CLAIM TO FAME. Anna Amholt fick en hel del uppmärksamhet efter sitt gästspel i Close-Up SDHL.
SDHL 1

”Lite roligt är det faktiskt att instagram-kontot ökat sedan filmen”

ANNONS

I serien Close-up SDHL visade AIK:s målvakt Anna Amholt en mer skämtsam sida av sig själv. Det fick resultat. Den nyblivna landslagskeepern såg genast antalet följare på sitt Instagram-konto öka.
– Jag har till och med blivit utbjuden av några också, skrattar Amholt i en intervju med hockeysverige.se.

Anna Anholt var senaste tjejen ut i Close-up SDHL, en serie där vi får lära känna tio damspelare lite närmare. 18-åringen från Göteborg flyttade från Luleå till AIK inför den här säsongen och är numera bosatt i ”AIK-huset” i Solna.

I videoinslaget berättar hon lite skämtsamt att hon i dag lever ensam men är ”singel och sökande”. Det är bara att söka henne via hennes instagram @anna.amholt.
– Lite roligt är det faktiskt att instagram-kontot ökat sedan filmen. Jag har till och med blivit utbjuden av några också, skrattar Anna Amholt och fortsätter:
– Jag har inte svarat på någon och det var lite mer humor i det där, men det är alltid kul då folk skriver.

Även lagkompisarna i AIK har skrattat gott åt Anna Amholts inlägg i filmen.
– Det har mest varit att folk tyckt det är kul. Egentligen är det här väl ingenting man gör, men jag fick en fråga och jag besvarade den.

Hur mycket uteliv har du hunnit med sedan du flyttade till Stockholm?
– Det är inte mycket. Jag har mest fokus på skolan och träningen. Har jag tid över så vill jag komma ut och se stan också. Jag trivs väldigt bra här i Stockholm. Folk har visat mig stan så första tiden här har varit väldigt bra.

Vad är det bästa med Stockholm förutom laget och hockeyn?
– Oj… bra fråga. Jag tycker att Stockholm är en väldigt mysig och välkomnande stad. Man kan åka in till stan för att mys-fika, äta, shoppa… Det är nog mina favoritsaker att göra i stan.

Vad saknar du mest från Göteborg?
– Göteborgarna skulle jag nog säga. Göteborg är verkligen välkomnande samtidigt som alla där är goa och glada. Just känslan och kulturen är något jag kan sakna från Göteborg.

”JÄTTEBRA ATT FOLK FÅR EN INBLICK I VÅR VARDAG”

När det blir för mycket stockholmska kan Anna Amholt alltid ringa till sin kompis i Djurgården, Hanna Olsson, som är från Häslö i Göteborgs skärgård.
– När jag ibland får lite abstinens kan jag ringa Hanna för att lugna den lite, säger Amholt med ett skratt.

TV-teamet som spelade in filmen med Anna Amholt tog rygg på henne under en eftermiddag och just det här med att lyfta fram profiler inom damhockeyn är något hon tycker är riktigt bra.
– Jag tänkte inte så himla mycket på TV-teamet. Det var mer en rolig grej och jag hade inte så mycket problem med det faktiskt. Dom var med mig från klockan tolv den dagen till strax före matchen på kvällen, alltså strax före sju.
– Jag tycker att det är jättebra att folk får en inblick i vår vardag, vad vi gör, att det kommer ut så folk kanske får upp intresset ännu mer. Folk kan få en helt annan bild och då också en helt annan förståelse.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Just det här med att lyfta fram profiler inom damhockeyn är också något som flera spelare vill se mer av. När hockeysverige.se träffade Anna Amholts lagkompis, Emmy Alsalami, förra veckan efterlyste hon fler kvinnliga förebilder inom hockeyn:
– Vi har själva ganska mycket ansvar. Vi är inte som Zlatan direkt, men på något sätt måste vi kanske närma oss att bli det. Det ska inte vara fult att säga att man spelar i högsta ligan, landslaget eller varit med i OS.
– När jag skulle träffa dig sa jag till mina klasskamrater att jag skulle på en intervju med hockeysverige.se eftersom jag spelar i SDHL. Man ska inte skämmas för att säga det och vi måste börja se på längre sikt och börja bygga profiler och förebilder.

Det här är också något som AIK-målvakten skriver under på.
– Tjejer är ofta försiktiga med att säga sådant, men jag håller med henne. Man ska kunna vara stolt över att spela i landslaget eller SDHL utan att folk ska ta det på fel sätt. Många är rädda för att säga sådana saker eftersom man blivit rätt nedtryck när man tidigare sagt det.

”BERG- OCH DALBANA”

Anna Amholt har haft en säsong som gått lite upp och ner. På 14 matcher har hon en räddningsprocent på 90.2. Med det ligger hon bara på en tionde plats i SDHL:s målvaktsliga. Hon är själv inte speciellt nöjd med framför allt inledningen av sin säsong.
– Säsongen har varit lite berg- och dalbana nu i början. Det börjar ge mer resultat nu, men jag har hållit på och ändrat lite i spelstilen och så vidare. Det har gjort att jag inte varit nöjd med säsongen så här långt.

Vad är det som inte har fungerat?
– Det har varit svårt att byta ut lite grejer i min spelstil, saker jag inte hittat någon trygghet i ännu. Det börjar komma mer och mer nu vilket är bra.

Trots att Anna Amholt själv inte är nöjd med sin säsong så här långt blev hon uttagen till Damkronornas turnering i Finland nästa vecka.
– Det är väldigt roligt. Mina förväntningar är mer att komma dit och få vara med och tävla om en plats till VM och att hamna i en grupp med tjejer som har ett grymt driv och verkligen vill vinna.

Dessutom får hon tävla med Sara Grahn som tog hennes plats i Luleå inför den här säsongen.
– Ja, precis. Vi var på sommarcampen och hon är jättetrevlig och snäll så det blir inga problem. Hon är faktiskt lite av en förebild för mig så det ska bara bli roligt.  

SE HELA INSLAGET MED AMHOLT HÄR:

 

Den här artikeln handlar om: