Sofia Reideborn och Erik Aterius berättar om sitt tillsammans liv och säsonginledningen. …
SDHL 2

Ishockeyparet om livet och landslagsdrömmen ”Finns alltid i bakhuvudet”

ANNONS

Sofia Reideborn och Erik Aterius är båda landslagsaktuella. Nu berättar ishockeyparet om säsongsinledningen, landslagsplanerna och sitt förhållande. 

LEKSAND/ULLVI (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sofia Reideborn är landslagsaktuell med Damkronorna och Erik Aterius med herrarnas lag till junior-VM. Inte nog med att det är två framtidsnamn inom svensk hockey. Det som också förenar Reideborn och Aterius är att de båda är ett par sedan en tid tillbaka. Sofia Reideborn spelar för SDE Hockey i Enebyberg och är uppväxt på Essingen medan Erik Aterius, som är från Borås, spelar för Leksand. Anledningen till att de är ett par idag är just landslagsspel.
– Första gången jag spelade med landslaget var både vi och deras lag till Finland. Då träffades vi, men vi blev bara kompisar och var så i flera år, berättar Erik Aterius samtidigt som han ser med ett leende på sin flickvän när Hockeysverige.se träffar dom båda vid Ullvi Bystuga i Leksands utkanter.

– För ungefär ett år sedan blev det mer seriöst, fortsätter Aterius. Båda hade då börjat bli lite mer intresserade av varandra. Då såg vi till att träffas och allt kändes bra direkt.

Kan ni se en fördel att ha ungefär samma bakgrund och intresse i ett förhållande?
– Jag tror att det är en fördel. Speciell när båda vi satsar på hockeyn, berättar Reideborn varpå Aterius fyller i:

– Vi har större förståelse för vad den andra håller på med och kan då sätta oss in i situationen på ett bra sätt.

Reideborn:
– Vi har inte alltid tid för andra saker än ishockeyn vilket inte alla alltid förstår. ”Du kan väl skippa en träning?” Men man kan inte skippa en träning, bara säga till tränaren och laget att jag inte kommer på träningen. Hockeyn tar tid och båda vi förstår varför.

– Jag kan också sätta mig in i Eriks situation då exempelvis inte han får speltid eller det förtroendet han förtjänar. Då kan jag komma med dom ”in-putsen” och erfarenheterna jag har. Om jag sedan har dåliga dagar så kan han ge sitt perspektiv på saken.

Aterius:
– Troligen har vi upplevt liknande saker eftersom vi lever ett liknande liv trots att vi bor långt ifrån varandra.

HINNER INTE SES SÅ OFTA

Även om Sofia Reideborn och Erik Aterius träffades den här helgen uppe i Leksand eftersom SDHL har uppehåll, så hinner de inte ses speciellt ofta. I stället blir det en hel del prat på mobilen, men inte enbart om hockey.

Reideborn:
–Det blir mest prat om hockey när det varit match. Vi försöker ändå hålla det snacket nere eftersom det blir tillräckligt med sådant ändå.

Aterius:
– Vi har hockey hela dagarna ändå. Skulle vi även sitta och snacka om det så… Det är skönt att få koppla ifrån. Annars skulle det absolut kunna bli ett ältande.

Reideborn och Aterius har ännu inte fått tid för att träna med varandra även om det haft en sådan ambition.
– Vi sprang lite i somras men jag försökte tona ner det eftersom jag inte var lika bra där, säger Sofia Reideborn med ett leende och fortsätter:

– Vi ska försöka göra det i vinter, runt jul, på någon istid tillsammans med Adam och Andreas (Reideborn).

 Hinner ni med att ha några andra intressen vid sidan av hockeyn?
– I alla fall har inte jag någon speciell hobby, säger Aterius varpå Reideborn snabbt skjuter in: Jo, att laga Tacos.

Aterius:
– Haha, eftersom vi ses så pass sällan blir det mer att vi chillar med varandra och tar vara på den tiden vi har.

Har du intresse av att laga mat?
– Nej, faktiskt inte. Det är Sofia som gillar Tacos.

Ni bor en bit ifrån varandra, hur länge orkar ni med att ha ett distansförhållande?Reideborn:
– Så länge det behövs…

Aterius:
– Vi kommer kämpa för det här eftersom vi älskar varandra. Eftersom hockeylivet är så pass oförutsägbart vet man aldrig riktigt vad som händer, men jag vet att vi kommer att orka.

Hinner ni se varandras matcher?
–Sofia blir så arg när jag ser på hennes matcher haha…

– Erik har sett några av våra matcher live, men jag har inte hunnit se så många av hans eftersom det nästan alltid är så dålig tajming. När han hade match i Stockholm mot AIK var jag uppe i ”Ö-vik” och Umeå. När jag var här i Leksand med SDE var han i Södertälje.

”SPELAR INGEN ROLL VAD ANDRA TYCKER”

Sofia Reideborn är sällan rädd för att sticka ut hakan och säga vad hon tycker. Bland annat berättade hon i samband med Metoo-rörelsen vad killar utsatt henne för, bland annat om bilder hon fått skickade till sig. Nyligen gick hon också ut med sin åsikt vad gäller spelare och ledare i ett lag som har ett förhållande med varandra.
– Varför det har blivit så att jag säger vad jag tycker och tänker? Oj… Det är få tjejer som gör det. Om man ser att det är något som inte står rätt till är det väl bättre att någon säger det. Får jag skit för det så är det väl så, men det kanske bidrar till någon förändring eller utveckling.

– Jag känner inte att man ska behöva vara rädd för att säga vad man tycker. Är man rädd för det så är man också rädd för vad andra tycker och tänker om dig, men det spelar faktiskt ingen roll vad andra tycker och tänker om mig. Har du vänner i din närmaste krets som tycker om dig så spelar det inte mig någon roll vad andra tycker om mig.

Har du fått mycket ”skit” efter att du gått ut med din åsikt i dom här två exemplen?
– Ja, främst av damhockeyspelare. Killarna som spelar med, exempelvis Adam, tycker att jag gjort helt rätt.

Aterius:
– Samma sak är det med spelarna i mitt lag.

Reideborn:
– Framförallt är det damhockeyspelare som säger att det inte stämmer och att jag vill gå ut med det här för att bli kompis med och omtyckt bland killar, men självklart är det inte alls så. Men dom får givetvis ha sina åsikter och jag har mina.

Erik, är du också en som gärna sticker ut hakan och säger var du tycker?
– Nej, inte riktigt. Jag har inte så stora behov av att gå ut på samma sätt. Ibland borde jag kanske göradet mer, men jag överlämnar den delen åt Sofia.

– Jag har absolut inga problem med att hon går ut och säger var hon tycker. Jag stöttar till hundra procent alla uttalanden hon har gjort. Är det någon som pratar illa om Sofia kommer jag inte heller backa och jag kommer stötta henne till hundra procent alla dagar. Däremot känner jag inte att jag vill sticka ut hakan på samma sätt.

Sofia Reideborn har haft en mycket fin säsong så här långt och har i många matcher mer eller mindre ”stått på huvudet” och räddat sitt SDE Hockey i en del matcher.
– Jag är nöjd med säsongen hittills. I alla fall för min del, men inte för lagets. Jag trodde att det skulle gått bättre för oss som lag. Det känns ändå som jag har börjat på en högre nivå än vad jag har gjort tidigare säsonger och varit jämnare.

Aterius:
– Hon har snyggare benskydd också som hon är jättestolt över.

Reideborn:
– Haha, ja, det är sant. Ett par CCM som är guldglansiga på insidan.

SÄSONGSINLEDNINGEN ”HAR VARIT LITE KNACKIG”

Trots det fina målvaktsspelet under säsongsupptakten blev det ingen landslagsplats i Ylva Martinsens trupp som åkt till Kanada för matcher.
– Jag hoppas att hon tar ut laget på sportsliga grunder och då har jag antagligen inte varit tillräckligt bra helt enkelt. Jag får ta det och jobba på hårdare.

Ylva Martinsen sa till Hockeysverige.se att hon har ögonen på dig, finns landslaget i bakhuvudet hos dig?
– Ja, det finns alltid i bakhuvudet. Det ska jag inte sticka under stolen med och visst vill jag komma med till VM någon gång. Får jag vara med där så har jag gjort något bra och lyckats.

Junior-VM-aktuella Erik Aterius har haft en tyngre säsong i Leksand. Bara nio matcher i Hockeyallsvenskan och sparsamt med istid.
– Säsongen har varit lite knackig och inte börjat som jag hoppats här i Leksand. Jag har heller inte fått det förtroendet som jag hade hoppats på.

– Jag kommer gnugga på och försöka bli bättre för varje dag och vända på den här dåliga trenden som jag känner.

Varför har du hamnat i en dålig trend?
– Självförtroendet är en grej…

Hur ska du ta dig ur den dåliga trenden?
– Det är viktigt att jobba hårt varje dag och fokusera på att utveckla mig själv och känna att jag är bra för att få ett bättre självförtroende. Har man det så är man bättre på isen också. Jobbar jag hårdare kommer jag också få mer speltid.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch