Alexandra Cipparone, Johanna Olofsson och Hanna Sköld.
Nyheter

Förre landslagsspelaren tycker till om truppen: ”Måste hitta målgörarna”

ANNONS

Alexandra Cipparone har god landslagserfarenhet och hockeysverige.se bad henne säga sitt om dagens landslagstrupp. Hon tycker att det behövs fler spelare som kan göra skillnad.
– Det vi främst behöver är att få fram spelare som klarar av att göra mål, säger hon.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Idag presenterade Ylva Martinsen truppen till finalturneringen i Euro Hockey Tour 7-10 februari i ryska Dmitrov. Det var en ganska sensationsfri trupp även om nu Leksands Hanna Sköld åter får en chans i Damkronorna efter en säsongs bortavaro. En liten sensation var det att även Modos Johanna Olofsson är tillbaka. Så sent som i somras pensionerade hon sig från hockeyn, men har alltså valt att göra comeback under säsongen.

Förra svenska mästaren med Djurgården, Alexandra Cipparone har landslagsrutin, men nu har hon valt att tillsvidare satsa fullt ut på mammarollen till fem veckor gamla Holly. Hockeysverige.se bad att få hennes reflektioner över landslagstruppen.


Julia Åberg, Leksand. Foto: Ronnie Rönnkvist

Målvakter:

Sara Grahn och Julia Åberg
Sara Grahn är given om jag ser till alla målvakterna i SDHL. Julia Åberg har kommit tillbaka från college och har gjort det jättebra. med. Dessutom har hon har storleken och det är alltid bra att ha en stor målvakt. Hon förtjänar verkligen att komma med i truppen.
– Jag tycker ändå att (Sofia) Reideborn kunde ha fått en chans i någon turnering under säsongen. SDE har kommit upp sig den här säsongen och gjort det väldigt bra. Där har Reideborn verkligen gjort bra ifrån sig och jag tycker, som sagt var, generellt att hon borde ha fått en chans.


Johanna Fällman, Luleå. Foto: Ronnie Rönnkvist

Backar:

Mina Waxin, Sofia Engström, Johanna Fällman, Josefine Holmgren, Johanna Olofsson, Maja Nylén-Persson och Ebba Berglund.
– Det var inte jättemycket ”surprises” där. Jag tycker att man ska leta dom här spelande backarna som vågar gå framåt och stöta, men även vara tuffa.
– Jag är jätteglad att se att Johanna Olofsson är tillbaka. Hon är en framförallt tuff både offensivt och defensivt, men även en bra lagkamrat. Hon är en varm person som sprider glädje i ett lag. Att ha en bra lagkamrat kan jag tycka ibland gör mer än vissa personligheter som finns på isen. Att få ihop ett lag är så mycket mer än det man gör ute på isen. Det är det som sker utanför isen som gör att ett lag blir ett lag.

En back som Alexandra Cipparone saknar är en rutinerad 30-åring som till vardags har en framträdande roll i sitt Linköping.
– Ylva och lagledningen tar ut dom spelare som är bäst för stunden, men jag känner att jag saknar Emilia Ramboldt. Hon har gjort det bra hemma i Linköping på slutet, har erfarenheten och är en spelande back. Ramboldt vågar gå fram och är bra på att läsa spelet.


Pernilla Winberg, Linköping. Foto: Ronnie Rönnkvist

Forwards:

Sabina Küller, Lisa Johansson, Pernilla Winberg, Hanna Sköld, Fanny Rask, Isabell Palm, Lina Ljungblom, Alice Östensson, Erika Grahm, Melinda Olsson, Hanna Olsson, Emma Nordin och Olivia Carlsson.
– Kanske inte några ”jättesurpriser” här heller. En jag tycker är kul att se tillbaka är Hanna Sköld. Jag har själv spelat med henne i landslaget och tycker att hon är en smart tjej. Det känns, som sagt var, bra att hon är tillbaka här nu. Det ska bli intressant att se vad hon kan göra för skillnad för jag ser henne som en spelande tjej.

Hur tänker du kring det som händer runt Hanna Olsson?
– Jag känner Hanna personligen och gör man det så vet man att hon är ingen som lägger sig platt. Hanna är en idrottstjej ut i fingerspetsarna. Hon kommer göra allt för att spela matcher och träna fullt ut. När det sedan gäller hennes istid känner jag mig inte alls orolig.
– Sedan tycker jag, precis som Ylva sa på presskonferensen, att det är synd för damhockeyn att hon inte kan spela i SDHL eller i slutspelet, men jag tror inte att det påverkar hennes insatser i landslaget.

Ylva Martinsen har valt att satsa på en del fysiskt spelande forwards som exempelvis Isabell Palm, Olivia Carlsson. Lina Ljungblom och så vidare, hur ser du på det?
– Generellt kan jag tycka att det Sverige behöver är målskyttar och att göra mål. Vi har en del fysiska backar i Johanna Fällman och Johanna Olofsson men även (Josefine) Holmgren, Sofia Engström…
– Det vi främst behöver är att få fram spelare som klarar av att göra mål, göra skillnad för att vinna matcherna. Om sedan dom här tjejerna kan både sköta det fysiska och målskyttet framåt… Jag ser ändå att vi måste hitta målgörarna.

Vilka målskyttar från SDHL saknar du i truppen?
– Just nu är det ”Pillan” (Pernilla Winberg), Lisa Johansson… ”Pillan” har verkligen kommit loss i Linköping, vilket jag tycker är kul. Att 80-talisten, den gamla damen, fortfarande levererar. Hon leder sitt Linköping och är ett ansikte utåt i landslaget. Jag hoppas även att Fanny Rask kommer göra en del mål.
– Sedan är det så att många av tjejerna som är målsprutor i SDHL inte är svenskor. Tyvärr är det lite så, avslutar Alexandra Cipparone.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL