YNGST I SHL. Hampus Larsson är den yngsta spelaren att bära att ”C” på tröjan i svenska högstaligan.
Timrå IK

Han är SHL:s yngsta lagkapten: ”Många blir lugna när de är med honom”

ANNONS

22 år gammal blev han som nyförvärv utsedd till lagkapten för Timrå. Den här säsongen är Hampus Larsson den yngsta spelaren i SHL att bära ett ”C”.  Med det kommer en del utmaningar, speciellt i ett lag som inte vinner många matcher.
– Det blir mer ansvar, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det hör inte till vanligheterna att en ung spelare utan anknytning till klubben han kommer till utses till lagkapten som nyförvärv. Men det var precis vad som hände i Timrå inför förra säsongen. När klubben skulle hitta en spelare att sätta ”C” på föll valet på den då 22-årige Hampus Larsson som just hade anslutit från Västerås.

Coachen Fredrik Andersson, som också var ny i klubben vid tillfället, såg något speciellt i Larssons uppträdande som han gillade.
– När han kom till oss i fjol visade han upp en personlighet som gjorde att andra killar tydde sig till honom. Han är så trygg i sig själv att många blir lugna när de är med honom. Det är en bra egenskap som kapten, förklarar Timråtränaren.

Hampus Larsson ler när han hör beskrivningen.
– Jo, jag är väl lugn och trygg, kanske inte den som hörs mest, men jag står med fötterna på jorden. Redan när jag kom hit i fjol hade jag gjort en hel del allsvenska matcher så jag hade väl en del erfarenhet ändå, kommenterar han.

Det kan man hävda. Han må vara relativt okänd för den breda hockeypubliken, men Larsson, med Linden från Eskilstuna som moderklubb, A-lagsdebuterade i Västerås som 18-åring och hade gjort närmare 200 allsvenska grundseriematcher innan han kom till Timrå.

”MER ATT JOBBA PÅ”

Hans första säsong som kapten var om inte en dans på rosor så i alla fall en framgångsresa. Timrå tog hem allsvenskan i överlägsen stil, vann den allsvenska finalen mot Leksand och avslutade året med att vända 1–3 till 4–3 i matcher i SHL-kvalet mot Karlskrona.

Avancemanget till SHL har inneburit en stor omställning och det är ingen större skräll att Timrå är ligajumbo med ett sannolikt kval framför sig. För Hampus Larsson har det inneburit en omställning som kapten.
– Det blir mer ansvar, absolut, erkänner han.
– I allsvenskan vann vi hela tiden, allt flöt på och gick av sig själv. Nu när man förlorar som vi har gjort är det mer att jobba på, en syn på vad man måste förbättra. När man vinner är det inte så mycket man behöver justera.


Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

Nu må han vara den yngsta lagkaptenen i SHL – fyller 24 år nästa vecka – men han har varit med om utsatta situationer tidigare. Under sin sista säsong i Västerås var han med om att åka ur Hockeyallsvenskan. Han har med andra ord sett på nära håll hur det kan gå snett.
– Det är viktigt att få med hela gruppen på tåget, att alla därinne tror på det man gör och att vi gör det tillsammans. Det krävs att alla lyssnar, tar åt sig och vill bli bättre. Som kapten kan jag pusha, snacka och försöka se till att alla trivs, menar han.
– Vi försöker bygga på lagkänsla och stabilitet i den här gruppen. Vi visste att det skulle vara en tuff säsong när vi kom upp, så vi var inställda på att vi skulle få kriga hela vägen. Det handlar om att vi måste gilla läget och göra vårt spel bättre så att vi är om bäst på slutet.

SPELAR NÄRMARE 21 MINUTER PER MATCH

Efter att Gabriel Landeskog blivit kapten för Colorado Avalanche som 19-åring berättade han att det svåra i början var att hinna fokusera på sitt eget spel. Så mycket energi gick åt till att se till att gruppen fungerade att han glömde bort sig själv och sin egen prestation mitt i allting. Hampus Larsson kan delvis känna igen sig i det, men tycker att det går att skilja sakerna åt.
– I vissa stunder kanske jag har känt så. Man vill alla väl i laget så kan det absolut vara, men det funkar bra för egen del. Det är ingen större skillnad från innan. Det handlar mer om att ta större ansvar och fler beslut, säger han.

Hampus Larsson menar att omställningen från Hockeyallsvenska till SHL förenklats av att han fått närmare 21 minuters speltid per match, mest av alla utespelare i laget.
– Det var en liten inkörningsperiod i början. Det är ett lite annat spel och spelarna man möter är skickligare. Man har kanske inte den där lilla sekunden extra med pucken och du måste hela tiden vara rätt i makeringen. Jag tycker att jag jobbat på bra och har känt bra förtroende och det stärker väl en som hockeyspelare också, resonerar han.

Fredrik Andersson är också till freds, både med ledaren och spelaren Hampus Larsson. Trygg i känslan att hans lag har en stabil kapten att hålla i handen när det börjar blåsa snålt i slutet av säsongen.
– När han säger något går budskapet fram på ett bra sätt. Jag är otroligt nöjd med vad han har presterat och den väg han går ute på banan också, säger Timråtränaren.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL