Shea Weber …
Nyheter

MONTREAL: Skadeskjutet och nere för räkning

ANNONS

I samband med att Max Pacioretty försvann ställdes Montreal Canadiens inför ett vägskäl. Å ena sidan skulle det vara i klubbens intresse att riva lagbygget och börja om från början. Å andra sidan står Carey Price och Shea Weber då med lång näsa och undrar vad som händer. Canadiens och GM Bergevin har därför bestämt sig för att försöka sig på ett mellanting…

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Montreal Canadiens.

Rubrikerna har inte varit särskilt ljusa för Montreal Canadiens de senaste månaderna. Lagets kapten Max Pacioretty begärde att få byta lag och fick, efter många om och men, som han ville. Numera är det Vegas Golden Knights som har tillgång till hans tjänster. Ett annat hårt slag kom när det stod klart att Shea Weber, världsbacken som var inblandad i en av de största bytesaffärerna i modern tid tillsammans med P.K. Subban, skulle missa de första tre månaderna på säsongen. I mitten av december beräknas Canadiensbacken vara tillbaka.

Ja, klubbens draftval från i somras, Jesperi Kotkaniemi, lär utvecklas till en alldeles utomordentlig spelare och Nick Suzuki – som kom till Canadiens när Pacioretty försvann – är en mycket skicklig forward. Men med veteranerna Carey Price, 31, och Shea Weber, 33, som klubbens bästa och högst avlönade spelare följer förväntningar – både från fansen och från spelarna i fråga.

Det går inte att bara riva ner allt och börja om från början, likt Ottawa Senators och New York Rangers aviserat att man vill göra. Ett faktum som klubbens general manager Marc Bergevin tycks vara smärtsamt medveten om.
— Jag vill inte säga att vi bygger om helt eller börjar om från början. Det är inte som att vi sätter en ålder, säg 26 eller 27, och byter bort alla spelare äldre än så. Nej, vi har Carey Price och Shea Weber här och de kommer vara här en lång tid framöver. Vi behöver deras ledarskap om vi ska fortsätta vara ett lag som når slutspel och blir bättre för varje år, sade Bergevin till The Athletic.

Ombyggnation eller inte, börja om från början eller inte – här är genomgången av ett försvagat Montreal Canadiens inför säsongen 2017-18:

POÄNGKUNGEN

JONATHAN DROUIN
Flera av Hockeysveriges NHL-genomgångar har haft självklara namn på den här positionen. McDavid i Edmonton och MacKinnon i Colorado för att nämna två. I Montreal är racet mer öppet, men det står framförallt mellan förra årets poängkung Brendan Gallagher och uppstickaren Jonathan Drouin. Drouin kom till Montreal från Tampa Bay Lightning inför förra säsongen och stod för 46 poäng (13 mål, 33 assist) på 77 matcher. Han har dock potential för att slå till med 60+ poäng om han får det att stämma, vilket alltså kan ske redan i år.

MÅLVAKTEN

CAREY PRICE
Ligans bäst avlönade målvakt har dragits med skadeproblem de senaste åren och succésäsongen 2014-15, då Price stod för smått osannolika 93,3% och 1.96 insläppta mål per match, ligger nu snart fyra år bakom honom. Även om 2016-17 blev en stark säsong från kanadensarens sida, föll han till sin statistiskt sett sämsta säsong under 2017-18. Nu ska vi dock vara rättvisa – mycket av den motgången har tveklöst med Canadiens laguppställning att göra. Problemet är bara att truppen inte är särskilt mycket vassare i år. I avsaknad av en försvarsgeneral som Weber, kan Price fortfarande bära ett lag helt på egen hand?

BACKEN

SHEA WEBER
Han må ha hunnit bli 33 år gammal men Shea Weber är fortfarande Canadiens i särklass bästa back. Frågan är om den vacklande hälsan kommer tillåta honom att göra sitt backspel rättvisa igen. Mellan 2010-2016 missade Weber i snitt 3-4 matcher per säsong. Under 2016-17 stannade han på totalt 26 (!) matcher spelade. I år beräknas han tillbaka tidigast i december, vilket innebär att Canadiens kommer behöva klara sig utan Weber i 25-30 matcher inledningsvis. Kalla mig cynisk, men många är de lag som sett sina slutspelschanser försvinna redan innan jul varje år. Återstår att se hur tuff Webers frånvaro blir att hantera för Canadiens.

UNGTUPPEN

VICTOR METE
Jag ska svära i den fransk-kanadensiska kyrkan nu, men jag tror inte hajpade Jesperi Kotkaniemi kommer bli den framgångssaga många Canadiens-fans hoppas. Åtminstone inte så till den milda grad att han tar en plats i lagets trupp redan denna säsong. Därför föll valet av ungtupp på puckskickliga Victor Mete. 20-åringen tog en tröja i 49 matcher för Habs förra säsongen och fler lär det bli i år. De sju poäng (alla assist) han hittills skrapat ihop är i underkant för den begåvning han besitter. Bör kunna nå runt 20 poäng i år.

COACHEN

CLAUDE JULIEN
58-årige Julien är inne på sin tredje säsong med Canadiens, åtminstone om vi räknar den här sejouren. Han har nämligen redan coachat i den klassiska organisationen en gång tidigare, nämligen mellan 2002-2005. Julien är en defensivt inriktad taktiker som vann Stanley Cup 2011 och tog sitt lag till final 2013 – båda gångerna med Boston Bruins. Sedan dess har veterantränaren inte tagit sig förbi första rundan i slutspelet. Oddsen talar emot att han skulle lyckas ändra på det den här säsongen.


Foto: All Over Press

IN OCH UT

Nyförvärv: Max Domi, fw, Arizona, Joel Armia, fw, Winnipeg, Tomas Plekanec, fw, Toronto, Simon Després, b, HC Slovan Bratislava, Matthew Peca, fw, Tampa, Tomas Tatar, fw, Vegas, Nick Suzuki, fw, Vegas
Förluster: Alex Galchenyuk, fw, Arizona, Simon Bourque, b, Winnipeg, Zach Fucale, mv, Vegas, Adam Cracknell, fw, Toronto, Max Pacioretty, fw, Vegas, Logan Shaw, fw, Calgary

PROGNOSEN

Montreal har framtiden för sig. Jesperi Kotkaniemi och Nick Suzuki lär ta varsin forwardsplats så snart som till nästa säsong och Victor Mete samt Noah Juulsen är intressanta namn på backen. Man ska inte sparka på den som ligger… men med Pacioretty bortbytt och Weber borta nästan halva säsongen är det svårt att se hur Canadiens ska lyckas få till en vinnande säsong.

MONTREAL CANADIENS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
31) Carey Price
37) Antti Niemi

BACKAR
6) Shea Weber ”A”
8) Jordie Benn
21) David Schlemko
26) Jeff Petry
27) Karl Alzner
28) Mikey Reilly
53) Victor Mete
58) Noah Juulsen
?) Simon Despres

FORWARDS
11) Brendan Gallagher ”A”
13) Max Domi
14) Tomas Plekanec
20) Nicolas Deslauriers
24) Philip Danault
25) Jacob De La Rose
38) Nikita Scherbak
40) Joel Armia
41) Paul Byron
54) Charles Hudon
62) Artturi Lekhonen
63) Matthew Peca
65) Andrew Shaw
90) Tomas Tatar
92) Jonathan Drouin

Tränare: Claude Julien (sedan 2016-17)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch