OKLAR FRAMTID. Tyler Seguin kan bli unrestricted free agent nästa sommar.
Nyheter

DALLAS: Stjärnans ovissa framtid – en onödig distraktion

ANNONS

Det var en försäsong som gav upphov till en hel del tillförsikt. Då gjorde lagets stora stjärna ett utspel som fick fansen att bäva. Nu kommer mycket av Dallas Stars säsong att handla om Tyler Seguins vara eller icke vara i klubben. Helt i onödan.

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Dallas Stars.

En kollaps i slutet av förra säsongen kostade laget en slutspelsplats. Trots det fanns det mycket att vara optimistisk över som Dallas Stars-supporter. Nye coachen Jim Montgomery, som hämtats från University of Denver för att ersätta Ken Hitchcock, är en spännande bekantskap som tycks stå för ett modernt ledarskap. Och från Finland ansluter nationens kanske största backtalang genom tiderna i Miro Heiskanen, som Stars valde som tredje spelare i draften förra året.

Men av den här lite positiva känslan blev inte mycket kvar när Tyler Seguin öppnade munnen nyligen. I samband med NHL Media Tour i New York uttryckte han sitt tydliga missnöje över att klubbens general manager Jim Nill inte ansträngt sig för att förlänga hans kontrakt, som löper ut nästa sommar.
– Ingenting händer. Det har faktiskt inte hänt så mycket på hela sommaren. Det har varit en besvikelse. Jag trodde jag skulle ha några spännande nyheter att prata om nu, eftersom det är så sent på sommaren. Så det är en besvikelse, sade han i slutet av augusti.

Med tanke på vad New York Islanders tvingades genomlida i somras, när John Tavares lämnade klubben som unrestricted free agent, borde inte Stars utsätta sig för samma risk. Men om inget drastiskt sker kommer säsongen att inledas med frågetecken hopade över en av lagets stora stjärnor. Det kan bli en onödig distraktion för ett lag som behöver lugn och ro för att lyfta efter två raka säsonger utan slutspel.

POÄNGKUNGEN

Tyler Seguin
Satte personbästa med 40 mål förra säsongen och har aldrig varit under 70 poäng sedan han anlände till Texas sommaren 2013. Den ovan nämnda kontraktssituationen vilar som lite av ett orosmoln över den kommande säsongen, men även om parterna inte löser ett nytt avtal innan säsongsstarten kommer Seguin att vara högmotiverad. Skulle han beträda den öppna marknaden nästa sommar kommer han att kunna casha in rejält.

MÅLVAKTEN

Ben Bishop
Många rynkade på näsan åt sexårskontraktet som Stars sajnade amerikanen till i fjol. Bishop är en väldigt stor målvakt – över två meter lång och 100 kilo tung – och den typen av målvakter brukar inte åldras med värdighet. Första säsongen i Stars tröja var godkänd om än inte mer. Ska det bli slutspel den här säsongen måste 31-åringen vara minst ett snäpp bättre.

BACKEN

John Klingberg
Den svenske eleganten kommer från sin bästa NHL-säsong hittills och var med sina 67 poäng en hårsmån från att vinna backarnas poängliga. I stället plockade han sitt andra raka VM-guld med Tre Kronor efter en lysande turnering i Köpenhamn. Det som stod ut mest med Klingbergs spel i fjol var inte bara poängen, utan att han hittade en bra balans mellan offensiv och defensiv i sitt spel. Något han tackar Ken Hitchcock och backcoachen Rick Wilson för. Är han månne på väg att förvandlas till en äkta Norris-kandidat?

UNGTUPPEN

Miro Heiskanen
Finland har haft en hel del bra backar genom åren, men ingen som nått upp till Norris Trophy-nivå. Kan Miro Heiskanen bli den backen? Det är inte orimligt att tro det. Heiskanen har ett lugn i spelet som andas Nicklas Lidström. Han är samtidigt smart och skicklig nog för att göra en hel del poäng. Dallas har lyxen att matcha in honom försiktigt och ge honom en lugn resa i början av NHL-karriären. Han kommer nog inte att utmana om Calder Trophy som rookie, men blir han bara varm i kläderna är det ett gott första bra steg mot något stort.

COACHEN

Jim Montgomery
Att gå från en veterancoach som Ken Hitchcock till en i NHL ny förmåga som Jim Montgomery framstår som ett stort steg. 49-åringen, som spelade 122 NHL-matcher som spelare, har framgångsrikt lett University of Denver de fem senaste säsongerna och var förra året med om att leda skolan till collegemästerskapet. Han kommer in med fräscha idéer och har rykte om sig att vara en god kommunikatör. Det bådar gott, även om det är ett enormt stort steg att gå från NCAA till NHL även för en coach.


John Klingberg. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

IN OCH UT

Nyförvärv: Anton Chudobin, mv, Boston, Colton Point, mv, Colgate, Roman Polák, b, Toronto,  Erik Condra, fw, Tampa Bay, Blake Comeau, fw, Colorado, Valerij Nitjusjkin, fw, CSKA Moskva.
Förluster: Kari Lehtonen, mv, klubblös, Mike McKenna, mv, Ottawa, Greg Pateryn, b, Minnesota, Dan Hamhuis, b, Nashville, Antoine Roussel, fw, Vancouver, Brian Flynn, fw, St. Louis, Curtis McKenzie, fw, Vegas.

PROGNOSEN

Det råder ingen större tvekan om att Dallas Stars har ett lag nog bra för att gå till slutspel. Men i stenhårda Central Division finns det inte utrymme för några stora formsvackor, vilket Stars fick erfara den hårda vägen i våras. Ska man ta sig till slutspel efter de två senaste årens missar måste laget hitta en jämnare nivå mellan toppar och dalar. Ben Bishop måste klara av att bära ett tungt lass mellan stolparna samtidigt som toppspelarna Klingberg, Seguin, Aleksander Radulov och Jamie Benn ska producera på toppen av sin förmåga.

Minst lika viktigt är att laget får bättre produktion från skiktet under toppen. Stars problem de senaste säsongerna har varit att spelare likt Jason Spezza, Radek Faksa och Mattias Janmark att bidra mer. Kan de hitta en nivå till i sin produktion så att inte lika mycket ansvar faller på topparna kommer Dallas att vara ett betydligt svårare lag att möta. Här är även återvändande Valerij Nitjusjkin en viktig kugge. Den tidigare jättetalangen har inte lyft under sina år hemma i Ryssland, men lär få en stor möjlighet att spela topp sex-minuter med Dallas nu.

Beståndsdelarna för att lyckas finns där. Men då vill det till att Stars slipper ha Tyler Seguin-situationen som en onödig distraktion också.

DALLAS STARS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
30) Ben Bishop
35) Anton Chudobin

BACKAR
3) John Klingberg ”A”
4) Miro Heiskanen
6) Julius Honka
23) Esa Lindell
28) Stephen Johns
33) Marc Methot
45) Roman Polák

FORWARDS
10) Martin Hanzal
12) Radek Faksa
13) Mattias Janmark
14) Jamie Benn ”C”
15) Blake Comeau
16) Jason Dickinson
17) Devin Shore
18) Tyler Pitlick
25) Brett Ritchie
40) Remi Elie
43) Valerij Nitjusjkin
46) Gemel Smith
47) Aleksander Radulov ”A”
90) Jason Spezza
92) Tyler Seguin ”A”

Tränare: Jim Montgomery (ny)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM