Christoffer Forsberg
SHL

En defensiv klippa som blivit kulturbärare: ”Oerhört värdefull för vår organisation”

ANNONS

Sällan en rubrikernas man. Men ändå en stor del av ryggraden i Malmö Redhawks framgångsrecept. Så ser hockeylivet ut för Christoffer Forsberg. 
– Jag tror det är viktigt att man ser sig själv i spegeln och kommer hit med viljan att utvecklas, säger han till Hockeysverige.se

MALMÖ (Hockeysverige.se)

Malmö-klackens trumslagare slår rytmiskt den stora trumpinnen mot det spända skinnet. På ett sätt gestaltar tempot på hans händer vad som egentligen händer nere på isen. Pressar motståndarna i Malmös zon går de snabbare, bygger Malmö upp ett anfall saktar de ner igen. 

Lika taktfast går benen på Redhawks-centern Christoffer Forsberg. 

Malmö trycker på i anfallszon, men ett felpass gör att HV71 kan gå på kontring. Det som först ser ut att kunna bli en farlig målchans bryts upp av Forsberg som är först hem av lagets forwards och reder ut situationen. 

Det är typiskt för 24-åringen. 

I pågående hockeyera, där de stora stjärnorna är de som får flest rubriker, har han tagit en av de mer tillbakadragna rollerna. När Malmös huvudtränare Peter Andersson får beskriva sin center plockar han fram klyschan: ”kommer till jobbet varje dag”.
– Det är något jag strävar efter i alla fall, att göra mitt bästa och utvecklas hela tiden. Så det är absolut något jag känner igen, säger Forsberg. 

Christoffer Forsberg kom till Malmö från Färjestad under våren 2015. Sedan dess har han bara missat två grundseriematcher i SHL enligt den officiella statistiken. Ändå är Forsberg spelartypen som inte alltid syns. Men han gör sällan en dålig match.
– Det är en jättebra analys. Han har en jättehög lägstanivå och ger alltid 100 procent för laget. Det är en otroligt viktig spelare för oss, säger Peter Andersson. 

Forsberg i hemjobb – Inte en helt ovanlig syn under Malmös matcher. FOTO: Bildbyrån

”Att komma till jobbet varje dag” är en formulering som allt oftare används i dagens ishockey. Men för att förstå innebörden av den måste vi gå lite mer på djupet. För det är inte bara att dyka upp, göra sitt och sedan gå hem.

– Det handlar inte bara om matcher utan också om träningsdagar. Att göra något bra varje dag. Vissa dagar är tuffare än andra, när man har sovit lite mindre eller något, men jag tror det är viktigt att man ser sig själv i spegeln och kommer hit med viljan att utvecklas. Då gör det att matcherna blir lättare att genomföra på ett bra sätt. Det är väl en styrka jag känner att jag har och kan luta mig tillbaka på, säger Forsberg. 

Peter Andersson håller med. Och just den typen av spelare och personer som Forsberg gestaltar har blivit lite av Malmös signum de senaste åren. De har gett klubbens lagbygge en ryggrad vilket förvandlat skåningarna till ett topplag.
– Vi har några spelare hos oss som varit här ett par år och som är väldigt viktiga för oss. De är sjukt vältränade och oerhört lojala och när nya kommer in då tittar de på Forsberg, [Fredrik] Händemark, [Lars] Bryggman med flera som varit här några år och som driver träningarna både på vinter och sommar. Där är ”Foppa” i framkant och en viktig ledare för oss på det sättet. De sätter sig med de nya och går igenom hur det funkar i Malmö, förklarar Andersson.

– Han har blivit lite av en kulturbärare.

”KAN BLI EN KLASSISK TVÅVÄGSCENTER”

Mot HV71 skjuter Forsberg ett skott på mål. Det är inte ett helt ovanligt facit för östersundssonen. Forsberg har än så länge producerat 33 poäng på SHL-nivå. En tämligen blygsam summa för att ha spelat 245 matcher. 

Men det tränade hockeyögat kan med enkelhet se hur Forsberg match efter match tar sig an de defensiva uppgifterna. Det vill säga säkrar hemåt i forecheck, täcker av passningsvägar, ligger på rätt sida i egen zon och dödar utvisningar. Och det är som en defensiv kugge han är profilerad i Malmö.
– Bland det viktigaste är att följa systemet och vara påkopplad. Man måste vara där och inte tänka att man ska gå till anfall när motståndarens har pucken, förklarar Forsbergs sin syn på försvarsspel. 

För Andersson är en sådan spelare naturligtvis värdefull, men det finns mer att plocka ut tror Malmö-tränaren.
– Jag tycker att han utvecklats offensivt. Han skapar mer, är lite kyligare med pucken och där finns det fortfarande lite mer att ta av. Det känner han själv också och därför är det kul att jobba med honom – han vill hela tiden blir bättre.

Fortsätter Forsberg att utvecklas kan han bli en klassisk tvåvägscenter tror Andersson.
– Nu kanske det är 70/30 defensivt/offensivt, men det kan nog bli några procent till i offensiven. Men han är oerhört värdefull för vår organisation.

Och eftersom Forsberg kommer till jobbet varje dag är det knappast orimligt.
– Jag har vuxit i de rollerna jag fått. Jag har ett stort förtroende defensivt och jag har utvecklat nästan allt egentligen. Jag vill ta små steg hela tiden, jag gapar inte efter de stora.

Mer sånt här framöver? FOTO: Bildbyrån

Malmö vinner matchen mot HV71 med 2-1 efter straffar. Forsberg gör ännu en helgjuten insats och Malmö förankrar sig allt med i toppen av SHL-tabellen. 

Ekot från trumman uppe på läktaren lär inte tystna i första taget. Lika ihållande kommer Christoffer Forsbergs ben fortsätta gå. I match efter match efter match. Och då kan defensivspecialisten rent av bli ett ännu större offensivt vapen. 

– Det vill alla vara, men jag tror att det kommer retroaktivt, om man tar de små stegen hela tiden, avslutar han. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL