Vilmos Galló.
Timrå IK

Publikfavoriten stormtrivs i Medelpad: ”Kommer hänga kvar hos mig under resten av livet”

Vilmos Galló har bara spelat i Timrå i en och en halv säsong men ändå vuxit ut till en publikfavorit i Medelpad. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om hur hockeykarriären fick sin start i Flemingsberg, äran att få spela med det ungerska landslaget och vad som krävs av laget för att hålla sig kvar i SHL även nästa säsong.

Som 13-åring kom Vilmos Galló till Sverige från sitt hemland. Första tiden bodde han i Flemingsberg som är beläget söder om Stockholm. Närmare bestämt i Huddinge Kommun. Där började han också sin svenska hockeybana. Men karriären tog ordentlig fart då han kom ner till Linköping som junior. Efter en flytt därifrån till Timrå inför förra säsongen fick han vara med om att ta upp laget till SHL.
– Om jag känner mig mest som ungrare eller svensk? Det är en svår fråga. När jag är hemma i Ungern ser alla mig som en svensk, men när jag är här ser alla mig som en ungrare, skrattar 22-åringen och fortsätter:
– Ja är nog lite både och, men jag vet inte riktigt. Jag känner mig lite som halv ungrare och halv svensk.

”FICK HÅLLA ANDAN FÖR ATT HÄNGA MED”

En viktig del under Timråforwardens första tid i Sverige var språket.
– Jag insåg ganska snabbt att kunde jag inte svenska så skulle det bli ganska tungt under resten av karriären. I Flemingsberg pratade alla svenska vilket gjorde att jag kunde lära mig språket snabbt eftersom nästan ingen i laget kunde engelska. Jag var helt enkelt tvungen att använda svenska hela tiden då jag pratade.

Det var också en stor kontrast för honom att komma till svensk hockey efter att ha spelat sin första tid i Ungern.
– Även om jag var liten då jag kom hit upplevde jag en stor skillnad på ligan i Ungern och den här i Sverige. Det var mycket mer fysiskt spel i Sverige.
– Dessutom spelade jag i ett äldre lag eftersom jag fick vara med 95:orna (Galló är född 1996). Jag kände också direkt att tempot var mycket högre och som att jag fick hålla andan för att hänga med. Det var bara att försöka hänga på och tänka på framtiden.

Har det varit självklart för dig att ställa upp i det ungerska landslaget?
– Ja, ja, självklart. Ungern är mitt land och det jag tillhör. Det är stor ära samtidigt som jag är glad över att jag kan spela där.

”DET VAR HELT OBESKRIVLIGT”

Villmos Galló gjorde fyra säsonger i Linköping innan han inför säsongen 2016/17 valde att lämna klubben och flytta ner en division till Hockeyallsvenskan. Hans nya klubbadress blev Timrå.
– Jag trivdes jättebra i Linköping och det var kul att fått spela där så pass länge, men jag kände att jag inte riktigt fick chansen. Det spelade nästan ingen roll hur jag spelade och det kändes som jag stod kvar på samma ruta.
– Jag vill fortsätta utvecklas som spelare och få mer speltid. Det var anledningen till att jag valde att kliva ner till Timrå i Hockeyallsvenskan.

Var det en stor kontrast att komma till Timrå?
– På ett sätt var det så. Hockeyallsvenskan håller en riktigt bra nivå och det är svårt, framförallt i början, att anpassa sig och ta rätt beslut hela tiden.
– Som stad, jag har fått komma till Sverige, kommit in bra här liksom jag gjorde i Linköping. Nu har jag fått komma hit till Timrå och det har inte varit några problem att komma in i laget och stan här heller.

Vilmos Galló fick som sagt var vara med om att ta upp Timrå till SHL förra säsongen. Ett minne för livet enligt den 23-åriga ungraren.
– Det var helt obeskrivligt. Vi lyckades göra någonting som troligen kommer hänga kvar hos mig under resten av livet. Det är en bedrift och också en anledning att jag spelar hockey, för att få samla på sig sådana minnen.


Galló firar SHL-avancemanget med Timrå. FOTO: Magnus Lejhall/Bildbyrån

BRUKAR TÄNKA TILLBAKA PÅ KVALET

Avgörandet sker mot SHL-laget i Karlskrona på bortaplan i en matchserie där blekingelaget haft ledningen med 3-1 i en matchserie bästa av sju matcher.
– Det jag minns starkast därifrån var tomheten efter matchen. Vi hade gått upp, men jag kände där och då inte av det riktigt. Nu när jag tänker tillbaka på matchen och kollar ”high lights” är det en otrolig känsla. Jag kan nästan inte att prata om det för det betyder så mycket för stan, Timrå som klubb och att alla runtomkring uppskattar det så mycket, säger en nästan rörd Galló med stolthet i rösten.
– När jag behövde åka till Ungern några dagar efter sista matchen hade jag inga handskar eller hjälm eftersom de hade blivit tagna på isen. Det var lite svårigheter i början nere i Ungern för jag var tvungen att först hitta handskar och en hjälm för att kunna spela ha ha…

Du toppade din form lagom till kvalspelet mot Leksand och Karlskrona förra säsongen, vad låg bakom att du lyckades som bäst just då?
– Bra fråga, men jag vet inte. Det känns som slutspelshockey är något jag går igång på ganska mycket. På något sätt tar jag fram allt jag har då, försöker köra på och njuta medan andra kanske blir lite mer nervösa.

Kände du själv att det släppte extra mycket under kvalmatcherna?
– Ja, eftersom jag hade haft strul under säsongen med att sätta mina lägen. Även fast jag skapade lägen blev det aldrig mål. Under SHL-kvalet vände allt och jag fick äntligen lite poäng med mig. Samtidigt kände jag inte att jag spelade sämre eller bättre. Det var mina mål och poäng som gjorde att uppmärksamheten blev lite annorlunda.

Vad krävs det om Timrå ska bli kvar i SHL även nästa säsong?
– Det kommer bli både sämre och bättre matcher, men vi måste ska hålla en jämn nivå. Vi ska inte flyga iväg för mycket då vi vinner och inte heller vara så nere då vi förlorar. Jag tror att just jämnheten kommer bli nyckeln.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten