Sök
ANPASSNINGSBAR. Rasmus Sandin har bytt klubb många gånger om, men alltid klarat av att anpassa sig till nya omständigheter.
Toronto

”Kameleonten” – Juniorkronornas anpassningsbara flyttfågel: ”Socialt har jag lätt för mig”

18 år gammal och redan sex elitklubbar i hockeytrunken. Juniorkronornas backtalang Rasmus Sandin har alltid gått sin egen väg. Det har han klarat genom att vara vad hans pappa Patric kallar ”en kameleont”.
– Hans största egenskap är att han är så anpassningsbar, sjukt anpassningsbar, säger han till hockeysverige.se.

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Jag vet inte var han har fått det ifrån.
Rasmus Sandin skrattar oförstående när han presenteras för sitt nya smeknamn
”Kameleonten”. Sanningen att säga kastade undertecknad det i ansiktet på Sandin utan att förklara essensen. Det myntades av hans pappa Patric en halvtimme innan hockeysverige.se träffar Juniorkronornas back på spelarhotellet i Victoria och har en speciell förklaring som vi återkommer till.

Innan dess krävs lite bakgrundsfakta. Trots att Rasmus Sandin bara är 18 år gammal har han hunnit representera fler klubbar än en del spelare gör under en hel karriär. Det började i moderklubben Gimo och har hunnit bli stopp i Modo två gånger om, Almtuna, Brynäs, Rögle och Sault Ste. Marie Greyhounds i OHL. Numera representerar han Toronto Maple Leafs farmarlag Toronto Marlies i AHL efter att ha draftats av Leafs som 29:e spelare i första rundan i somras.

Skulle man ge ett generellt råd till en ung hockeyspelare är det att stanna i en och samma klubb, få lugn och ro i sin utveckling och ha tålamod. Rasmus Sandin har valt diametralt motsatt väg.
Varför?
– Egentligen är det Rasmus som hela tiden har bestämt vissa saker. Han har gjort valen för att det känts rätt för honom, förklarar Patric Sandin för hockeysverige.se när vi ses under en av Sveriges spellediga dagar.

Det ska sägas att det är familjeomständigheter som ligger bakom flera av flyttarna. När nämnde brorsan Linus Sandin kom in på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik flyttade familjen upp dit. Rasmus, 13 år vid tidpunkten. hamnade i Modo och spelade där så länge familjen var kvar.

ALDRIG VANTRIVTS

Patric Sandin.

När de återvände till Uppsala följde han med hem och spelade för Almtuna. Han återvände till Ö-vik för hockeygymnasiet vid 15 års ålder, men kände snabbt att det var för tidigt att bo på egen hand då. Han flyttade tillbaka hem och hamnade i Gävle med betydligt kortare avstånd till familjehemmet.
– Det är inte så att han vantrivts där han har varit, utan han har fått erbjudanden som han inte kunnat tacka nej till. Man tackar ju till exempel inte nej till ett SHL-kontrakt med Rögle samtidigt som det gör att man får chansen att spela med sin brorsa, säger Patric Sandin apropå flytten från Brynäs till Rögle inför förra säsongen.

Sonen är inne på samma spår. Han tycker inte att klubbytena har varit en distraktion eller att de på något sätt satt käppar i hjulen för hans framsteg. Tvärtom.
– Det inte påverkat min utveckling alls. Jag har gjort dom här valen för jag tror att det ska hjälpa mig framåt. Jag tycker inte det har påverkat mig något negativt utan det har fungerat jättebra för mig, säger han med en axelryckning.

Det är just den där inställningen som gör att hans pappa kallar honom för ”Kameleonten”. Oavsett var han befunnit sig har han klarat av att prestera.
– Hans största egenskap är att han är så anpassningsbar, både som hockeyspelare och som människa. Han är sjukt anpassningsbar, säger Patric Sandin.

Hur kommer det sig?
– Han har aldrig insett att han är så pass ung som han är. Han har alltid varit med storebror som är fyra år äldre och samtidigt umgåtts med hans kompisar som är ytterligare ett par år äldre. Jag har aldrig uppfattat att han sett sig som lillebror i det gänget. Han har uppträtt som att han var en av dem och aldrig accepterat att han inte skulle kunna göra det som de kunde göra. Det tror jag är den stora grejen.

”ALDRIG LÅTIT GRABBARNA VINNA FÖR ATT VARA SNÄLLA”

Att ha en äldre storebror att ständigt jaga och försöka mäta sig med kan givetvis sporra viljan att tävla. Men Patric Sandin säger att det alltid funnits ett driv i familjen som format sonens uppfostran.
– Vi som föräldrar, både jag och min fru Helena, är ganska tävlingsinriktade. Vi har aldrig mesat med pojkarna. Vi har alltid gett dem utmaningar utan att vara drivande. Det har varit allt från padel och tennis till Fia med knuff. Vi har aldrig låtit grabbarna vinna bara för att vara snälla mot dem. Vad gäller tävlingar har vi haft en tuff jargong i familjen, men sedan är vi väldigt försiktiga utanför det.

Rasmus Sandin känner igen sig i beskrivningen av sig själv som anpassningsbar. Men han tycker lika mycket att det kommer från omgivningen som från honom själv.
– Jag har haft bra lagkamrater, bra killar som alltid gjort det enkelt för mig att passa in. Det är något jag tycker har varit viktigt, menar han.
– Sedan har jag haft ganska enkelt att träffa nya människor. Socialt har jag ganska lätt för mig och det gör det såklart lättare att smälta in.

Den egenskapen ställdes på sin spets i oktober förra året. Rasmus Sandin skulle spela för Rögle, men valde att utnyttja en klausul i kontraktet för att lånas ut till Sault Ste. Marie Greyhounds i juniorligan OHL.
– Han har alltid haft en dröm att komma till Nordamerika och spela där. Så när den chansen dök upp kändes det rätt. För vad är bäst? Att hamna i tredje backpar i Rögle eller kanske inte ens få spela alls, eller komma över till Nordamerika och spela mycket i en bra klubb. Med facit i hand var det rätt val, tycker Patric Sandin.

SLOG SIG IN I AHL

Greyhounds gick hela vägen till OHL-final innan det blev stryk mot Hamilton Bulldogs i serie över sju matcher. Sandin gjorde 45 poäng på 51 matcher och matchades hårt. Men han erkänner att det inte bara var en dans på rosor att komma till Kanada.
– Det var en omställning, helt klart. Speciellt under vintern när det kändes som det var tre meter snö och minus 35 grader ute. Det var brutalt kallt. Men framför allt var det en riktigt rolig hockey vi spelade. Vi hade en europeisk spelstil trots att vi spelade på liten rink och ett riktigt bra lag, säger han med ett leende.


Sandin och Torontos general manager Kyle Dubas. Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

Inför den här säsongen var det högt oklart var han skulle hamna. Han hade kontrakt med Rögle, men skrev NHL-kontrakt med Toronto efter draften. De hade möjligheten att placera honom där de ville. En tumskada under försäsongen drog ut på beslutet, men slutligen valde Toronto att testa honom i farmarlaget Marlies. Och där har han blivit kvar.
– Egentligen skulle jag säga att Marlies var det vi trodde minst på, säger Patric Sandin.
– Jag hade Rögle högst upp på min lista, men när han åkte över och gjorde en bra camp så var det helt i Torontos händer. Rasmus sa i ett tidigt skede till (Torontos general manager) Kyle Dubas att ”jag spelar där ni sätter mig”. Han var väldigt tydlig med den biten. Han hade lätt kunnat spela ett år till med Soo Greyhounds, lätt kunnat spela ett år i Rögle. Det blev som det blev och vi hade egentligen ingenting att säga till om där.

På 18 AHL-matcher innan avresan till JVM hann Sandin göra tio poäng (5+5).
– Jag visste inte var jag skulle spela och egentligen har jag inte fått något hundraprocentigt besked om jag får stanna kvar eller inte heller. Jag bor fortfarande på hotell i Toronto, även om det är mer som en lägenhet i ett hotell. Vi får se vad som händer efter JVM om jag blir kvar eller vad de har för plan, säger han själv.

Vid det här laget behöver du väl knappast oroa dig för att inte få stanna kvar?
– Näe, det har känts bra faktiskt. De verkar nöjda med mig och jag är nöjd själv.

Ännu en gång ser ”Kameleonten” ut att ha anpassat sig till en ny miljö.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten