INTE AVGÖRANDE. Mathias Bromé är ytterligare ett bevis för att TV-pucken inte avgör hur bra man blir som hockeyspelare.
TV-pucken

En lång resa till SHL-framgång: ”Det visar ju att TV-pucken inte betydde något alls”

Han kom inte med i TV-pucken, var inte aktuell för juniorlandslagen och hade inte anbud från de största lagens hockeygymnasier. Ändå håller Mathias Bromé på att få ett genombrott i SHL. 24-åringen är den senaste i raden av spelare som bevisat att man inte är stekt för att man inte är bland de bästa som 15-åring. 
– Jag ser ingen mening med det, för det är ingenting som kommer att avgöra var du spelar i framtiden, säger han till hockeysverige.se om TV-puckens betydelse.

LÄS ÄVEN: Från petad i TV-pucken till NHL-kontrakt

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Nej, nej, nej!
Mathias Bromé skakar frenetiskt på huvudet medan han skrattar.
Undertecknad har just undrat om den Stockholmsbördige Mora-forwarden inte har lite gnällbältesdialekt kvar från juniortiden i Västerås. Det påståendet faller inte i god jord,
– Men jag vet fasen inte vad jag har för dialekt över huvud taget längre. Jag har varit borta från Stockholm länge nu och det får man höra varje gång man är hemma hos föräldrarna, skrockar han.

24-åringens dialektala potpurri speglar hans krokiga karriär, som varit allt annat än spikrak. Mathias Bromé var ingen storstjärna i unga dar. Han kom aldrig med i TV-pucken, var aldrig aktuell för några juniorlandslag. Likväl är han SHL-spelare i dag efter en resa som tagit honom till Mora via moderklubben Huddinge, hockeygymnasiet i Västerås och en sejour hos Asplöven i Haparanda.
– Jag har gått en ganska lång väg, konstaterar han själv vid lite eftertanke.
– Jag fick komma till Västerås, fick chansen i A-laget och spelade två år där. Då satt jag ändå lite stilla och fick inte spela så mycket jag kände att jag behövde där, sökte mig vidare till Asplöven och det var där jag fick mitt poänggenombrott. Det fortsatte när jag kom till Mora och fick Jeremy (Colliton) som tränare. Han trodde mycket på mig och man växer mycket med det förtroendet.


Mathias Bromé gjorde stopp i Västerås och Asplöven innan han kom till Mora. Foto: Bildbyrån

”MYCKET FÖRÄLDRAR SOM LÄGGER PRESS”

Att inte komma med i TV-pucken kan för många anses vara likställt med slutet på karriären. För trots att det finns otaliga exempel på spelare som kommit långt utan att vara bland de främsta sitt distrikt som 15-åringar finns det ett sådant fokus på turneringen att den riskerar att bli en vattendelare mellan att fortsätta och att lägga av.

Mathias Bromé suckar när TV-pucken kommer på tal. Han kan inte annat än att känna frustration över hetsen som råder kring turneringen.
– Det är nog mycket föräldrar som lägger press på sina barn att de ska vara med i TV-pucken, säger han och fortsätter bestämt:
– Jag ser ingen mening med det, för det är ingenting som kommer att avgöra var du spelar i framtiden. Jobbar man tillräckligt hårt och tränar ordentligt kommer man att kunna komma dit man vill komma. Det är hur många som helst som inte kommit med i TV-pucken. Man kan inte stirra sig blind på sådana saker.

TACKAR SINA FÖRÄLDRAR

Han är tacksam att han själv inte hade föräldrar som lade stor vikt vid TV-pucken. Tvärtom.
– De pushade mig inte alls på det viset. De lät mig göra det jag tyckte var roligt och därav spelar jag väl hockey i dag, resonerar han.
– Jag har hela tiden tänkt att en dag ska jag få spela i SHL och då har jag fått lägga ned oerhört mycket jobb bakom den drömmen. Jag känner att det är kul att vara här nu, men jag vill ju längre. Man lägger upp nya mål hela tiden.

Hur tänker du själv kring tiden när du inte kom med i TV-pucken? 
– Jag minns att det var flera i mitt lag som kom med i TV-pucken och att det inte var kul när man inte kom med själv. Samtidigt visste jag redan då att det fanns andra som hade lyckats även fast det inte kom med och att det inte betydde något alls. Det gav snarare en morot att träna ännu hårdare och visa att man duger.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

LÄS ÄVEN: 
NHL-svenskens osannolika resa: ”När man tänker på det känns det lite overkligt”

”ALLA KAN INTE VARA DÄR NÄR MAN ÄR 15 ÅR”

Att inte bli uttagen till den tv-sända turneringen försämrar möjligheterna att komma in på de största hockeygymnasierna. Men för Mathias Bromé var det kanske snarare en fördel att komma till Västerås och få en mer framskjuten roll kontra att riskera att hamna längre ned i hierarkin i ett lag med fler profilstarka juniorer.
– Det var inte så att jag hade hundra lag att välja på när jag skulle till hockeygymnasiet heller. Men jag fick en riktigt bra chans i Västerås och tog den.
– Det var egentligen mitt sista år i J20 som jag blommade och det kanske skulle kallas sent av vissa, men det visar ju också att TV-pucken inte betydde något. Man utvecklas i olika takt och alla kan inte vara där redan när man är 15 år. Det är mycket små marginaler som gör att du hamnar där du hamnar, men jag är helt övertygad om att sköter du dig bara på rätt sätt och följer drömmen så kan du lyckas.

Det verkar stämma. Efter att ha gjort nio mål och 21 poäng under sin första SHL-säsong med Mora i fjol har Bromé startat årets säsong ypperligt. Med fem poäng (2+3) på fyra matcher är han masarnas poängkung. Kedjan med honom, Andrew Rowe och Matt Bailey har varit effektiv och gemensamt svarat för elva poäng inför dagens möte med Brynäs.
– Jag har fått en stor offensiv roll och måste ta till vara på den chansen när jag får den. Stundtals spelar jag riktigt bra hockey, men det gäller att vara bra i 52 omgångar. Det är ingen som kommer ihåg en efter tre omgångar, säger Mathias Bromé.

Vad har du tagit för steg jämfört med i fjol?
– Förra året kände man kanske lite mer på ligan och tog inte för sig lika mycket. Nu känner jag att jag verkligen vill visa att jag hör hemma här. Då känner jag att jag behöver lyfta mitt spel ännu mer på isen och det känner jag att jag har gjort de här inledande omgångarna.
– Mycket handlar om vad man får för förtroende av tränarna. Mats Lusth har gett mig oerhört mycket förtroende. Han ger mig förtroende att spela i viktiga situationer och det är klart att man lyfts av det. När man väl gör det kommer allt annat också. Visst, det är kul att göra poäng, men man får se helheten och försök bidra varje kväll. Vissa dagar kommer man inte att bidra med mål och poäng. Då får man bidra med annat i stället.

Som hopp om en framtid i SHL till spelare som inte kommit med i TV-pucken.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten