Sök
Almen Bibic upplevde en tuff period efter senaste hjärnskakningen.
SHL

Efter hjärnskakningarna – backtuffingen om skadehelvetet och återhämtningen: ”Ingenting jag önskar någon annan”

Almen Bibics säsong än så länge skulle enkelt kunna sammanfattas med ett ord: skadehelvete. Efter att ha kommit tillbaka från den otäcka kollisionen med Patrick Blomberg dröjde det bara två matcher innan 25-åringen åkte på en ny hjärnskakning – en smäll som höll den hårdföre backen borta från spel i 20 matcher. Nu berättar Bibic för hockeysverige.se om kampen under de senaste månaderna.
– Den här tiden har inte varit kul alls. Det är ingenting jag önskar någon annan… Det har varit jättetufft, säger Bibic.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
I oktober åkte Almen Bibic på en otäck smäll mot huvudet, då han i en närkamp med Timrås Patrik Blomberg föll handlöst till isen och med hjälp av bår togs av Saab Arenas is för att få vård på Linköpings universitetssjukhus.
– Det är jätteotäckt just på så vis att jag aldrig varit borta så länge tidigare. Jag minns ingenting från isen eller Saab Arena. Jag var borta väldigt länge och första minnet är från sjukhuset senare när jag vaknade upp på riktigt, sade Almen Bibic till hockeysverige.se i november.

”FICK HELA TIDEN TA VÄLDIGT SMÅ STEG”

Den gången missade Bibic fem matcher på grund av hjärnskakningen. Den Leksandsfostrade 25-åringen hann emellertid bara spela två matcher innan olyckan var framme igen. I bortamötet mot Frölunda den 3 november åkte Bibic på en rejäl bröstvärmare av hemmalagets Ryan Lasch, en tackling som senare skulle visa sig vara starten på ett långt uppehåll för den tuffe backen.

Totalt missade Bibic 20 matcher över ett spann på nästan tre månader på grund av smällen. Förra veckan gjorde 25-åringen comeback i bortamötet med Växjö och spelade samtliga tre matcher för Linköping den gånga veckan.

Den dryga tremånadersperioden där backen tvingades till vila var, av förklarliga skäl, jobbig.
– Den här tiden har inte varit kul alls. Det är ingenting jag önskar någon annan… Det har varit jättetufft, säger Bibic till hockeysverige.se och låter blicken falla till marken.
– Man fick hela tiden ta väldigt små steg. Vi började väldigt lugnt med hjärntrappan och ibland fick vi gå tillbaka lite och lugna ned det hela. Det var många steg bakåt där ett tag och det var en jobbig period. Jag tycker att jag har varit bra på att hantera motgångar tidigare i min karriär, det har inte varit någon spikrak resa mot toppen och jag tycker även att jag hanterat det här på ett bra sätt.


Tacklingen från Ryan Lasch som tvingade Almen Bibic till 20 matchers vila. FOTO: Michael Erichsen/Bildbyrån

”DÅ ÄR DET KLART ATT MAN BLIR RÄDD”

Bibic lyfter det faktum att allt stillasittande och inaktiviteten var något av det jobbigaste under den här tiden.
– Jag gjorde inte så mycket, vilket var jävligt jobbigt. Jag älskar att träna och älskar faktiskt att bli trött också och att få komma hem och känna att man gjort ett gott jobb. Nu gjorde man ingenting… Jag kunde inte bidra med någonting egentligen, så det var jättetråkigt och jobbigt.

25-åringen är snabb med att lyfta fram klubben och lagkamraternas betydelse under den tuffa tiden.
– Vi finns där för varandra. Alla lagkamrater och hela Linköping som klubb har varit otroligt stöttande och funnits där för mig. De har alltid sträckt ut handen och frågat om jag behövt hjälp med någonting. Klubben har skött det här utmärkt, och jag har inte heller känt någon press att ”nu måste jag komma tillbaka”. De har varit väldigt noggranna med att det här skulle få ta sin tid att läka. Vi var lite extra försiktiga nu efter den andra smällen, säger Bibic.

Vad har varit värst under den här tiden?
– Det har varit allt, egentligen. Jag har kämpat hela mitt liv för att bli hockeyproffs och det är liksom min identitet. Då är det klart att man blir rädd. Man vet aldrig vad som kommer efter hockeyn, och jag visste inte helt säkert om det skulle bli helt bra heller. Man har läst lite skräckhistorier med vad som har hänt med andra och det är inte speciellt roligt.

BLIVIT MER VAKSAM

Säsongens dubbla hjärnskakningar har också fått den hårdföre backen att bli mer uppmärksam ute på isen. 25-åringen berättar att jobbar varje dag för att bli mer vaksam var han har med- och motspelare ute på isen.
– Det jobbar jag hårt med, att liksom få in det i mitt ”mindset” att jag inte är fridlyst därute på isen. Nu försöker jag hålla koll på allt jag har runtomkring mig, både med och utan puck. Det gör att jag vet om jag har tid med pucken eller inte. Den sista smällen såg jag mig inte riktigt omkring, utan då ville jag bara göra mig spelbar för min lagkompis. Då när jag skulle bära upp pucken så small det.

Nu är Bibic alltså tillbaka i spel igen och i lördagens match mot Skellefteå noterades han för 19:33 i istid, en notering som var säsongens högsta för 25-åringen.
– Formen har känts rätt bra. Jag har tränat hårt under tiden jag varit borta. Jag har inte varit rädd för att bli trött hemma på träningscykeln så flåset är det inget fel på. Sen är det så klart en annan sak på match, men det handlar bara om att hålla nere axlarna och det tycker jag har lyckats med under dessa matcher jag spelat sen smällen, säger Bibic.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten