Sök
Washington
BODIN: Svenskarna som kan bli trejdade innan deadline

I natt fick Pontus Åberg byta klubb – igen. Han är antagligen inte den sista svensken som gör det innan NHL trade deadline inträffar måndagen den 25 februari. Här tar jag en titt på ett gäng andra svenskar som kan flyttas innan fönstret stänger.

Nattens Pontus Åberg-trejd kanske inte kom som en chock, men det var ändå med förvåning jag mottog pressmeddelandet från Minnesota Wild. Efter att inte riktigt ha fått fotfäste i Edmonton Oilers kändes det som 25-åringen hittade rätt i Anaheim Ducks, dit han kom via waivers alldeles innan säsongsstarten. Han fick speltid med Ryan Getzlaf och Rickard Rakell i toppkedjan, producerade och såg ut som rena fyndet för Ducks.

Det var då.

Efter sitt sista mål för Ducks 18 december gick han poänglös i sju raka matcher och blev till och med petad med jämna mellanrum. I takt med att förlustraden växt sig allt större för Anaheim har frustrationen bland både fans och lagledning ökat. De flesta har riktat sin ilska mot coachen Randy Carlyle, men general managern Bob Murray riktade den i stället mot spelartruppen och satte i veckan i gång att göra förändringar i ett febrilt tempo.

Bara i natt och under morgonkvisten hann han genomföra tre transaktioner. En av dem såg alltså Pontus Åberg försvinna till Minnesota Wild i utbyte för jämngamle AHL-stjärnan Justin Kloos. En scout jag pratade med under JVM hyllade Kloos som en av farmarligans främsta spelare, ”definitivt mogen för NHL-spel”. Jag antar att Ducks ser något i honom som man inte såg i Åberg. Eller så gör man bara bytet för att skapa någon slags ”kulturförändring”, ”sända signaler” eller något annat som hör det lite mer gammalmodiga ledarskapet till.

Personligen har jag svårt att se att några av de förändringar Ducks gjort de senaste dagarna ska utmynna i några större resultat, men det är stoff för en annan krönika…

I dag är jag mer sugen på att kika på andra svenskar som kan följa i Åbergs fotspår och bli trejdade innan deadlinen 25 februari. Det finns nämligen ett par riktigt intressanta namn som figurerat i rykten senaste tiden. Jag har plockat ut sex spelare som jag tycker är extra intressanta:

JAKOB SILVERBERG (ANAHEIM DUCKS)

Om vi börjar med att stanna ett tag i Anaheim Ducks har ni säkert sett Jakob Silfverbergs namn fladdra förbi i raderna. 28-åringen sitter på ett utgående kontrakt och kan bli unrestricted free agent 1 juli. Helst av allt vill Ducks givetvis behålla honom, något som Bob Murray underströk i en intervju med TSN tidigare i veckan:
– Vi kommer att försöka få honom sajnad. Vi jobbar på det just nu och vi får se vad det leder till. ”Silvy” vet exakt var vi står. Han är en bra hockeyspelare. Han är en av dem som står upp och som man kan räkna med. Jag ska ta chansen att försöka säkra honom. Vi får se var det leder.

Problemet för Ducks är att vi pratar om en spelare som säkert kan få norr om fem miljoner dollar per säsong på öppna marknaden. Klubben har traditionellt sett inte spenderat ändå upp mot lönetaket, utan följt en intern budget. Med tunga kontrakt på åldrande och skadeförföljda veteraner som Ryan Kesler och Corey Perry ter det sig osannolikt att Ducks ska kunna skriva ett längre kontrakt med Silfverberg utan att han tar en rejäl ”hemmarabatt”. Det kan öppna för en trejd. Fortsätter laget att förlora och hamnar på efterkälken i jakten på en slutspelsplats lär den chansen öka. Mycket kan dock kokas ned till hur gärna Silfverberg vill stanna i O.C. Kan han tänka sig att stanna till ett rabatterat pris?

Fotnot: Silfverberg är på skadelistan med en underkroppsskada just nu med en day-to-day-status..

GUSTAV NYQUIST (DETROIT RED WINGS)

Lite under radarn upplever Gustav Nyquist sin kanske bästa NHL-säsong i karriären. Bra tajming! Liksom Jakob Silfverberg kan 29-åringen bli unrestricted free agent efter säsongen och testa öppna marknaden om han så önskar.

Med tanke på att Detroit Red Wings befinner sig i en slags generationsväxling ter det sig naturligt att man försöker sälja av Nyquist som rental för att säkra upp en tillgång för framtiden. Forwarden sitter på en no trade-klausul vilket innebär att han kan styra en del av sitt öde själv.
– Jag tror inte jag vill börja spekulera i det riktigt än, svarade han på The Athletics fråga om hur han tänker kring klausulen förra veckan.

Nyquist har 40 poäng (11+29) på 48 matcher. Håller han det tempot säsongen ut är det inte orimligt att tro att han kan få ett femårskontrakt värt runt 5,5-6 miljoner dollar per säsong. Detroit har antagligen råd/lönetaksutrymme att behålla honom, men frågan är om det ligger i deras intresse när det kommer yngre spelare underifrån som man behöver ge utrymme att växa.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

MARCUS JOHANSSON (NEW JERSEY DEVILS)

Ännu en spelare som kan bli unrestricted free agent till sommaren. Marcus Johansson har haft två jobbiga år sedan han kom till New Jersey Devils från Washington Capitals. Inte nog med att han fick se en hel del nära vänner och tidigare lagkamrater fira en efterlängtad Stanley Cup-triumf i somras, själv har han dessutom varit hårt skadedrabbad och haft problem med produktiviteten den här säsongen. Till råga på det har Devils tappat allt momentum man hade i fjol och ser med stor sannolikhet ut att missa slutspel.

Att sälja av Johansson för tillgångar som man kan ha nytta av i framtiden verkar rimligt. Inte minst då man behöver kraftsamla ekonomiskt för att försöka säkra fixstjärnan Taylor Halls framtid i klubben innan han kan bli free agent sommaren 2020. Frågan är bara vad man kan få för Johansson efter en säsong som inte levt upp till förväntningarna? Ett andraval i draften?

ALEXANDER EDLER (VANCOUVER CANUCKS)

Alexander Edler är Vancouver Canucks största trotjänare sedan tvillingarna Sedin avslutade sina karriärer i fjol. Han har spelat närmare 800 NHL-matcher för klubben sedan debuten under säsongen 2006/07. Nu sitter han på ett utgående kontrakt och kan bli unrestricted free agent i sommar. Chansen att han byter klubb? Rätt liten, tror jag.

Edler trivs ypperligt i Vancouver och ser det som sin hemstad vid det här laget. Han har bildat familj där och har en fullskalig no trade-klausul som egentligen ger Canucks väldigt små möjligheter att trejda honom över huvud taget – om han inte själv bestämmer sig för att han vill det.

Men det finns ett stort men… Canucks kan komma överens med Edler att man trejdar honom till en utmanare och sedan ger honom en kontraktsförlängning till sommaren när han beträder öppna marknaden. Vi har sett rätt få sådana lösningar i NHL tidigare – Roman Polák återvände till Toronto efter en kort sejour i San José 2016 och Antoine Vermette kom tillbaka till Arizona efter att ha vunnit Stanley Cup med Chicago 2015 – men i det här fallet är det något som skulle gynna båda parter. Edler får en chans att vinna Stanley Cup som han inte kommer att få i Vancouver den här säsongen. Canucks får en extra tillgång som ger klubben en ännu bättre chans att gå stärkta genom sin generationsväxling, som ser betydligt mer lovande ut efter Elias Petterssons magnifika intåg i laget.

Långsökt? Kanske. Men det finns ändå en rimlighet i det här. Alexander Edler är fortfarande en riktigt bra back som jag tror de flesta toppklubbar i ligan skulle finna intresse för samtidigt som han kommer att fylla en funktion som mentor åt de yngre backarna i Vancouver på sikt.

CARL HAGELIN (LOS ANGELES KINGS)

Trejden som tog Carl Hagelin från Pittsburgh Penguins till Los Angeles Kings har inte varit någon höjdare för svensken. En skada höll honom borta i en och en halv månad och det har bara blivit två assist på tio matcher i nya klubben. Samtidigt har Tanner Pearson, som gick i motsatt riktning, varit rätt produktiv och mäktat med 8+5 på 30 matcher i Pittsburgh.

Hagelin har ett utgående kontrakt och det är rätt tydligt att han inte har någon framtid i Kings, som var borta från slutspelsracet i november. De behöver bli yngre och snabbare innan de kan kika framåt och uppåt. Hagelin är visserligen snabb, men har passerat 30-strecket och passar knappast in i klubbens framtidsplaner.

Även om den här säsongen inte har varit en höjdare för svensken finns det säkerligen ett stort intresse bland topplagen i ligan att förstärka en tredje- eller fjärdekedja med en tvåfaldig Stanley Cup-mästare. Utbytet lär inte bli stort, men Kings slipper i alla fall gå tomhänta efter vad som måste klassas som en dålig trejd.

ANDRÉ BURAKOVSKY (WASHINGTON CAPITALS)

André Burakovsky sitter också på ett utgående kontrakt. Skillnaden jämfört med de föregående spelarna är att 23-åringen ”bara” är restricted free agent. Det innebär att klubben har hans rättigheter bara de erbjuder honom ett kvalificerande bud i sommar.

Av tonerna från den amerikanska huvudstaden att döma har Capitals och svensken kommit till vägs ände med varandra. Potentialen finns tveklöst där, men av någon anledning har Burakovsky inte fått det att stämma den här säsongen och han har fått se flera matcher från läktarplats. Att han blivit omkörd av en del yngre spelare, inte minst Jakub Vrána, har inte förenklat hans situation. En chans i en klubb som kan ge honom en topp sex-roll – eller i alla fall möjligheten att visa upp sig – skulle kunna gynna hans utveckling. I Capitals tycks dörren för det vara stängd.

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 1.95
X 4.20
2 3.20
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.20
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten