Sök
555 NHL-MATCHER. Jason Garrison kommer till Djurgården med massor av erfarenheter.
SHL

NHL-veteranen söker nytändning i SHL: ”Kände inte att jag var slut på något sätt”

En NHL-veteran med tung meritlista som ska göra skillnad för Djurgården. Jason Garrison har inte kommit till Sverige för att varva ned efter en lyckosam NHL-karriär. Han ser flytten till SHL som ett nytt kapitel i karriären.
– Jag vill fortsätta spela så länge jag kan, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Spelade match för Djurgården – sedan byttes han bort till Edmonton

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han avverkade sina två första SHL-matcher inom loppet av 24 timmar. Men med tanke på vilka stora förändringar som har skett i Jason Garrisons liv den senaste månaden var det inte antagligen speciellt märkvärdigt.

Häng med…
* 22 december spelade han sin sista NHL-match med Edmonton Oilers mot Tampa Bay Lightning.
* 30 december trejdades han till Chicago Blackhawks.
* 2 januari kom han och Chicago överens om att bryta kontraktet.
* 7 januari presenterades han av Djurgården.
* 18 januari debuterade han i SHL och blev matchvinnare när Brynäs besegrades med 2–1.
* 19 januari spelade han sin andra SHL-match, sin första på Hovet.
– Mycket hockey på 24 timmar. Men det har bara varit kul att komma hit, få träna en vecka och få chansen att spela matcher nu i helgen, säger han till hockeysverige.se med ett brett leende efter lördagens 3–0-seger mot Brynäs.

”HADE INTE BEHOV AV EN ÄLDRE BACK”

Det här skulle givetvis ha kunnat vara en känslomässig berg- och dalbana för Jason Garrison. Men i stället för att deppa över att NHL-karriären med stor sannolikhet är över försöker han se möjligheterna i det nya äventyr som tagit honom till Sverige.
– Trejden inträffade och Chicago hade inte behov av en äldre back så vi bestämde oss ömsesidigt för att gå skilda vägar. Så fort det var klart sa jag till min agent att jag ville spela mer den här säsongen om det fanns möjlighet till det. Några dagar senare hände det. Det tog bara tolv timmar från det att de sa ”vi tror att något kan hända” till att det var klart. Jag hade inte så mycket tid att hinna prata med någon, men jag har alltid tagit egna beslut baserat på min magkänsla, berättar han.
– Processen gick väldigt snabbt. Jag hade turen som fick det här erbjudandet och tog chansen så fort den dök upp. Jag kände inte att jag var slut på något sätt, utan det var rätt möjlighet vid rätt tidpunkt och det funkade.

En rätt pikant detalj med den ovan nämnda trejden är att Edmonton bland annat fick rättigheterna till Djurgårdens back Robin Norell från Chicago i affären. Nu är de plötsligt lagkamrater i SHL.
– Jag fick det berättat för mig och det är ju ganska lustigt att vi båda befinner oss här nu, skrattar Jason Garrison.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

PUBLIKEN I SVERIGE: ”NÅGOT JAG ALDRIG UPPLEVT FÖRUT”

Men varför blev det just Sverige för 34-åringen. Lite tur och mycket tajming, är svaret.
– Det fanns lite samtal med lag i olika länder, men det första riktiga anbudet som dök upp var här. Det var inget att tveka på, berättar han.
– Jag hann inte prata med några av de svenskar jag spelat med i NHL innan jag bestämde mig, utan gick på min magkänsla. Djurgården tog en chans med mig och jag vill visa att de tagit rätt beslut. Jag har spelat med många svenskar och de har alltid sagt att det här är en bra plats, så jag behövde egentligen inte prata med någon. Så fort allt var klart var det många som hörde av sig och sa att ”du kommer att älska det”. De bekräftade egentligen bara det jag redan visste.

Vad har du fått för intryck hittills?
– Det är vackert, ett vackert land. Många har nämnt den här staden tidigare och den lever upp till förväntningarna. Jag har varit lite jetlaggad eftersom allt gått så fort så jag har inte hunnit utforska så mycket, men bara genom att gå runt och titta har jag fått känslan av att det påminner om hur det är hemma (i Kanada). Mycket vatten och vädret är sig likt så här års.

Och av Djurgården?
– Medan processen pågick läste jag på lite grann om laget, om historien. Det känns bra eftersom de vunnit flest mästerskap av alla. Nu var det ett tag sedan de vann något, men det märks att de verkligen är ivriga att göra det igen. Man märker på alla, spelarna, coacherna och ledarna, att de verkligen vill nå framgång här.

Hur upplevde du atmosfären under din hemmadebut på Hovet?
– Det är något jag aldrig har upplevt förut. Vanligtvis hör man publiken när det är en målchans eller en räddning, men här pågår det hela matchen. Man brukar kunna stänga ute det, men här går det inte. Man kommer på sig själv med att lyssna.

TREA I NHL-BACKARNAS MÅLLIGA 2012

Jason Garrison kommer till Stockholm med massor av erfarenhet och tunga meriter. Den 34-årige veteranen har 555 NHL-matcher på sitt CV med Florida, Vancouver, Tampa, Vegas och Edmonton. Han har gjort 30 poäng eller fler vid tre tillfällen i världens bästa ligan och var under säsongen 2016/17 trea i backarnas målliga med 16 fullträffar, endast överträffad av Erik Karlsson och Shea Weber.

Även om han inte längre är samma back som han var då ser Djurgården stor potential i sitt nyförvärv. Han är tänkt att göra stor skillnad när han väl anpassat sig till sin nya omgivning.
– Jag förväntar mig att han i slutändan går upp på 20-25 minuter, för så pass duktig tycker jag att han är. Han ska bara lära sig systemet. Det är en väldigt duktig back av vad jag har sett, säger tränaren Robert Ohlsson.

Garrison vill ha den sortens ansvar.
– Absolut. Så fort jag anpassat sig och blivit mer bekväm, vilket jag känner att jag blir i allt större grad. Det kommer situationer som är nya för mig och jag kommer att behöva lära mig snabbt, men jag tror att alla vill spela så mycket som möjligt, konstaterar han.


Foto: Curtis Comeau/Icon Sportswir​e

”HAN HAR EN JÄTTEBÖSSA”

I sina två första matcher har han matchats rätt försiktigt med i genomsnitt knappa 15 minuters speltid per match. Trots att det är ett väldigt litet smakprov har han hunnit ge lagkamraterna positiva vibbar. Målvakten Adam Reideborn kände redan efter ett par träningar att det var en klassback laget hade fått in.
– Framför allt hjälper han mig och (andremålvakten Robin) Jensen jättemycket. Han täcker alla skott han har chansen att täcka, han får alltid fram en klubba eller ett ben och bryter många passningar. Framför allt i egen zon är han en trygghet, väldigt stabil att ha som målvakt, säger Reideborn.

Det mest omtalade med Jason Garrison – förutom möjligtvis hans biceps – är hans tunga skott. Det kan Reideborn om någon vittna om.
– Han har en jättebössa som nog kommer att märkas snart. När han får ett läge kommer det att smälla. Jag har fått känna på den själv, det har gått igenom byxorna och man har fått lite ont i händer, så det kommer nog att bli några fler mål för honom i år, säger målvakten.

Jason Garrison hoppas att Djurgården bara är första anhalten i ett nytt kapitel av karriären. Trots att han fyller 35 år under 2019 är han inte redo att tänka på refrängen ännu.
– Jag har alltid blivit tillsagd att försöka spela så länge som det är möjligt, så länge man inte skadar sig själv. Så det är min plan. Varje kille som befinner sig i min position kan skatta sig lycklig och jag tror att jag vill fortsätta spela så länge jag bara kan, säger han innan han med ett skratt tillägger:
– Men antagligen inte lika länge som Jágr.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten