Sök
EN TUFF TID. Hugo Enock har brottats med en hel del tuffa utmaningar under sin korta karriär.
Timrå IK

Rasism och psykisk ohälsa – Leksands back talar ut: ”Hade nära till tårarna”

Han var med om Timrås fantastiska resa till SHL, men bakom kulisserna mådde Hugo Enock riktigt dåligt. När han sedan flyttade till Kanada i somras brast allt. I en lång intervju med hockeysverige.se talar Leksands unge back ut om den psykiska ohälsa han brottats med – och hur han tack vare ett mellanspel i division 2 hamnat på fötter.
– Ska jag vara ärlig så var det tungt att gå upp ur sängen varje dag, berättar han om den jobbigaste tiden i fjol.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har varit några rätt tuffa månader för backen Hugo Enock. Efter att ha varit med om att spela upp Timrå i SHL i fjol var tanken att han skulle spela för Brampton Beast i farmarligan ECHL den här säsongen. Men av det blev det inget. Bara en och en halv vecka bröt han kontraktet med klubben och återvände hem till Sverige. Där blev det lite överraskande spel i Filipstad i division två i fem matcher innan Leksand valde att ge honom en tryout. Sedan en knapp månad tillbaka har han representerat klubben i Hockeyallsvenskan.

När hockeysverige.se träffar Enock i Tegera Arena visar han fortfarande upp spår efter en puck som träffade honom på munnen i en av hans första matcher för Leksand.
– Det var i fjärde matchen. Det gjorde inte så ont då utan det var mer då jag kom av isen som jag funderade över vad som hade gått sönder och vad som var helt, berättar Hugo Enock i en lång intervju om hockeyn och livet vid sidan av rinken.
– Det blev fem stygn och sedan var det ut på isen igen. Pucken tog i sidan av munnen. Läppen sprack och lite av mungipan. Det var svårt att äta under några dagar så det blev mycket soppa och lite gröt, men det gick bra. Det var i alla fall inga tänder som rök även om några känns lite lösa.

FÄRJESTAD STÖTTADE

Att få en puck på munnen är långt ifrån det värsta 20-åringen har upplevt på isen. Trots att han fortfarande befinner sig tidigt i karriären har han upplevt en hel del bakslag. Inte minst under sin sista juniorsäsong i Färjestad då han skadade knäet illa.
– Det var tufft, mest mentalt, eftersom jag tyckte att jag hade en rätt bra säsong, säger Enock som hade spelat sig till en ordinarie plats i Färjestad vid tillfället.
– Den hösten skadade jag också munnen. Ett par veckor efter det skadade jag foten och var borta en månad. När jag kom tillbaka blev jag sjuk. Som jag sa så hade jag ändå en bra säsong, men det var tungt att paja knäet en vecka innan slutspelet med Färjestad.
– Några dagar senare fick jag veta att jag inte skulle bli kvar i Färjestad så det var en väldigt jobbig period.

Hur hanterade du den perioden?
– Jag fick ett bra stöd från familj och flickvän, men även av Färjestad. Dom satte sig ner och verkligen pratade med mig. Det här var då (Peter) Jakobsson kom in så han gav sin syn på det också. Färjestad var villiga att hjälpa mig att hitta en ny klubb samtidigt som dom hjälpte mig med rehaben. Det betydde faktiskt jättemycket att dom inte bara kastade ut mig och stängde dörrarna. I somras fick jag dessutom träna med Färjestads J20-lag.
– Jag uppskattar att Peter Jakobsson var ärlig mot mig och att klubben dessutom hjälpte mig i somras. Det gör att Färjestad ligger mig varmt om hjärtat.


Foto: Ronnie Rönnkvist

ADOPTERADES VID FYRA MÅNADERS ÅLDER

Hugo Enock är född i Medellín i Colombia. Han adopterades till Sverige och Karlskoga då han bara var fyra månader.
– Det är lite annorlunda att ha en sådan bakgrund. Pappa brukade skoja och säga när jag ville börja spela hockey: ”En colombian som vill åka skridskor, det går inte ihop”, skrattar Leksandsbacken och fortsätter:
– Jag har inte varit där ner ännu. När jag var yngre var jag faktiskt inte så intresserad av att söka mina rötter. Det har mer kommit nu på senare tid då jag har fått frågor om barnhemmet och om jag vet vilka mina biologiska föräldrar är.

Börjar du känna att du vill veta vilka dina biologiska föräldrar är?
– Ibland gör jag det. Jag är tacksam över att jag kom till ett barnhem och att ha en sådan tur att få komma till en underbar familj här i Sverige. Här har jag fått chansen att spela hockey, fotboll och göra det jag vill.
– Hittade jag min biologiska mamma skulle jag tacka henne på mina bara knän, tacka henne för att hon inte höll kvar mig där nere. Då hade jag kanske bott på gatan i stället. Det är mer att jag vill se hur hon har det och om hon över huvud taget lever.
– Jag har lite koll på Colombia som land via medier och vet att det börjar ordna upp sig med alla gerillakrig i Medellín. Någon gång vill jag ändå åka ner och jag vet att landet är jättefint. Dessutom är min tjej, Johanna, lite intresserad av att göra en sådan resa.

Johanna har spelat en stor roll i Hugo Enocks liv både på och utanför isen.
– Hon är en stor del av mitt hockeyliv och är villig att flytta med mig där jag hamnar. Hon spelade handboll, men slutade efter vi varit tillsammans ett år. Hon är sportintresserad och förstår vad som krävs för att vara på den här nivån. Hon betyder jättemycket för mig. Utan henne hade jag inte varit där jag är idag. Under tiden jag var skadad var hon ett jättebra stöd.
– Jag blev frustrerad och på dåligt humör när jag var skadad och röt till lite omedvetet, men jag är överlycklig att hon stannat kvar i mitt liv, säger Hugo Enok och låter rörd.

Har du ett hett temperament?
– Ja, det har haft sedan jag var liten. Det har blivit bättre och jag har lärt mig att hantera mitt temperament. Det kom fram lite senast då vi åkte på en straff mot Oskarshamn. Jag tyckte inte att det var straff, vilket syntes lite på tv efteråt (skratt).

”FÖRÄLDRARNA MÅSTE TA ETT ANSVAR”

Hugo Enocks hockeyresa mot eliten har varit tuff på flera sätt än bara skadorna. Han har även tvingats leva med en del rasism både på och utanför isen. Det är något som har tagit hårt på honom.
– Det var mer på ungdomsnivå som jag fick höra lite saker. Jag har varit ganska fysisk av mig på isen, hade en lite bättre skridskoåkning än alla andra och gjorde framför allt mycket mer poäng än vad jag gör i dag. Då fick jag höra ett och annat. Senaste gången var i Lysekil under mitt sista J20-år i Färjestad. Det var nog den gången det tagit mest eftersom jag trodde att den tiden skulle vara förbi.
– På ett sätt kan jag förstå om jag fick höra saker då jag var liten även om det inte var okej eller går att försvara på något sätt. Föräldrarna måste ta ett ansvar för att det inte sker sådana saker.

Vad hände i matchen nere i Lysekil?
– Det blev en situation nere i hörnet. Jag går in med kropp och tar pucken. När han åker därifrån hör jag hur han skriker ett könsord och ett diskriminerande ord mot min hudfärg…

Hugo Enock tystnar lite innan han fortsätter.
– Först tänkte jag ”hörde jag rätt?”. Jag kände redan på isen att det skar i hjärtat och jag hade nära till tårarna. När jag kom till båset kände jag ”varför ska jag vara ute på isen om jag får höra sådana saker”. Adrenalinet var högt och jag kände att går jag ut på isen igen och det blir en avblåsning framför mål kommer jag säkert göra något dumt.
– Jag kände att det var lika bra för mig att stanna i båset. Samtidigt hade jag farsan i båset. Jag vet hur förbannad han blir om han får höra att något sådant har hänt. Jag sa ingenting till honom, men han såg att jag var helt galen.

Upplever du att det blivit bättre då du kommit upp på en högre nivå?
– Ja, det gör jag verkligen. Det är mer moget folk och flera som spelat internationellt. Dom förstår hur nervärderande det är om det sägs sådant här, men också vilket straff man kan få om man säger sådana saker.
– Jag tycker att det är sjukt att den här diskussionen ens förekommer i världen. Du och jag ska över huvud taget inte ens behöva stå och pratat om det här.
– Det enda sättet att hantera det är, tror jag, att konfrontera barnet eller den vuxna direkt då det inträffar. Inte gå någon omväg för att först ta det med föräldrar eller anhöriga.

Det finns knappt några barn på en förskola som reflekterar över att hans eller hennes kompis har en annan hudfärg.
– Som liten liten tänker man inte på hudfärg. Det värsta man kan få höra då är att man ser ut som en skitkorv eller något. Det tar hårt det också, men då kan det vara något som inte är illa menat. Precis som du säger kommer det här senare, från kompisar eller föräldrar som antingen uttrycker sig illa hemma eller har den här värderingen.


Foto: Bildbyrån/Pär Olert

”DET VAR TUNGT ATT GÅ UPP UR SÄNGEN VARJE DAG”

Även förra säsongen var tuff för Hugo Enock i Timrå, men då handlade det i första hand om hockeyn. Det blev 45 matcher i Hockeyallsvenskan och även en utlåning till Färjestad under två matcher.
– Det som var roligast den säsongen var firandet då vi gick upp, men det var en jobbig säsong. Ska jag vara ärlig så var det tungt att gå upp ur sängen varje dag.
– Jag hittade inte mig själv på isen riktigt samtidigt började gå utför utanför isen. Jag tänkte bara på vad jag gjorde för fel i varje byte eller på träningarna.

Varför fick du dom här tankarna?
– Det var mer att jag inte fick spela så mycket. Till slut blev det mer och mer fel då jag var på isen. Jag stressade upp mig, greppade klubban extra hårt och gjorde inte det första jag tänkte där ute och då blir det fel.

Med tanke på det du berättar, var det givet att du skulle lämna Timrå efter säsongen?
– Det var inte självklart att jag skulle lämna och jag ville inte bara vända på klacken och dra. Nu hade det varit tungt hela säsongen och det kanske inte var rätt för mig att vara där uppe. Samtidigt ville jag ge det en chans att visa att dom gjort fel.
– Jag var öppen för utlåning, men i och med reglerna som kom, vilket jag kan tycka är en konstig regel, var Timrå inte öppna för en utlåning. I stället köpte Timrå ut mig.

”FÖRRA SÄSONGEN HADE SATT SIG LÅNGT INNE I MITT HUVUD”

Hugo Enock valde under sommaren att åka över till Nordamerika föra att testa lyckan i Brampton Beast i ECHL.
– Tanken var att jag skulle spela där, men förra säsongen både på och vid sidan av isen hade satt sig ganska långt inne i mitt huvud. När jag väl var där borta kunde jag inte slappna av. Innan allt skulle dra igång med spel och lön kände jag att det var bättre att jag åkte hem och försökte reda ut allt med mig själv. För att sedan komma tillbaka på banan och framförallt må bra utanför isen igen.
– Jag tror att jag var kvar för länge i Timrå förra säsongen än vad egentligen borde ha varit. Nu behövde jag tänka mer på mig själv och må bra i mig själv. Samtidigt tänkte jag att om jag lämnar Brampton nu kanske jag inte får något hemma. Det var ändå bättre att lämna att ta hand om problem som fanns.

I stället för att återvända direkt till en toppklubb i SHL eller Hockeyallsvenskan kom Hugo Enock att hamna i division 2.
– Jag fick bra hjälp här hemma och kom till Stefan Asplund (Rasmus Asplunds pappa), som jag känner sedan tidigare, i Filipstad. Jag fick möjligheten att hitta glädjen och energin igen. Asplund tryckte på att jag bara skulle ha kul och trivas med det jag gör. Det här betydde jättemycket.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”JAG HAR VERKLIGEN SUPERKUL”

Börjar du hitta tillbaka till människan Hugo Enock?
– Ja, verkligen, svarar han och spricker upp i ett stort leende.
– Jag börjar hitta tillbaka till mig själv. Speciellt i vardagen, att jag inte bara tänker på hockeyn. När jag går upp på morgon äter jag frukost. När jag sedan sätter mig i bilen på väg till hallen slår jag på hockeyhuvudet. När jag åker hen lämnar jag nu kvar hockeyn i ishallen. I stället ger jag mig då på andra saker jag tycker är roligt. Det här är något jag har blivit bättre på.

Med tanke på det du berättar, hur kändes det då Leksand var beredda på att ge dig chansen i Hockeyallsvenskan?
– Först och främst blev jag jätteglad att något lag ville ha mig. Jag hade varit hemma två, tre veckor och hade gjort ganska stora framsteg även utanför isen också. Tanken kom ändå ”är jag redo, vågar jag göra det här och vad händer om jag inte får vara kvar eller gör misstag igen?”.
– Det var ändå en chansning jag var villig att göra. Så här långt har det gått bra och än så länge mår jag bra. Jag har verkligen superkul varje dag då jag kommer hit till hallen.
– Självklart hjälper det mig mycket att ha haft Leif (Carlsson) innan. Dessutom känner jag Lucas (Nordsäter) sedan tidigare men även Linus (Persson) och (Daniel) Gunnarsson lite. Dessutom är det en äldre grupp där det finns spelare som varit med länge och förstår vad som kan försiggå i ens huvud, men även yngre killar som jag umgås lite mer med.

Hade det gått så långt som att det blivit en psykisk ohälsa?
– Ja, det måste man ändå säga. Det finns nog inget annat ord för det. Jag har gått med det här så pass länge att det verkligen blivit en psykisk ohälsa.

”JAG HAR BLIVIT BÄTTRE PÅ ATT SLÄPPA JOBBET”

Det har gått bra för Hugo Enock både på och vid sidan i Leksand. I dag känner han också att allt går åt rätt håll.
– Det går verkligen uppåt varje dag. Sedan är inte varje dag på jobbet en dans på rosor. Vissa dagar är tyngre än andra. Det är något jag fortfarande jobbar med och har egentligen behövt göra hela tiden.
– Som jag sa har jag, efter det jag kommit hem från Kanada, blivit bättre på att släppa jobbet och hitta andra saker att göra, inte tänka hockey hela tiden. Samtidigt, jag fyller bara 21 år om några dagar (24 november). Det går inte att grubbla ner sig för mycket.

Vad gör du helst vid sidan av hockeyn?
– Här uppe kommer jag väldigt bra överens med Lucas (Nordsäter). Vi spelar lite tv-spel tillsammans och har laget lite mat ihop senaste dagarna.
– När jag är själv hemma eller om min tjej är här bakar jag gärna för jag är en riktig sockerråtta haha… Dessutom är jag bilintresserad och vill börja läsa lite mer om bilar och så vidare. När jag är hemma i Karlskoga försöker jag gå mycket på bio eftersom det är pappa som har biografen där. Dessutom funderar jag och tjejen på att skaffa hund. Lucas har ju hund så… Det kan vara skönt för Johanna att ha hund när jag är borta. Sedan är hundar dessutom ett bra sällskapsdjur och som älskar en oavsett vad som händer.

Vilka signaler har du fått kring framtiden här i Leksand?
– Jag har inte tänkt på det så mycket. Mitt mindset här har varit att få spela mitt spel och inte känna att jag måste göra massa poäng framåt för det är inte jag. Mitt spel är att spela säkert och ta vara på chanserna som kommer framåt.
– Det får bära eller brista just nu. Antingen har det gått så pass bra att Leksand vill ha mig kvar eller så har det inte gjort det. Blir jag kvar får jag fortsätta utvecklas och ta nästa steg hela tiden. Får jag inte vara kvar får jag se det här som ett bra steg i karriären och att jag fortfarande kan vara på den här nivån. Jag har växt som människa och kan må bra både med hockeyn och livet utanför. Jag är jättetacksam att jag har fått den här chansen och jag mår bättre och bättre för varje dag jag är här. Det är en period jag kommer bära med mig hela livet för det är verkligen jättehärliga grabbar här. Får jag inte vara kvar kan jag bara önska dom lycka till eftersom Leksand enligt mig är ett lag som ska vara i SHL,.

Hugo Enock har kontrakt med Leksand till sista november.

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 2.00
X 4.10
2 3.10
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.10
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten