Sök
Vancouver

Elias Pettersson – Superrookien som tar NHL med storm

Den 3:e oktober gjorde Elias Pettersson debut i NHL. Trots att hans karriär är ung anser många att han är en talang utöver det vanliga. Redan ses han som favorit att ta hem titels som årets rookie och vinna den prestigefyllda Calder Trophy och förutspås kunna få en lång och framgångsrik karriär som kan placera honom bland de främsta svenska NHL-spelarna genom tiderna.

Men vem är Superrookien Elias Pettersson och vad gör att han står ut bland alla de talangfulla svenska unga hockeyspelare som gjort debut på andra sidan Atlanten de senaste åren?

Redan stora meriter

För en spelare född så sent som 1998 har Pettersson redan hunnit åstadkomma det mesta på isen. Han debuterade i seniorsammanhang på sin 17-årsdag 12:e november 2015 för Timrå i Allsvenskan. Redan påföljande säsong etablerade han sig som ordinarie spelare i Timrå och bidrog under säsongen med hela 19 mål och 22 assists.

Efter denna framgångsrika säsong skrev Pettersson på för Växjö Lakers 2017. Det var under tiden i Växjö som hela hockeysverige fick upp ögonen för den unga talangen från Ånge. I sin debutsäsong lyckades han sätta poängrekord för rookies med hela 56 poäng och i slutspelet van han pris som mest värdefulla spelare medan Växjö tog hem titeln.

Det ledde till att man redan efter en säsong kan säga att Pettersson uppnått i stort sett allt man kan inom svensk hockey. Även i landslagssammanhang har han lyckats ta två silvermedaljer som junior och i maj 2018 kunde han även lägga ett VM guld som senior till meritlistan. Hans VM turnering tog slut i förskott efter en tumfraktur mot Schweiz men han lyckades ändå bidra med ett mål mot Frankrike samt två assist.

Så länge viljan finns så är chanserna goda att vi kommer få se Pettersson i Tre Kronor många gånger i framtiden.

En framgångsrik NHL-debut

Att Pettersson snabbt dök upp på NHL-scouters radar kom därför knappast som en överraskning.

Efter succésäsongen i Växjö klättrade han fort i rankingen inför NHL-draften. I Maj 2018 skrev han på ett treårskontrakt med Vancouver Canucks efter att ha blivit vald som femte namn i 2017 års NHL draft. Canucks har sedan tidigt 2000-tal dominerats av tvillingarna Sedin som nyligen avslutat sina karriärer och nu är tanken att Pettersson ska inleda en ny svensk era i det kanadensiska NHL-laget. Canucks är inte tippade att vara ett av ligans bättre lag under säsongen 2018/2019 men har haft en relativt stark inledning på säsongen.

Redan i första matchen mot Calgary Flames plockade han sina första poäng med ett mål och en assist. På läktaren fanns hans jublande föräldrar Torbjörn och Irene.

Efter en hård tackling i en match mot Florida Panthers missade han 6 matcher i oktober. Trots detta avbrott har han bidragit med en stadig ström poäng och han har redan utnämnts till oktobers Rookie of the month.

Lyckas han under resten av säsongen fortsätta producera på samma nivå kan hans rookiesäsong gå till historien som en av de främsta genom tiderna.

Du finner hans uppdaterade NHL stats här.

Spelstil och framtidsutsikter

Så vad är det som gör Elias Pettersson till något alldeles extra?

Som spelare sägs han vara väldigt komplett. Han är en intelligent spelare som är kapabel att snabbt fatta rätt beslut och hittar alltid kreativa lösningar på isen. Detta kombineras med att han är snabb, atletisk och stark med eller utan puck.

Offensivt är han lika farlig som skytt eller framspelare och han är stark i powerplay vilket är en roll han redan haft stor framgång i under den korta tiden i NHL. Även på defensiven är han bidrar han mycket med en hög arbetsmoral och vilja att jaga pucken outtröttligt.

I Canucks har han gått in och spelat center trots att han under tiden i Växjö främst spelade på högerkanten. Då laget är i en återuppbyggnadsperiod efter att tvillingarna Sedin avslutat karriären så läggs mycket ansvar på unga spelares axlar och Pettersson förväntas bidra som lagets främsta spelare redan från dag ett. Det gör att han har chansen att få mycket tid på isen och får utveckla sitt spel snabbt utan att behöva spendera tid på bänken.

Redan har sportens största legendar Wayne Gretzky hyllat den unge centern och säger sig se mycket av sin egen spelstil i Petterssons underhållande och kreativa offensiva spel.

Det är dessa faktorer som bidragit till att göra Elias Pettersson till en favorit att ta hem titeln som Rookie of the year på bettingsidor som 888 sport.

Har han några svagheter då?

Pettersson ses som en av de mer kompletta unga spelarna på länge och är redo för spel i NHL från dag ett. Men precis som med många andra unga europeiska hockeyspelare anses den långe och smale Pettersson behöva jobba med att bygga muskelmassa för att klara av det hårda och fysiska spelet i NHL. Då han redan är en spelare som kommer punktmarkeras är inte Mike Mathesons hårda tackling i matchen mot Panthers den sista smällen han kommer att få ta emot. Det är viktigt att han kan förbli relativt skadefri för att kunna nå sin fulla potential.

Som person sägs Pettersson vara relativt stillsam och tillbakadragen när han inte är på isen. Han är dock otroligt målinriktad och är en tävlingsmänniska som är fullständigt inriktad på att bli en så bra hockeyspelare som möjligt.

Hur står sig Elias mot andra svenska talanger?

Sverige är numera känt för att producera NHL-spelare på löpande band och Elias Pettersson är inte den enda unga talangen som fått stora rubriker på senare tid.

I Buffalo Sabres finner vi 2018 års förstahandsval i draften Rasmus Dahlin som också anses vara en talang utöver det vanliga. Som försvarsspelare kämpar han dock i uppförsbacke mot Pettersson i striden om att vinna priset som årets rookie då priset endast vunnits av försvararsspelare två gånger under de senaste 14 åren. Dahlin är också 2 år yngre än Pettersson och har en ännu tyngre väg att gå för att anpassa sig till en framskjuten roll i ett NHL-lag.

Tillsammans med Pettersson i Canucks finner vi hela 4 andra svenskar med landslagsmeriterade Alex Edler och Loui Eriksson i spetsen. Petterssons lagkamrat från tiden i Timrå Jonathan Dahlén blev också draftad av Canucks men får denna säsong nöja sig med att spela i AHL för Utica Comets.

Totalt finns det i dagsläget drygt 70 svenska spelare i NHL vilket gör Sverige till ligans tredje största nationalitet efter USA och Kanada.

För att kunna nämnas som en av NHL:s bästa svenska spelare måste han etablera sig och producera under lång tid. Några av dagens bästa NHL-svenskar är till exempel Erik Karlsson, Nicklas Bäckström, Filip Forsberg och givetvis målvaktsveteranen Henrik Lundqvist.

Ska vi blicka långt in i framtiden så har han ännu större uppförsbacke om han vill bli rankad som en av de största genom tiderna. För att kunna mäta sig med namn som Mats Sundin, Peter Forsberg, Daniel Alfredsson och Henrik och Daniel Sedin måste han hålla sig i ligan i över ett decennium och prestera på högsta nivå. Om så blir fallet är givetvis omöjligt att säga så här pass tidigt i hans karriär men allt pekar på att han har den typ av talang som krävs för att nå hela vägen till toppen i världens tuffaste hockeyliga.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten