Ottawa

OTTAWA: Tiden efter Erik Karlsson kan börja – men vägen fram är inte spikrak

ANNONS

Ottawa Senators går in till en säsong utan sin största stjärna sedan Daniel Alfredsson. Hur kommer den nya verkligheten egentligen se ut utan Erik Karlsson?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Ottawa Senators.

Så kom till slut dagen för Ottawa Senators. Dagen då Erik Karlsson inte längre var en del av organisationen. Ryktena om att den dubble Norris Trophy-vinnaren var på väg bort tog fart redan i februari. Och blev verklighet när San Jose Sharks kom med ett erbjudande som general managern Pierre Dorion inte kunde tacka nej till. 

Ut: en av världens bästa backar. In: en massa framtid.

Framtidsbitarna ska Dorion och tränare Guy Boucher på sikt förvalta och göra Senators till ett lag som det pratas om i positivt bemärkelse igen.

Men först gäller det för dem att städa upp efter en stökig tid i klubben.

Senators, som var i konferensfinal för två säsonger sedan, slutade sist ifjol och allt bättre än det får anses godkänt med allt som har hänt i klubben under våren och sommaren. Förutom att Karlsson varit på väg bort, har incidenten mellan hans fru, Melinda, och Mike Hoffmans flickvän varit ett störningsmoment. Ägaren Eugene Melnyk har fått utstå kritik för att inte vilja ta laget framåt. Assisterande general managern Randy Lee har avgått efter trakasserianklagelser. Men det kommer nog dröja ytterligare innan Senators får helt lugn och ro.

Det råder i skrivande stund fortfarande frågetecken för Mark Stone, som sagt sig vilja komma ifrån klubben han i somras skrev ett ettårskontrakt med. Matt Duchenes framtid pratas det också om. Han kom in i laget från Colorado ifjol, men med ett år kvar på kontraktet är det oklart om han vill förlänga. Att lagets nu kanske två bästa spelare inte verkar trivas är utom alla tvivel ett mot Senators hopp inför säsongen. 

Så var ska klubben börja? 

– Vi har sagt till våra fans det vi sagt hela tiden – att vi bygger om. Vi vill kunna utmana om cupen år efter år och inte åka på de svackor vi känt av de senaste tio åren, att nå playoff ibland och att missa ibland, menar Dorion i en intervju med NHL.com.

Senators har många nya spelare som spelat hyfsat stora roller innan, men som nu får chansen att blomma. Dylan DeMelo och Chris Tierny, som kom i utbyte mot Karlsson, är två. Mikkel Bødker, även han från Sharks, är en annan. Sedan finns det dem i organisationen som måste ta nästa steg: Ryan Dzingel, Thomas Chabot, Cody Ceci och nyligen draftade Brady Tkachuk. 

Potentialen finns. Nu är det upp till Dorion, Boucher och de andra coacherna att få ut den. Förmodligen blir det lättare med Karlsson-följetången ur vägen, och när Stone/Duchen-härvan är löst.

POÄNGKUNGEN

MATT DUCHENE
Blir Duchene kvar hela säsongen är det här en titel som han ska lägga beslag på. 27-åringen förväntas bära laget offensivt med sitt spelsinne, teknik och näsa för att göra poäng. Efter trejden från Colorado gjorde han 49 poäng på 68 matcher, vilket är ett bra facit för att spela i ett bottenlag som Senators var förra säsongen. 

MÅLVAKTEN

CRAIG ANDERSON
37 år…ung? Anderson håller fortfarande måttet, även om han ibland pendlar mellan höga toppar och djupa dalar. Var grym under 2016-17, men hade det jobbigare ifjol. Anderson har blivit en varannan-säsongs-målvakt. Och med den tesen förstår ni vart det lutar åt i år.

BACKEN

CODY CECI
I konkurrens med DeMelo får Ceci ses som lagets bäste back. Ceci har varit tvåa bakom Karlsson innan, spelat näst mest och fått flest rubriker för sitt tvåvägsspel. Han kommer få ta en stor del av bördan Karlsson bar, både defensivt och offensivt och att han bara är 24 år talar för honom. Hans kontrakt går ut efter kommande säsong, räkna med att Senators kommer vilja förlänga med en framtida storback. 

UNGTUPPEN

THOMAS CHABOT
21-årige Chabot har framtiden framför sig och har under två säsonger fått värdefull erfarenhet från NHL-spel. Nu är Karlsson borta hans minuter ska fördelas på fler spelare. Chabot lär få sin beskärda del av den kakan, och då kan allt hända. Ceci och DeMelo kommer behöva understöd i viktiga spelformer – Chabot kan mycket väl ge dem det.

COACHEN

GUY BOUCHER
Fick kritik för sitt något defensiva och ”tråkiga” spelsätt för två säsonger sedan. Då gick Senators till konferensfinal. Förväntningarna var höga ifjol, men då kärvade lagbygget i upptakten och slutspelschansen rök all världens väg. Boucher har en klar bild för sig och löper linan ut varje dag. Han är inte rädd att göra vad han tycker. Det har fungerat förr och kan på sikt fungera igen. 

Chabot i den kanadensiska landslagströjan – får han jubla något i Ottawas den här säsongen?

IN OCH UT

Nyförvärv: Mikkel Bødker, fw, (San Jose Sharks). Paul Carey, fw (New York Rangers), Dylan DeMelo, b, (San Jose Sharks), Chris Tierney, fw, (San Jose Sharks)
Förluster: Fredrik Claesson, back (New York Rangers), Alexandre Burrows, fw (slutat), Mike Hoffman, fw (San Jose Sharks), Erik Karlsson, b, (San Jose Sharks)

PROGNOSEN

Ottawa Senators står inför ett hästjobb. De kommer få jobba i motvind då alla fans inte är helt nöjda med klubbens ombyggnation. Atlantic Division är dessutom ett snäpp bättre i år, och att slåss om en slutspelsplatser i slutet av säsongen kommer bli en utmaning. Det positiva i allt är att laget kommer ha mindre press på sig att prestera, att Boucher har varit bra på att bygga gruppkemi förr och att det faktiskt finns en hel del potential i truppen som ännu inte kommit upp till ytan. Vad händer om Senators får en bra start, glömmer alla orosmoment och sedan bara kör? 

OTTAWA SENATORS:s TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
41) Craig Anderson
1) Mike Condon

BACKAR
74) Mark Borowiecki
5) Cody Ceci
72) Thomas Chabot
00) Dylan DeMelo
67) Ben Harpur
6) Chris Wideman

FORWARDS
00) Rudolfs Balcers
89) Mikkel Bødker
00) Paul Carey
95) Matt Duchene
18) Ryan Dzingel
12) Marián Gáborík
16) Clarke MacArthur
17) Max McCormick
44) Jean-Gabriel Pageau
10) Tom Pyatt
56) Magnus Pääjärvi
9) Bobby Ryan
00) Jack Skille
15) Zack Smith
61) Mark Stone
00) Chris Tierney
27) Brady Tkachuk
36) Colin White

Tränare: Guy Boucher (3 säsongen)

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch