Vancouver

Elias Pettersson – Superrookien som tar NHL med storm

ANNONS

Den 3:e oktober gjorde Elias Pettersson debut i NHL. Trots att hans karriär är ung anser många att han är en talang utöver det vanliga. Redan ses han som favorit att ta hem titels som årets rookie och vinna den prestigefyllda Calder Trophy och förutspås kunna få en lång och framgångsrik karriär som kan placera honom bland de främsta svenska NHL-spelarna genom tiderna.

Men vem är Superrookien Elias Pettersson och vad gör att han står ut bland alla de talangfulla svenska unga hockeyspelare som gjort debut på andra sidan Atlanten de senaste åren?

Redan stora meriter

För en spelare född så sent som 1998 har Pettersson redan hunnit åstadkomma det mesta på isen. Han debuterade i seniorsammanhang på sin 17-årsdag 12:e november 2015 för Timrå i Allsvenskan. Redan påföljande säsong etablerade han sig som ordinarie spelare i Timrå och bidrog under säsongen med hela 19 mål och 22 assists.

Efter denna framgångsrika säsong skrev Pettersson på för Växjö Lakers 2017. Det var under tiden i Växjö som hela hockeysverige fick upp ögonen för den unga talangen från Ånge. I sin debutsäsong lyckades han sätta poängrekord för rookies med hela 56 poäng och i slutspelet van han pris som mest värdefulla spelare medan Växjö tog hem titeln.

Det ledde till att man redan efter en säsong kan säga att Pettersson uppnått i stort sett allt man kan inom svensk hockey. Även i landslagssammanhang har han lyckats ta två silvermedaljer som junior och i maj 2018 kunde han även lägga ett VM guld som senior till meritlistan. Hans VM turnering tog slut i förskott efter en tumfraktur mot Schweiz men han lyckades ändå bidra med ett mål mot Frankrike samt två assist.

Så länge viljan finns så är chanserna goda att vi kommer få se Pettersson i Tre Kronor många gånger i framtiden.

En framgångsrik NHL-debut

Att Pettersson snabbt dök upp på NHL-scouters radar kom därför knappast som en överraskning.

Efter succésäsongen i Växjö klättrade han fort i rankingen inför NHL-draften. I Maj 2018 skrev han på ett treårskontrakt med Vancouver Canucks efter att ha blivit vald som femte namn i 2017 års NHL draft. Canucks har sedan tidigt 2000-tal dominerats av tvillingarna Sedin som nyligen avslutat sina karriärer och nu är tanken att Pettersson ska inleda en ny svensk era i det kanadensiska NHL-laget. Canucks är inte tippade att vara ett av ligans bättre lag under säsongen 2018/2019 men har haft en relativt stark inledning på säsongen.

Redan i första matchen mot Calgary Flames plockade han sina första poäng med ett mål och en assist. På läktaren fanns hans jublande föräldrar Torbjörn och Irene.

Efter en hård tackling i en match mot Florida Panthers missade han 6 matcher i oktober. Trots detta avbrott har han bidragit med en stadig ström poäng och han har redan utnämnts till oktobers Rookie of the month.

Lyckas han under resten av säsongen fortsätta producera på samma nivå kan hans rookiesäsong gå till historien som en av de främsta genom tiderna.

Du finner hans uppdaterade NHL stats här.

Spelstil och framtidsutsikter

Så vad är det som gör Elias Pettersson till något alldeles extra?

Som spelare sägs han vara väldigt komplett. Han är en intelligent spelare som är kapabel att snabbt fatta rätt beslut och hittar alltid kreativa lösningar på isen. Detta kombineras med att han är snabb, atletisk och stark med eller utan puck.

Offensivt är han lika farlig som skytt eller framspelare och han är stark i powerplay vilket är en roll han redan haft stor framgång i under den korta tiden i NHL. Även på defensiven är han bidrar han mycket med en hög arbetsmoral och vilja att jaga pucken outtröttligt.

I Canucks har han gått in och spelat center trots att han under tiden i Växjö främst spelade på högerkanten. Då laget är i en återuppbyggnadsperiod efter att tvillingarna Sedin avslutat karriären så läggs mycket ansvar på unga spelares axlar och Pettersson förväntas bidra som lagets främsta spelare redan från dag ett. Det gör att han har chansen att få mycket tid på isen och får utveckla sitt spel snabbt utan att behöva spendera tid på bänken.

Redan har sportens största legendar Wayne Gretzky hyllat den unge centern och säger sig se mycket av sin egen spelstil i Petterssons underhållande och kreativa offensiva spel.

Det är dessa faktorer som bidragit till att göra Elias Pettersson till en favorit att ta hem titeln som Rookie of the year på bettingsidor som 888 sport.

Har han några svagheter då?

Pettersson ses som en av de mer kompletta unga spelarna på länge och är redo för spel i NHL från dag ett. Men precis som med många andra unga europeiska hockeyspelare anses den långe och smale Pettersson behöva jobba med att bygga muskelmassa för att klara av det hårda och fysiska spelet i NHL. Då han redan är en spelare som kommer punktmarkeras är inte Mike Mathesons hårda tackling i matchen mot Panthers den sista smällen han kommer att få ta emot. Det är viktigt att han kan förbli relativt skadefri för att kunna nå sin fulla potential.

Som person sägs Pettersson vara relativt stillsam och tillbakadragen när han inte är på isen. Han är dock otroligt målinriktad och är en tävlingsmänniska som är fullständigt inriktad på att bli en så bra hockeyspelare som möjligt.

Hur står sig Elias mot andra svenska talanger?

Sverige är numera känt för att producera NHL-spelare på löpande band och Elias Pettersson är inte den enda unga talangen som fått stora rubriker på senare tid.

I Buffalo Sabres finner vi 2018 års förstahandsval i draften Rasmus Dahlin som också anses vara en talang utöver det vanliga. Som försvarsspelare kämpar han dock i uppförsbacke mot Pettersson i striden om att vinna priset som årets rookie då priset endast vunnits av försvararsspelare två gånger under de senaste 14 åren. Dahlin är också 2 år yngre än Pettersson och har en ännu tyngre väg att gå för att anpassa sig till en framskjuten roll i ett NHL-lag.

Tillsammans med Pettersson i Canucks finner vi hela 4 andra svenskar med landslagsmeriterade Alex Edler och Loui Eriksson i spetsen. Petterssons lagkamrat från tiden i Timrå Jonathan Dahlén blev också draftad av Canucks men får denna säsong nöja sig med att spela i AHL för Utica Comets.

Totalt finns det i dagsläget drygt 70 svenska spelare i NHL vilket gör Sverige till ligans tredje största nationalitet efter USA och Kanada.

För att kunna nämnas som en av NHL:s bästa svenska spelare måste han etablera sig och producera under lång tid. Några av dagens bästa NHL-svenskar är till exempel Erik Karlsson, Nicklas Bäckström, Filip Forsberg och givetvis målvaktsveteranen Henrik Lundqvist.

Ska vi blicka långt in i framtiden så har han ännu större uppförsbacke om han vill bli rankad som en av de största genom tiderna. För att kunna mäta sig med namn som Mats Sundin, Peter Forsberg, Daniel Alfredsson och Henrik och Daniel Sedin måste han hålla sig i ligan i över ett decennium och prestera på högsta nivå. Om så blir fallet är givetvis omöjligt att säga så här pass tidigt i hans karriär men allt pekar på att han har den typ av talang som krävs för att nå hela vägen till toppen i världens tuffaste hockeyliga.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch