Sök
Nyheter

31-åringens succérecept – som lett till Tre Kronor-debuten

Han har inte spelat i något svenskt landslag sedan 2006. Nu är Lars Johansson tillbaka – efter en enorm inledning på KHL-säsongen. En anledning till succén är att Johansson blivit mer avslappnad.
– Släpper jag in en puck så är inte det hela världen, säger han till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)

Lars Johansson har hunnit fylla 31 år. Inte sedan säsongen 2005/06 har rumpmasen från Avesta spelat i något landslag. Då var det U19-landslaget som gällde. Sedan dess har han jobbat sig via spel med Mora, Munkfors Västerås, Frölunda och Rockford fram till att vara en av KHL:s bästa målvakter. Redan förra säsongen skrev han på ett kontrakt med klassiska CSKA Moskva. Då spelade han 21 matcher och hade en räddningsprocent på 93.8. I slutspelet hade han på sex matcher 96.8. På de inledande tio matcherna den här säsongen har han 96.9 i räddningsprocent. Det har också inneburit att förbundskaptenen Rikard Grönborg vill testa hur han står sig på internationell nivå. Nu är han en av två målvakter som ska vakta det svenska målet i Karjala Cup.
– Jag har inte varit med förut och det ska bli kul att få prova på något nytt och få chansen. Klart att jag blev glad när jag fick höra att jag skulle få vara med, berättar Lars Johansson när hockeysverige.se träffar honom efter Tre Kronors träning i Segeltorpshallen.

Hans moderklubb är Avesta BK som en gång i tiden faktiskt spelat i högsta serien, närmare bestämt säsongen 1966/67. Riktigt så länge sedan var det inte som en med samma moderklubb spelade i Tre Kronor, men nästan.
– Senaste? Det måste vara Nicklas Lidström

Mats Åhlberg.

Han är från Skogsbo, Mats Åhlberg (1971-1980) var den senaste.
– Jaha, Mats Åhlberg, skrattar Lars Johansson som ser fram emot sin debut i Tre Kronor.
– Jag har inte så stora förväntningar. Jag ska komma hit och försöka spela mitt spel som jag har gjort i höst, tävla och försöka vinna matcher när jag väl får spela. Sedan vill jag ha roligt med grabbarna samtidigt som jag får snacka lite svenska, vilket är skönt det också.

Är det bara att gå ut och njuta i en landslagsdebut eller kommer det vara en del nerver med också?
– Det blir nog lite både och. Jag brukar inte känna så mycket innan jag står där ute på isen. Jag får se hur det känns då.

”LUFTEN GICK UR”

Lars Johansson lämnade Frölunda för tre säsonger sedan. Efter det har 31-åringen alltså spelat en säsong i Nordamerika och en och en halv i Ryssland. Givetvis är det här säsonger som har utvecklat honom som målvakt men även som person.
– Jag har blivit lite mognare i mitt spel och jag har fått uppleva lite olika situationer. Jag är även lite lugnare och läser av spelet lite bättre än vad jag gjorde förut.
– Idag sätter jag inte heller så hög press på mig själv utan är lite mer avslappnad inombords när jag spelar. Släpper jag in en puck så är inte det hela världen. Det viktiga är att glömma den och rädda nästa. Sådana saker tycker jag själv att jag utvecklat.

Det blev bara en säsong i Chicagos organisation. All tid fick han spendera i AHL med spel i farmarlaget Rockford. Där spelade han 39 matcher och hade 90.7 i räddningsprocent.
– Det var annorlunda och jag tycker ändå att jag utvecklades mycket som målvakt. Halva säsongen där borta gick bra. Sedan gick luften ur både laget och mig. Vi blev nästan sist så det blev ett litet tråkigt avslut, men jag lärde mig även mycket som människa vid sidan av genom att flytta utomlands och ta tag i saker själv.

VILLE STANNA I CHICAGO

Du säger att luften gick ur dig, bestämde du dig tidigt för att återvända till Europa?
– Nej, absolut inte. Jag ville vänta för att se om Chicago ville ha kvar mig eller inte. Det blev inte så men då öppnade det upp sig en dörr i CSKA och jag tog den möjligheten. Det här var ändå ganska sent.

Målvaktsparet Hellberg/Johansson, samt målvaktstränare Stefan Ladhe. Foto: Bildbyrån.

Nu har Lars Johansson tagit steget in i en av hockeyvärldens mest klassiska klubbar, CSKA Moskva. Här har han alltså klivit fram och visat att han är en av ligans främsta målvakter.
– Vi är ett bra lag och vi vill vinna. Det är häftigt och många tröjor i taket så man vet att det finns en del legendarer som har spelat klubben tidigare, säger CSKA-målvakten med ett leende och fortsätter:
– Inför vissa matcher bor vi på en bas och vissa inte. Sedan bor vi på hotell mellan is-värmning och match. Det var inte riktigt som jag såg på det innan utan det är lite friare.

TOPPAR MÅLVAKTSLIGAN

Lars Johansson stoppar Sergej Plotnikov.

CSKA-målvakten har under ett insläppt mål per match och 96.9 i räddningsprocent i ett lag som toppar Västra divisionen i KHL. Johansson toppar dessutom målvaktsligan före Avtomobilists Jakub Kovar (95.3) och SKA:s Igor Shestjorkin (94.7). Magnus Hellberg, också i SKA, ligger på en åttondeplats med 93.5 i räddningsprocent. Barys Henrik Karlsson hittar vi först på 24:e plats med 91.6 i räddningsprocent och Jhonas Enroth, Dinamo Minsk, på 30:e med 90.7.
– Vi har en väldigt bra coach (Jevgenij Koreshkov) som har ett ganska defensivt tänk i grund och botten. Dessutom har vi ett hårt jobbande lag med defensivt skickliga spelare. Klart att vi har mycket offensiv kraft också, men vi släpper inte till mycket. Först och främst är det defensiven. Sedan kommer offensiven på det, förklarar Lars Johansson när frågan kommer upp hur han ser på att hans lag släpper in väldigt lite mål, totalt 31 på 25 matcher.

Som målvaktstränare i CSKA Moskva har Lars Johansson lettiska Sergejs Naumovs som spelat ibland annat Leksand och Djurgården.
– Han tycker att jag ska gå ut och njuta av varje match och ha roligt. Sedan är det såklart full fokus, det tränas detaljer och allt sådant, berättar Tre Kronor-målvakten som ännu inte börjat funderat på VM-spel ännu.
– Jag tänker inte så långt. Först ska jag försöka göra bra matcher här och jag har inget längre fokus än till nästa match här. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten