Gizela Ahlgren Bloom, Julia Östlund, Solveig Neunzert och Anna Amholt.
Nyheter

Tidigare landslagsspelaren om Damkronornas trupp: ”Helt rätt att ta med de tjejerna”

ANNONS

Det var en del nya namn som tog plats när Damkronornas Ylva Martinsen presenterade sin landslagstrupp idag, med en del unga spelare som tar klivet upp på landslagsnivå. Hockeysverige.se lät tidigare landslagsspelaren Gizela Ahlgren-Bloom analysera truppen.
–  Givetvis har Ylva sett att dom yngre tjejerna varit bra i U18-sammanhang och vill nu ta upp dom på nästa nivå för att se vad dom kan göra där, säger hon.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Den 11-15 december spelar Damkronorna en femnationersturnering i Finland och idag presenterade förbundskaptenen Ylva Martinsen truppen dit. En debutant fanns med i form av 18-åriga målvaktslöftet Anna Amholt. Johanna Fällman saknades, men i övrigt var det en hel del kända ansikten med även om Martinsen valt att plocka med en hel del spelare som inte var med i Kanada.

Hockeysverige.se tog hjälp av den tidigare landslagsspelaren Gizela Ahlgren-Bloom för att kika närmare på truppen.

Målvakter: Sara Grahn och Anna Amholt.
Det känns som Sara Grahn är given etta, vilket hon också ska vara. Jag tycker inte någon svensk målvakt just nu är i närheten av att vara en så bra målvakt som hon är.
– Jag tycker också att det är jättekul att Anna nu får chansen i Damkronorna för första gången. Ylva har haft henne i U18-landslaget, presterat bra där och vet vad hon går för. Sedan kanske jag hade trott att hon skulle ha presterat lite bättre i AIK än vad hon har gjort så här långt. Samtidigt är hon ung, lovande och jätteduktig, men det skulle vara kul att se henne steppa upp ytterligare några snäpp i SDHL.
– Jag tycker ännu inte att någon annan målvakt kommit upp i den nivån att hon borde få chansen i Damkronorna. Grahn är den som utmärker sig och det är, som sagt var, kul att Anna kom med.

Sara Grahn står för rutinen på målvaktposten.

Backar: Maja Nylén-Persson, Josefine Holmgren, Sofia Engström, Emmy Alasalmi, Ebba Berglund, Elin Lundberg och Solveig Neunzert.
– Det är inga överraskningar eller skrällar. Jag tycker det är sju bra spelande backar. Framförallt är det kul att Neunzert får chansen. Det ska bli kul att se vad hon kan prestera i sådana här sammanhang.
– Kul också att Engström blir uttagen igen. Hon har varit borta ett tag från landslaget. Hon var med redan i förra turneringen och får nu chansen igen. Kul ändå att det kommer in lite nya namn i landslaget. Visst, stommen finns kvar där och det tror jag beror på att bredden inte riktigt finns i Sverige.
– Samtidigt är ingen given. Ett exempel på det är att (Johanna) Fällman inte är med och inte heller Emilia Ramboldt. Dom som spelar bäst för stunden är också dom som får chansen. Det tycker jag är jättekul.

Forwards: Emma Nordin, Erika Grahm, Pernilla Winberg, Sabina Küller, Lisa Johansson, Fanny Rask, Hanna Olsson, Oliva Carlsson, Isabell Palm, Melinda Olsson, Moa Wernblom, Alice Östensson och Julia Östlund.
– Inga direkta skrällar här heller. Kul att Moa Wernblom kom med. Hon är en jätteintressant och hårt arbetande spelare som inte gjort så många poäng i Linköping så här långt. Det ska bli kul att se vad hon kan tillföra.
– Jag hoppas att alla som nu får chansen verkligen tar den och presterar på toppen av sin förmåga och inte väntar på att det är stommen som alltid är med är dom som ska göra det.

Pernilla Winberg är med, som vanligt.

”HAR SETT DE YNGRE VARA BRA I U18-SAMMANHANG”

Julia Östlund tillbaka i landslaget, hur går dina tankar kring det?
– Det är kul att hon får chansen igen. Hon har haft skadeproblem, men det skulle vara jättekul om Julia kom upptill den nivån hon var på innan hon blev skadad. Det är en intressant och bra spelare. Kul att hon får chansen och jag hoppas att hon tar den.

Det är många spelare med i truppen som Ylva Martinsen haft i U18-landslaget och det här ser förbundskaptenens förra lagkamrat som något naturligt och bra.
– Jag tycker att det är helt rätt att ta med dom tjejerna. Ylva och Oscar (Dahlgren) ska ta ut dom spelare dom tror på oavsett om dom är unga, gamla eller vad det nu kan vara.
– Ett exempel på spelare som fortfarande är med är Pernilla Winberg. Hon presterar alltid bra oavsett ålder. Du kommer med om du presterar. Det här har inget med åldern att göra.
– Givetvis har Ylva sett att dom yngre tjejerna varit bra i U18-sammanhang och vill nu ta upp dom på nästa nivå för att se vad dom kan göra där.

Nu är inte Kanada och USA med så vilka förväntningar ska vi ha på det här laget?
– Jag tycker alltid man ska ha höga förväntningar, men Finland blir tuffa. När vi spelar mot dom gäller det jag sa, att alla måste göra sitt personbästa. Presterar alla på sin bästa förmåga samtidigt som Amholt och Grahn spikar igen där bak så tror jag absolut så tror jag det finns bra chanser.

Och med bra chanser menar du att vinna turneringen eller?
– Det blir tufft med Finland, men jag tror absolut det finns chans att vinna turneringen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch