Filip Larsson.
Nyheter

Förre JVM-målvakten tillbaka efter skadehelvetet: ”Då såg dom att det var jäkligt illa”

En efterhängsen ljumskskada har hållit förra årets JVM-målvakt Filip Larsson borta från spel under hela hösten. Nu har 20-åringen äntligen återhämtat sig från skadan och påbörjat sin collegekarriär på University of Denver.
– Just nu känns det 100 procent och tycker att jag gjort det bra i matcherna jag spelat, säger Larsson till hockeysverige.se.

Filip Larsson växte upp i Saltsjö-Boo, alltså i trakterna kring Nacka och Gustavsberg där även Linus Söderström och Lucas Rheyneuclaude såg sina första dagar. Gemensamt för alla tre målvakterna är att dom via Djurgården spelat i Juniorlandslaget. Från samma klubb som Larsson kommer även jättetalangen Alexander Holtz.
– Jag kommer ihåg att han fanns där, men han är fyra år yngre än jag. Dessutom försvann han sedan till Nacka, men även Alexander Wennberg kommer därifrån och han är också en ganska bra spelare, berättar Filip Larsson från sitt nuvarande hem i Denver där han pluggar och spelar hockey på University of Denver.

Efter tre säsonger som junior i Djurgården lämnade Filip Larsson Sverige för spel i Tri-City Storm. Där fick 20-åringen förra säsongen något av ett genombrott. Han utsågs till ligans bästa målvakt och fick vara med om att spela hem ett silver i junior-VM.
– Jag fick besked i november, sista året i Djurgården, att det inte riktigt fanns något intresse för att ge mig ett a-lagskontrakt. Vi hade heller aldrig någon diskussion om att fortsätta i J20. Då tittade jag mig omkring efter ny klubb.
– Min första tanke var att spela i Hockeyallsvenskan. Det fanns lite lösa intressen, men det kändes som jag skulle få en backup-roll där. Då var jag mer intresserad att åka över till USA för att få spela nästan varje match och utvecklas på det sättet. Varje gång jag får spela mycket göra jag det bra.

FANTASTISK FJOLÅRSSÄSONG

Med facit i hand känner sig förre Juniorlandslagsmålvakten mycket nöjd med det beslut han tog inför förra säsongen.
– Det känns bara bra att fått igenom den flytten. Sedan har jag bestämt mig för att gå vidare via college. Där spelas det en bra hockey och det är bra förutsättningar för att utvecklas.

Du draftades av Detroit 2016, påverkade deras organisation ditt val av att flytta till USA?
– Inte så mycket. Dom tyckte att det var en bra idé och att det skulle vara bra för mig, men det var jag och min agent som tog första steget.

Filip Larssons säsong i USHL blev näst intill galet bra, 94.1 i räddningsprocent (bäst i hela USHL), ligans bästa målvakt och uttagen i ligans All Star-team innan en ljumskskada efter Junior-VM stoppade honom från vidare spel.
– Jag fick i princip stå varje match, 30 av 33 möjliga starter fram till det att jag blev skadad. Jag gjorde egentligen inga dåliga matcher, höll alltid en hög nivå och kände förtroendet från både coacher och spelare.
– Dessutom fick jag min JVM-plats som back-up bakom Filip (Gustavsson) och det kändes bra där också. När jag kom tillbaka spelade jag bra igen, men tyvärr drog jag på mig en skada som har hållit mig borta nästan fram till jul den här säsongen.


Filip Larsson. FOTO: Uffe Bodin

”DÅ KNAKADE DET TILL IGEN”

Skadan i ljumsken som krånglat för Filip Larsson under nära på ett år kan bottna i en kraftig överbelastning.
– Det ska tilläggas att jag då hade kommit tillbaka från att varit backup i JVM. Jag var tre, fyra veckor där borta och kanske inte tränat som jag skulle ha gjort, vilket det blir i turneringar där jag knappt inte fått stått några matcher.
– När jag kom tillbaka hade jag matchovana samtidigt som det gått lite tungt för Tri-City. Då ville ledningen ha med mig direkt. Jag spelade varje match som jag kunde efter det jag kommit tillbaka. Jag tror att det helt enkelt blev för mycket.
– Matchen innan jag fick den här skadan, det var en match där jag fick över 40 skott på mig och jäkligt många lägen, kände jag en liten känning i ljumsken. Jag bestämde mig ändå att spela dagen efter. Det kändes bra på uppvärmningen, men fem minuter in i matchen knakade det till i ljumsken. Jag åkte till bänken och sa att jag ville byta, men det kändes ändå okej så jag åkte tillbaka till målet.

Det skulle visa sig vara ett ödesdigert beslut.
– Direkt efter blev det ett friläge. Jag skulle gå ner på isen för att rädda, precis som alla målvakter gör. Då knakade det till igen och jag kände att jag inte kunde röra mitt högerben. Då hjälpte en ledare och en spelare mig ut, säger Filip Larsson med en tung suck innan han fortsätter:
– Jag kunde ändå gå haltande några dagar efteråt. Då tänkte vi att det var en vanlig sträckning och att jag skulle vara tillbaka på isen om fyra veckor. Men efter fyra veckor var det likadant. Då gjorde man en MR (magnetröntgen) på mig för att se hur det egentligen var. Då såg dom att det var jäkligt illa.

”KUNDE INTE ANVÄNDA MIN HÖGRA LJUMSKE ALLS”

Vad konstaterade läkarna till slut att det var?
– En massa skit och jag har fortfarande ingen klar bild över vad det egentligen var. Som jag fattat det har muskeln från ljumskbenet till knäet flyttat sig på. Något hade lossnat så muskeln hade flyttat sig elva millimeter.

Det här har hållit Filip Larsson borta från hockeyn till strax före jul.
– Saken är den att jag dök upp på Detroits camp. Dom hade gjort ultraljud fyra veckor efter skadan och sedan gjorde man om det i somras på campen i Detroit.
– Man konstaterade att det såg mycket bättre ut och att jag kunde gå på is. Det kändes konstigt i ljumsken ändå. Jag kom hem till Sverige, vilade till sista juli och i början av augusti började jag gå på is igen.
– Då kände jag att det jag brukade göra kunde jag inte göra fullt ut. När jag hade gått ut med benen och skulle tillbaka var ljumsken så himla svag. Den hade inte några krafter kvar. Jag kunde inte använda min högra ljumske alls. Efter isen fungerade det extremt dåligt, men stående kändes det ändå helt okej.


Larsson var en del av det svenska landslag som tog silver i förra årets JVM. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån

TILLBAKA I MATCHSPEL IGEN

Det här meddelade Filip Larsson sin collegeklubb University of Denver där han den här säsongen går på college och spelar hockey.
– Dom sa att jag skulle komma dit i slutet av augusti ”då ska vi få ordning på dig”. Dom trodde att det var mer träning som behövdes.
– Jag kom hit och vi körde på hårt i gymmet och så vidare. Men när jag var på isen kände jag att det inte fungerade. Jag kände mig väldigt begränsad och det gjorde ont. Jag sa att vi nog måste göra en till magnetröntgen för att se hur skadan förändrat sig jämfört med den vi tog efter fyra veckor.
–Då såg man att muskeln inte läkt ihop helt utan det var fortfarande ett mellanrum. Dessutom var det jättemycket ärrbildningar. Vi gjorde snabbt en operation där man kapade av muskeln och lät den läka ihop på ett annat ställe. Sedan tog man bort ärrbildningarna, vilket var den stora anledningen till att gjorde ont och knakade då jag var på isen. Det kändes som att någonting var i vägen och dom sa efter att dom tagit ut ärrbildningarna att dom var lika hårda som en sten och i storlek som en pingisboll.

Är du helt återställd idag?
– Ja, jag har spelat tre matcher. Den andra målvakten (Devin Cooley) har stått varannan match.

Känner du ingenting av skadan?
– Nej, det känns bra och jag känner mig inte längre begränsad då jag är på isen. Jag körde väldigt hårt efter min operation, sex, sju veckor, varje dag i gymmet, ensam med tränaren för att få mig tillbaka. Jag har inte fått tillbaka några ärrbildningar heller. Just nu känns det 100 procent och tycker att jag gjort det bra i matcherna jag spelat.

”JAG KÄNNER INTE NÅGON STRESS”

Du måste varit väldigt surt med tanke på hur du inledde förra säsongen att tvingas till vila under en så pass lång tid?
– Det var jäkligt frustrerande. När Detroit gav mig ett ”redobesked” i somras kändes det bra och jag var glad igen. Jag tänkte att den här skiten var över och att jag äntligen kunde börja köra igen.
– Jag kände mig väldigt dum att komma dit som en ”freshman” och säga ”tyvärr grabbar, jag måste operera mig och kommer bli borta halva säsongen”. Det var ett tungt besked och jag känner så här i efterhand att man kunde gjort operationen under sommaren och inte när säsongen börjat.
– Det kändes tungt att ha kört en tuff rehab för att komma tillbaka och sedan få beskedet att det var helt i onödan. ”Du måste börja om”.

Har du hela tiden känt supporten från Detroits organisation?
– Ja, dom har alltid sagt att dom tror mycket på mig. Dom har hört av sig varje vecka för att höra hur rehaben går. Detroit vill ju att jag ska bli bra och vill att jag ska komma tillbaka.

Inför årets säsong erhöll Filip Larsson ett ”full scholarship” på fyra år med University of Denver. Där har han, som sagt var, spelat tre matcher och har en räddningsprocent på 94.0.
– Det har gått jättebra och jag har fått fina betyg. Jag var först lite orolig eftersom jag inte gått i skolan här borta innan, men det har gått enklare än vad jag först trodde.

Kan det rent av vara en fördel att du varit i USA innan du började plugga?
– Jag tror det har hjälpt mig ganska mycket för jag har inte haft några som helst svårigheter med att tala eller skriva på engelska när skolan började.
– Jag tror definitivt det är en smart sak att göra om man ska gå på college. Att flytta till college direkt från Sverige kan bli som en chock.

Om Detroit vill ha upp dig till NHL redan nästa säsong, hoppar du då av college eller hur hanterar du det?
– Då får jag ta det därifrån. Jag har faktiskt inte tänkt jättemycket på det och man har inte pratat med mig om nästa säsong speciellt mycket.
– Klart att jag vill komma in i organisationen så småningom och jobba mig uppåt. Jag känner inte någon stress, har år kvar här och dessutom finns Sverige också, men självklart skulle det vara väldigt roligt att komma in i Detroits organisation. Samtidigt vill jag inte komma in där för att just bara komma in, utan jag vill se att dom har en plan för mig och att jag får spela. Det är ändå det som utvecklar än. Skulle jag bara sitta på bänken där så kan jag lika gärna stanna här där jag får stå många matcher och utvecklas.
– Det ska kännas rätt och det skulle innebära mycket om jag fick chansen, avslutar Filip Larsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten