SHL
KARLSSON: De är SHL:s tio största överraskningar
ANNONS

Drygt halva säsongen är avklarad. I år har vi inte fått se lika stora genombrott som vi fått de senaste åren, med Oskar Lindblom, Michael Lindqvist, Rasmus Dahlin, Elias Pettersson och Joel Persson som några starka exempel. Men några spelare har slagit igenom eller överraskat positivt under säsongen. Jag har gjort ett försök, och rankat de tio största överraskningarna under SHL-säsongen.

10. Johannes Kinnvall, Timrå

Efter att inte riktigt ha slagit sig ini Brynäs hamnade han i Timrå i HockeyAllsvenskan, tänkt som en breddback. I stället var han en av lagets bästa spelare. Det har han varit även den här säsongen. I ett svagt Timrå har han över 50 procent i corsi, vilket ingen annan av lagets backar är i närheten av. Dessutom har han gjort 14 poäng, vilket bara elva backar i SHL har överträffat. Om Timrå håller sig kvar i SHL är Kinnvall backen att bygga laget runt de kommande åren. Och framför allt kan det vara en kille för förbundskapten Johan Garpenlöv att hålla utkik efter nästa säsong.

9. Leon Bristedt, Rögle

Kommer från en svag collegesäsong och med det i åtanke var mina förväntningar på Leon Brisedt låga inför säsongen. Att han har egenskaper som skulle göra honom till en nyttig SHL-spelare trodde jag, men det han hunnit uträtta under säsongen har överraskat mig. Bristedt har gjort 21 poäng och lär landa kring 30-strecket innan säsongen är slut. Med tanke på hur mycket han bidrar även utan sina poäng är han ovärdelig för Rögle. Jag kan tänka mig att det här är en kille som får NHL-erbjudanden efter säsongen.

8. Daniel Brodin, Djurgården

Med tanke på att han spelat i Tre Kronor tidigare kanske det är fel att ha med honom. Men å andra sidan ska vi komma ihåg att Daniel Brodin var skadad nästan hela förra säsongen och sen hade svårt att slå sig in i lage när han väl var tillbaka. Men nu går han mot karriärens bästa säsong. Bildar ligans bästa kedja med Jacob Josefsson och Jakob Lilja och är ett enda mål ifrån sin målbästa säsong i SHL.

7. Victor Söderström, Brynäs

Inför säsongen sades det att Brynäs hade den bästa backsidan i SHL. Victor Söderström var, i bästa fall, niondeback. Många hade inte ens hört talas om 17-åringen. Men när Niclas Lundgren blev pappa kastades Söderström in, och sedan dess har han varit kvar i andra backpar för Brynäs. Söderström blir dessutom bättre och bättre för varje match och både får och tar mer ansvar. För sin ålder är han dessutom bra i båda riktningarna och de där riktigt stora misstagen är väldigt få.

6. Kodie Curran, Rögle

I Norge hämtade bröderna Abbott det som skulle visa sig vara en av SHL:s allra bästa spelare. Efter en tveksam inledning på säsongen har Kodie Curran tagit steg för steg för steg och blivit fruktad av motspelarna. Rögle har dessutom lyckats förlänga med Curran, vilket talar för att han kommer kunna bli ännu bättre i SHL kommande år. En perfekt SHL-back som är ruskigt bra i powerplay. En dundersuccé och en, för mig, stor överraskning.

5. Jack Connolly, Luleå

Efter att ha ratats från Färjestad, Leksand och Rögle hamnade Jack Connolly i Luleå – och fick ut allting han haft inom sig. Den tidigare collegestjärnan har till sist fått sitt genombrott även inom proffsishockeyn och är en av SHL:s bästa center. Har blivit den spetsspelare som vi inför säsongen tänkte skulle kunna saknas i Luleå. En total jackpot från GM ”Skuggan” Nilsson. Vart fanns det här spelet när han var i de andra svenska klubbarna?

4. Andreas Wingerli, Skellefteå

Jag hajade till när jag förra veckan kollade statistiken över vilka som gjort flest mål och poäng vid lika styrka i SHL. Där stod Andreas Wingerli, på tolv mål. Kan det stämma, tänkte jag och kollade upp det även på Eliteprospects. Jodå. Tolv mål hade han gjort. Och det kändes som att ingen hade snackat om det, ens. Han är alltså seriens farligaste spelare i fem mot fem. Hand upp, den som såg det komma.

3. Jakob Lilja, Djurgården

Vilket ben ska man stå på? Är han en överraskning egentligen? Vi var många som inför säsongen trodde att Jakob Lilja skulle bli en ”hit” i Djurgården. Men ingen trodde nog att han skulle leda poängligan när vi spelat över halva seriespelet. Har redan passerat sin tidigare poängbästa säsong, och då känns det ändå som att det finns mer att hämta från Lilja i målskyttet. De egenskaper han har borde kunna göra honom till en ännu mer fruktad målskytt.

2. Emil Bemström, Djurgården

Man kan tro att jag är den svenska landslagsledningen, eftersom det är djurgårdare överallt. Men så är det icke! Det är en ren slump. Emil Bemströms målskytte är däremot ingen slump. Han har hittat sin plats i powerplay och där dunkat in mål efter mål efter mål. SHL:s skytekung har gått från att göra åtta mål på 33 matcher i Leksand i HockeyAllsvenskan förra säsongen, till 14 på 26 matcher i SHL den här säsongen. När han gör nästa mål kommer han kunna säga att han gjort lika många mål i SHL som han gjorde poäng i HockeyAllsvenskan.

1. Anton Wedin, Timrå

Att spelare som Emil Bemström eller Victor Söderström tar enorma kliv som juniorer är en sak. Det Anton Wedin gjort är något helt annat. Han har gått från att vara en breddspelare i HockeyAllsvenskan i fem år till att bli en av hela SHL:s bästa spelare. Ingen spelare är lika värdefull för sitt lag som Anton Wedin. Långa stunder i matcher kan det kännas som att han är Timrå. Han bär hela laget på sina axlar, mer eller mindre. Har varit bra hela säsongen, men känslan är at 25-åringen bara blir bättre och bättre. 13+11 på 29 matcher är otroligt imponerande. Speciellt eftersom han gjort åtta mål på de två senaste säsongerna – tillsammans.

Bubblare: Rodrigo Abols, Andrew Rowe, Linus Arnesson, Adam Brodecki, Joel Kellman, Samuel Fagemo med flera.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 28 september
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL