Inge Hammarström och Andreas Dackell.
SHL

‘Finns många intressanta spelare i AHL som skulle ha framträdande positioner i SHL’

ANNONS

Han är en av våra mest rutinerade scouter, men idag har Inge Hammarström tagit några kliv tillbaka. I stället hjälper han Brynäs sportchef Andreas Dackell, som ett bollplank, i jakten på nya spelare.
– Det är ett arbete som började direkt då Bengtzén togs bort, att beta av alla lag i Hockeyallsvenskan. Sedan tittar vi även på olika ligor i Europa, men även på AHL, säger Hammarström till hockeysverige.se

Inge Hammarström vann fyra SM-guld som spelare med Brynäs, han har vunnit fem VM-medaljer, spelat OS och Canada Cup och gjort sju säsonger i NHL. Efter karriären som spelare har han jobbat närmare 35 år som NHL-scout. Det är sällan vi sett en så erfaren person som ”bollplank”, som Hammarström själv kallar sig, i en klubb. När Stefan Bengtzén inte längre hade förtroendet som sportchef i Brynäs fick Inge Hammarström tillsammans med Andreas Dackell tillfälligt ta över rodret för att styra Brynäs mot slutspel.
– I och med att det skett en del förändringar här har Andreas Dackell gått in som tillförordnad sportchef när Bengtzén fick gå. Det är ingen lätt grej att bara gå in i en sådan roll när man inte har hållit på med det förut. Då ville ”Dacke” naturligt vis ha hjälp, berättar Toronto-legendaren Inge Hammarström för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har pensionerat mig som NHL-scout efter många år men känner rätt mycket folk och har kontakter. Jag har i alla fall hållit med det jobbet under 35 år. I och med att ”Dacke” och jag är vänner då blev det naturligt att han frågade mig om jag kunde hjälpa honom inledningsvis till det att han har blivit lite varm i kläderna.

Inge Hammarström ser också att det finns en del saker som måste till om det ska bli lugn och arbetsro i Brynäs.
– Det är en del grejer som måste rättas till och det är en del saker som nya VD Michael Campese och ”Dacke” redan håller på med. Under tiden får jag hjälpa ”Dacke” så gott det går.
– Det behövs rättas till en del saker med laget och då kanske jag kan vara med och bidra med något där.

Inge Hammarström under spelarkarriären.

När du säger rätta till saker med laget, vad tänker du närmast på då?
– Hockey är en färskvara och kan förändras i stort sett under en natt, att man får skador och så vidare.
– Vi försöker komma tillbaka till en sportgrupp i Brynäs, vilket vi hade förr då Micke Sundlöv var sportchef. Då var jag in och hjälpte Micke under ett antal år, men det var inte bara jag utan vi var en grupp med hockeykunniga, ”Masken” Carlsson var med där, Tommy Westlund som nu jobbar heltid åt Pittsburgh och naturligtvis junioransvarige Thomas Thelin. Han är ju alltid med när det gäller spelare som ska flyttas upp från juniorleden.
– Vilka som kommer ingå i den här gruppen har ännu inte hunnit utkristalliseras riktigt. Det är under bearbetning nu. Tills vidare är det ”Dacke” och Thomas Thelin. Sedan är just nu jag med som bollplank.

”KOM HIT OCH UNDERPRESTERADE”

Danny Kristo blev en flopp. Foto: Bildbyrån.

Inge Hammarström har sett en hel del av Brynäs matcher den här säsongen och ser en positiv potential i laget.
– Jag har sett hemmamatcherna och följer bortamatcherna på TV. Under den här tiden, sedan Bengtzén togs bort, har jag ibland åkt och tittat på allsvenska matcher samtidigt som Brynäs haft match. Något vi naturligtvis tycker är viktigt om vi nu ska spetsa till gruppen.
– Vi gjorde oss av med Danny Kristo som kom hit och underpresterade. Det kanske inte räcker med det utan vi vet att vi måste förbättra oss vad det gäller just spetskompetensen i laget. Det här är ständigt pågående.

Just nu ligger Brynäs nia, men 70-åringen från Sörberge utanför Sundsvall tror och hoppas att laget ska komma topp sex till att börja med.
– När jag ser till hur laget ser ut, presterar man och får ut 100 procent av alla killar, jag tycker exempelvis att det var en bra insats mot Malmö… Vissa matcher har varit jättebra, men det vill till att alla killar ger hundra och presterar på den nivå det är tänkt. Då tror jag vi kan vara med och slå vilket lag som helst. Sedan har det mycket med dagsform och tillfälligheter att göra.
– Målet är att vara topp sex. Jag tror att vi kan vara det om alla pusselbitar faller på plats, men då får vi inte råka ut för skador och avstängningar under säsongen. Förhoppningsvis får vi ha dom absolut bästa spelarna kvar på plan så inte dom blir skadade. Oftast brukar det vara bästa spelarna som blir skadade. Tyvärr blir det så eftersom dom spelar mer o s v.
– Under säsongen, där är en process, kanske vi kan spetsa till laget så vi får en liten skjuts framåt.

”ÄR ÖVER 70 SVENSKA SPELARE I AHL”

Tittar ni i huvudsak på spelare i Hockeyallsvenskan eller tittar ni brett?
– Det är ett arbete som började direkt då Bengtzén togs bort, att beta av alla lag i Hockeyallsvenskan. Sedan tittar vi även på olika ligor i Europa, men även på AHL.
– Det är över 70 svenska spelare i AHL. En del kommer hem och det dyker upp namn ideligen. Som jag sa så är det färskvara och vi får se vad dom har presterat den här säsongen. Om dom inte presterat bra får vi göra en undersökning vad anledningen till det är.
– I alla fall finns det många intressanta spelare som spelar i AHL idag och som skulle ha framträdande positioner i vilket SHL-lag som helst.

Tänker du på någon speciell?
– Jag tänker inte namnge någon, men det finns både yngre och äldre. Det finns många som gjort bra ifrån sig här hemma på senaste tiden innan dom åkt över. Ett sådant exempel är Michael Lindqvist som spelade i Färjestad förra säsongen och innan det i AIK där han gjorde hur många poäng som helst, men som inte lyckades ta en plats i New York Rangers.
– Han är bara ett exempel på den sortens spelare, men det finns många spelare som borde stannat kvar och spelat i SHL istället för att åka buss i AHL.

TROR PÅ NYE TRÄNAREN

En av första åtgärderna Andreas Dackell gjorde då han tillträdde som sportchef var att plocka bort tränarduon Tommy Sjödin och Janne Larsson. Två personer som idag ses som ikoner i klubben.
– Det är ett beslut som Campese och ”Dacke” står för. Sedan är inte det något som bara händer utan något som kanske växte fram under en lång tid.
– Det är alltid överraskande när det händer, så är det ju, men styrkan att göra sådana här förändringar är att göra förändringen då det alla fall går halvskapligt och inte väntar till det blir panik eller går jättedåligt. Om man väntar så länge så gör man misstag ett som man brukar säga.
– Om du har en analysgrupp som konstaterar att det går hyfsat, men måste bli bättre och därför behöver göra en förändring. Gör man då den förändringen som krävs tycker jag det visar på styrkan i en organisation.

Inge Hammarström tycker också att det är på tiden att Magnus Sundqvust ska få chansen att vara headcoach för ett lag i SHL.
– Han har hållit på länge som A-lagstränare och aldrig riktigt fått chansen på den här nivån. Det låg nära till hands att han skulle få en ärlig chans att visa vad han går för. Magnus brinner för det här. Jag tror att han kommer tillföra energi i gruppen.
– Nu kan jag bara utgå från gårdagens match men jag har bevittnat alla träningar förra veckan och hittills har det sett väldigt bra ut.

”DET ORKAR JAG INTE ENS BÖRJA TÄNKA PÅ”

Hur länge är tanken att du ska fortsätta som bollplank?
– Min roll i det här är väldigt begränsad. Jag försöker bara vara ett bollplank till ”Dacke” Jag är i alla fall snart 71 år. Det är inte meningen att jag ska fara runt som ett korvskinn och scouta igen, skrattar Inge Hammarström.

Någon comeback som scout blir det alltså inte.
– Jag är inte dummare än jag vet vad som fodras om jag verkligen ska scouta och det orkar jag inte ens börja tänka på igen. Ska du få riktig koll så måste du vara ute ordentligt, men nu använder jag kontakter och får göra en resa lite här och var efter det att jag undersökt saker väldigt grundligt.

POSITIVT SNACK

Inge Hammarström.

Du är social och träffar mycket folk runt om i Gävle, vad säger folket på stan om Brynäs just nu?
– Jag tycker att det är ganska positivt ändå. Folk är ganska nyfikna på vad som ska hända.
– Det här har legat i luften på något vis. Det här med Bengtzén är det många som har skrivit om, att han kom in lite fel redan från dag ett. Åren har gått. Det har ändå gått fyra och ett halvt år sedan han kom hit och vi står fortfarande och stampar.
– Vi vill bli bättre och vi vill vinna. Brynäs är känt som en förening som vill vara med och vinna SM. Då måste vi få en större jämnhet på allting och då måste man ibland göra förändringar.

Är klubben besviken på det jobb Stefan Bengtzén gjort under sin tid i Brynäs?
– Jag har ingen större insyn i vad styrelsen tycker. När vi inte ens har 6000 på läktarna… Gävlepubliken är kräsen och har varit så sedan vi spelade. Dom är vana att laget vinner lite mer än vad man gjort på senaste tiden.
– Vinner vi är det 7000 på läktarna. Så är det här i Gävle. Men då vi är i hissen hela tiden då kommer det bara 4-5000. Det har en enorm betydelse även ur ekonomisk synpunkt. Dessutom är det mycket roligare för killarna att spela när det är fullsatt läktarna. Då blir det en hel annan grej.   

     

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL