Nyheter
MJÖRNBERG: Fulspel, favoritfall och övergångspengar
ANNONS

Den norra Allettan har fått en minst sagt oväntad start med två succégäng i toppen och storfavoriter som sladdar.

Boden spelar fult.

Men är väldigt framgångsrika med det.

Norrgänget tillfogade Borlänge seriefavoritens tredje raka hemmatorsk när Jesper Ylivainio snyggt hängde 3-2-pucken i nät i förlängningen i Borlänge ishall idag.

Det var nog inte särskilt många som protesterade mot det rimliga i att Boden fick med sig två poäng från den griniga fighten och nu kan spänna bröstkorgen efter fyra raka segrar i öppningen av den norra Allettan. För de fick matchen precis dit de ville och fick det så haussade hemmalaget att spela på gästernas egna premisser.

Har ni hört den förut?

Det var knappast någon hemlighet inför starten av serien att Boden är som bäst när de får känslorna att svalla och att de inte viker en tum i sitt provocerande sätt att spela.

Ändå gick Borlänge lite i den fällan.

För hemmalaget lät sig ryckas med och drog på sig både en och två och tre utvisningar där de inte riktigt lyckades hålla huvudena kalla. Det blev en grisig matchbild som gav gästerna mängder av energi och som i slutändan ledde fram till att de kunde segra. Boden är ju trots allt ett väldigt skickligt hockeylag också och hamnar motståndarna ur balans får de ännu mer utrymme att utnyttja det.

Sen kan jag tycka att det blir väl över gränsen ibland, att det glider över från provocerande till dumt. Det tycks vara ganska utstuderat att gå bryskt efter motståndarnas stjärnor. Efter mötena med Kalix höjdes röster om en alldeles för omild behandling av stjärnbacken Johan Pettersson och i Borlänge fick supersnajpern Markus Persson en behandling som knappast kan sorteras in innanför vad vad reglerna tillåter. Riskerar det att gå över gränsen så att de sevärda stjärnorna skadas då är det bara dumt.

Men samtidigt är det ju framgångsrikt. Boden kom så mycket under skinnet på Markus Persson att han drog på sig en dum 2+10a i slutet av den andra perioden. På så sätt spelade han väl 1-1 med sig själv när han krutade dit Borlänges 2-1-puck strax efter att han fått komma tillbaka i spel.

Borlänge som haft en ganska enkel resa genom grundserien var påtagligt störda över att Boden låg på så hårt och pressade snarare än ställde upp och väntade. Visst skapade hemmalaget tillräckligt mycket för att kunna vinna matchen, men det var ändå en triumf för Boden att få matchen dit de ville.

Lite fult, men väldigt starkt.

* * *

När jag pratade med Boden-centern Christian Nyman inför Allettan lyfte han fram Robin Askebrand som lagets främsta brunkare och det ligger nog en hel del i det. 27-åringen gjorde ett stort jobb med att få Borlänge-lirarna att lacka.

Nyman själv? Bäst på isen och belönad med mängder av istid från ledarteamet. En riktig härförare.

* * *

Låt gå för att helgens två förluster (mot Kalix och Boden) kommit i förlängning, men Borlänges form måste oroa.

Laget som bara förlorade två matcher på hela grundserien (varav en under ordinarie speltid) har nu förlorat tre raka hemmamatcher i starten av Allettan.

Laget som var så sylvasst i grundserien har under de här matcherna bara lyckats pilla dit två puckar vardera trots att de vaskat fram en hel del riktigt vassa chanser. Det har varit påfallande ineffektivt. Även om inget naturligtvis ska tas ifrån motståndarmålvakterna Gustav Griborn och Oskar Sehlstedt efter helgens matcher.

Men kanske är det framförallt det tidigare så kassaskåpssäkra försvarsspelet som oroar mest. I helgen känns det som att Borlänge släppt in lite väl enkla mål och framförallt mot Boden tvingades man ge bort betydligt mer initiativ än vad man annars blivit vana vid.

Det blir en utmaning att vända trenden.

* * *

Det var uppenbarligen favoritfallens helg i den norra Allettan. För Borlänge var ju inte ensamma om att gå ordentligt på pumpen.

Efter två inledande segrar mot Vännäs (som ännu inte tagit någon poäng i serien) gick Piteå på två raka minor den här helgen. Förlängningstorsk 1-2 mot Enköping igår och tunga 1-3 borta mot Väsby idag. Det finns att fundera på även där.

Men öppningen av den norra Allettan är ändå oerhört intressant. Väsby och Boden har gjort ett litet ryck i den haltande tabellen.

Vem hade kunnat föreställa sig det på förhand i en serie med tre stora seriesegrare?

* * *

Daniel Håkansson är som tidigare omnämnt en klubblös herre som skulle kunna gå in och spetsa vilket Allettan-lag som helst. Han har haft svårt att komma till sin rätt i Kristianstad under hösten men utgjorde ifjol en riktigt stark figur som ledare i HC Dalen.

Men frågan är hur mycket mer spel det kommer bli den här säsongen för 22-åringen.

– Vi vill på intet sätt sätta några käppar i hjulet för Daniel, sa KIKs sportchef och tränare Mikael Gath till Hockeystaden härom dagen.

Det är ju trots allt Kristianstad som sitter på rättigheterna till spetsforwarden och enligt uppgifter som cirkulerar kräver klubben 100 000 i kompensation från den klubb som signar honom.

100k med några månader kvar av säsongen. Om det är så har jag väldigt svårt att se att det finns någon klubb som över huvud taget tycker att det är värt det eller har möjlighet att slanta upp för en spelare av Håkanssons kaliber.

Så en eller annan käpp i hjulet får man nog trots allt betrakta det som.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL