Magnus Wernblom gjorde sig känd som en hetsporre under sin aktiva karriär. Sonen Lukas har också börjat samla utvisningsminuter.
Nyheter

Går i pappas ilskna fotspår – slog utvisningsrekord: ”Får lite extra blickar på mig ibland”

ANNONS

Lukas Wernblom har tagit för sig på ett strålande sätt under inledningen av säsongen i Modo. Efternamnet klingar bekant, hans pappa Magnus har ju ett förflutet på högsta nivå. Och även Lukas märks av i utvisningsstatistiken.
— Jag fick några tvåor mot exempelvis Pantern, men annars har jag försökt hålla mig borta från utvisningsbåset så mycket som möjligt, berättar han för hockeysverige.se.

Lukas Wernblom har inlett årets säsong i Modo på ett spännande vis. Han har gått från att ha haft en säsong med spel i flera olika lag, A-lag, J20, J18, landslag och Division 1-spel till att vara en bärande och viktig spelare i Hockeyallsvenskan. Dessutom är han högaktuell för spel i Junior-VM. På Modos inledande 22 matcher har 18-åringen svarat för fyra mål och totalt åtta poäng. Vi ska även lägga till att han har besökt båset bredvid sekretariatet under 47 minuter. Där finns det onekligen likheter med pappa Magnus.
– Hittills har det varit en jätterolig säsong. Vi började jättebra och vann egentligen allt. Efter det hade vi en dipp, men nu har vi i alla fall tagit poäng i fyra raka matcher även om spelet inte varit hundra. Jag hoppas att vi kan vända på det och spela bättre redan ikväll, berättar Lukas Wernblom som ikväll med sitt Modo möter topplaget Oskarshamn på hemmaplan.

HYLLAR NYE TRÄNAREN

Wernbloms framgångar den här säsongen tillskriver han till stor del nya tränaren Björn Hellqvist.
– Precis som du säger har jag jättemycket att tacka Björn för. Han har trott på mig hela tiden och gett mig förtroende. Än så länge har jag tagit vara på det. Jag ska fortsätta bygga vidare på det och försöka bli bättre och bättre för varje dag.

Björn Hellkvist. Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Vad har du utvecklat mest under Björn Hellkvist ledning?
– Att våga hålla i pucken och på den här nivån göra grejer jag egentligen har gjort under hela mitt liv. Tidigare säsonger med seniorerna har det varit mest dumpa och köra, men nu har jag vågat ta med mig mitt spel upp på seniornivå.
– Jag tycker att det bygger helt och hållet på att jag fått förtroende, vilket verkligen känns jättekul.

18-åringen ligger totalt tvåa i Hockeyallsvenskans utvisningsliga med sina 47 minuter. Toppar gör Panterns Nicklas Jadeland med 58 minuter.
– Det är ingen plats jag vill ligga på egentligen. Nu har det blivit så, tyvärr, men jag vet i fan vad det beror på…

Är det här något du och tränarna pratat om eller är det här helt enkelt din spelstil?
– Vi har egentligen inte pratat så jättemycket om det. Självklart vill jag inte sätta laget i dåliga situationer, men det har varit många utvisningar som domarna har kvittat. På så vis har det inte drabbat laget jättemycket.
– Jag fick några tvåor mot exempelvis Pantern, men annars har jag försökt hålla mig borta från utvisningsbåset så mycket som möjligt.

Du satte rekord också…
– Jaså???

Domarna.se har grävt fram att ingen spelare under 2000-talet i någon av våra två högsta serier dragit på sig fyra separata tvåminutersutvisningar på 10.56 som Lukas Wernblom gjorde borta mot Pantern 21 november.
– (Skratt) Min första utvisning mot Pantern då fick jag ta ”Tobbe” Enströms utvisning. Det var han som fixade den. Jag visste faktiskt inte om att det var rekord.

Lukas Wernblom är liksom som pappa Magnus en fysiskt spelade spelare. Trots att han ligger högt upp i utvisningsligan tycker han att det fysiska spelet i svensk hockey håller en bra nivå förutom på ett plan.
– Nu mot slutet har det tyvärr blivit en hel del huvudtacklingar, men jag tycker att det är en bra kamp. Alla vet vad det är som gäller och dom flesta håller sig till det. Får vi främst bort huvudtacklingarna så tycker jag, som sagt var, att det är en bra kamp ute på isen.

Hur ska vi få bort huvudtacklingarna?
– Jag tror det handlar mycket om att visa respekt, att välja lägen när man ska smälla på och inte. Kanske inte ta alla spelare som vänder upp samtidigt som dom tittar ner på pucken. Man måste välja situationerna. Jag tror det är viktigt.

Har du själv åkt på någon tuff hjärnskakning?
– Jag fick en förra säsongen, men det var mest otur. Jag tappade skäret och fick ett knä i huvudet. Det är egentligen den tuffaste huvudsmäll jag har fått. Annars har det varit ganska lugnt. Jag vilade några veckor och sedan var jag tillbaka.

Magnus Wernblom. Foto: Ronnie Rönnkvist

Kan du uppleva att en del domare har ett extra öga på dig bara för ditt efternamn, Wernblom?
– Jag vet faktiskt inte hur det är utan det får nog domarna själva svara på. Det finns några som kallar mig vid namnet och jag får lite extra blickar på mig ibland, men jag hoppas inte det går ut över några beslut. Jag får lita på att domarna gör bedömningarna så professionellt som möjligt.

SVAJIG SÄSONG

Modo har haft en ganska svajig säsong och ligger inför kvällens match på sjätteplats 13 poäng ifrån en plats i Hockeyallsvenska finalen.
– Vi har senaste tiden satt oss själva i den här sitsen och inte tävlat på samma sätt som i början av säsongen. Vi har inte riktigt följt det vi kommit överens om och då blir det inte bra.

Hur justerar man en sådan sak?
– Alla måste hitta tillbaka till det vi gjorde i början av säsongen och göra det vi kommit överens om. Då borde vi komma tillbaka på vinnarspåret igen.

En spelare som betytt mycket för Modo och även Lukas Wernblom är Tobias Enström som återvänt till svensk hockey efter tio säsonger i NHL.
– Han har såklart betytt jättemycket. Alla vet vad ”Tobbe” går för på isen, men han är även väldigt bra i omklädningsrummet och pratar med alla unga på samma sätt som han gör med dom äldre.

LÄGGER INGEN ENERGI PÅ FUNDERINGAR

Lukas Wernblom har den här säsongen spelat två turneringar med J20-landslaget och är högaktuell för spel i Junior-VM. Själv lägger inte Modo-talangen allt för mycket energi på att fundera på landslagsspel.
– Det skulle såklart vara jätteroligt och en dröm att vara med i Junior-VM, men det är inget mål jag har den här säsongen. Det skulle bara vara en bonus om jag kom med och jag känner ingen press att jag ”måste” komma med den här säsongen.

Har du fått några signaler från förbundskaptenen Tomas Montén om JVM-spel den här säsongen?
– Nej, men jag har varit uttagen senaste två turneringarna i alla fall. Jag vet inte hur han tänker och jag har inte hört så mycket. Vi hade ett snack efter senaste turneringen och han var hyfsat nöjd, men vi spelade inte så jättebra som lag borta i Tjeckien. Vi får se om han gör några förändringar eller hur det blir, avslutar Modo-forwarden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch