Sök
Uffe Bodin
FÄRJESTAD: Ett lagbygge som glänser likt guld

Kvartsfinalförlusten mot Skellefteå var en missräkning. Men säsongen 2017/18 var ändå ett tecken på att Färjestad hittat rätt i sin omorganisation. Efter att ha fått behålla flera av sina bästa spelare från i fjol ser Uffe Bodin årets upplaga av FBK som en stark utmanare till SM-guldet 2019.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Markus Svensson, mv, Spartak Moskva, Robin Press, b, Indy Fuel, Axel Ottosson, fw, Björklöven, Daniel Viksten, fw, Örebro, Linus Johansson, fw, Djurgården, Jesper Olofsson, fw, Skellefteå, Tomi Sallinen, fw, Kloten. 
Förluster: Lars Haugen, mv, Klagenfurt, Stefan Steen, mv, Örebro, Olle Eriksson Ek, mv, Bik Karlskoga (lån), Alexander Leandersson, b, Bik Karlskoga, Lucas Nordsäter, b, Leksand, Morgan Ellis, b, Köln, Linus Persson, fw, Leksand, Christoffer Törngren, fw, HV71, Libor Hudacek, fw, Liberec, Michael Lindqvist, fw, New York Rangers, Dick Axelsson, fw, Djurgården, Rasmus Asplund, fw, Buffalo, Niklas Fogström, fw, Storhamar,


Johan Ryno. Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

POÄNGKUNGEN
Johan Ryno
I fjol tog den nu 32-årige centern sitt spel till nästa nivå och avslutade grundserien med ett snitt på en poäng per match. Efter en lång tids harvande i Hockeyallsvenskan har Ryno fått en oväntat sen peak i sin karriär runt 30-strecket. Baserat på fjolårets fina spel finns det inga tvivel på att han kommer att fortsätta leda FBK:s offensiv. Det finns mängder med vassa forwards i FBK:s trupp som kan förvalta hans playmakeregenskaper.

MÅLVAKTSETTAN
Markus Svensson
Tillbaka i svensk hockey efter två år i KHL. Det är alltid svårt att veta var spelare som lirat i Ryssland står när de återvänder, men även om siffrorna i KHL inte övertygade finns det gott hopp om att Färjestad har gjort en uppgradering på målvaktssidan. Sist Svensson spelade i ligan var han en av SHL:s främsta målvakter. Jag tror att han kommer att vara det nu också. Han har tveklöst ett av ligans bästa försvar framför sig.

BACKESSET
Mikael Wikstrand
Är han SHL:s bästa back? Det är kanske inte troligt att han vinner backarnas poängliga, men Wikstrand har äntligen blivit den där starka tvåvägsbacken som ha visade potential att bli i unga år. Han spelade inte den mest framträdande rollen i Tre Kronors VM-guld i våras, men bara att få vara med om en sådan framgång är en erfarenhet som säkerligen lyfter självförtroendet flera nivåer. Vid snart 25 års ålder tror jag att vi kommer att få se det hittills bästa av masen. Nästa säsong spelar han antagligen i en bättre liga.

PROFILEN
Linus Johansson
En redan stark centersida blev ännu mer spännande när Färjestad lyckades locka till sig Linus Johansson från Djurgården. Den starke tvåvägscentern har vuxit för varje säsong och känns på gränsen till landslagsmässig sett till vad han presterade under andra halvan av förra säsongen. Det som står ut med 25-åringen från Ljungby är att han faktiskt blev ännu bättre efter att ha drabbats av diabetes. Med Tomi Sallinen skadad under inledningen av säsongen lär Johansson få en ännu större roll än vad FBK kanske hade tänkt.

FRÅGETECKNET
Daniel Viksten
Viksten hade sin peak i Örebro när han bildade kedja med Derek Ryan och Martin Johansson under säsongen 2014/15 och säsongen därpå. Sedan dess har produktionen sjunkit avsevärt. Om det är en trend eller bara resultatet av att inte ha haft samma starka omgivning att luta sig emot lär vi få svar på nu när han anländer till Karlstad. Dels lär han få möjligheten att återuppta samarbetet med Johansson, dels har han goda chanser att få spela med en center av hög rang. Oavsett om det blir Johan Ryno, Tomi Sallinen eller Linus Johansson. Det låter som de perfekta förutsättningarna. Upp till bevis!

GENOMBROTTSMANNEN
Theodor Lennström
Färjestad har fått behålla stora delar av sin backuppsättning då framför allt Jesse Virtanen och Mikael Wikstrand blev kvar efter vissa frågetecken. Bakom dessa uttalade stjärnor poppade Theodor Lennström upp som en glad överraskning förra säsongen. Efter flera säsonger av allsvenskt spel växte han in i SHL-kostymen relativt snabbt och såg bekväm ut. I och med att han har en del tunga namn ovanför sig i hierarkin kan man inte räkna med att han får ett explosivt genombrott, men min känsla är att 24-åringen är något bra på spåren. Han har tålamod med pucken och en blick för spelet som ger mig en tro på att han kommer att bli mer än bara en dussinback i SHL.

COACHEN
Johan Pennerborn
Det var nog många som höjde på ögonbrynen när Färjestad valde att satsa på en i sammanhanget orutinerad tränare inför förra säsongen. Men Johan Pennerborn och hans stab satte snabbt avtryck på laget genom att lotsa dem till en fin höst – präglad av en ohållbar utdelning i det offensiva spelet. Andra halvan av säsongen blev inte lika rolig, men på det hela taget tog klubben kliv i rätt riktning och det ska Pennerborn ha en hel del cred för.

PROGNOSEN
Det var svårt att inte låta sig charmas av fjolårets Färjestad. Det var ett målglatt och underhållande spel i kombination med ett härligt drag i Löfbergs Arena, något som förde tankarna tillbaka till den gamla goda tiden när Jörgen Jönsson lyfte SM-bucklan var och varannat år. Magin höll inte i slutspelet, där Skellefteå och framför allt Joni Ortio stod i vägen i kvartsfinalen. Det förtar ändå inte känslan av att Karlstads hockeystolthet är på rätt väg.

Om Färjestad står inför en ny storhetstid är för tidigt att sia om, men det stora förändringsarbete som klubben genomgick inför förra säsongen har skapat en framtidstro och gjort den anrika klubben relevant igen.

Det lag som sportchef Peter Jakobsson har satt ihop inför årets säsong ser riktigt, riktigt starkt ut. Det faktum att man – till skillnad från många av konkurrenterna – fått behålla några av sina allra starkaste spelare tycker jag bådar väldigt gott. Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen tillhör den absoluta toppskiktet på sin position i SHL medan center- och forwardssidan visar upp en bredd som är svårslagen. Kan Markus Svensson hålla en godtagbar nivå mellan stolparna räknar jag med att Färjestad är ett av topplagen när 52 grundserieomgångar. I dagsläget är de min favorit till att bli svenska mästare 2019.


Linus Johansson. Foto: Bildbyrån/Pelle Börjesson

FÄRJESTAD BK:s TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
35) Adam Werner
53) Markus Svensson

BACKAR
3) Jens Westin
6) Mikael Wikstrand ”A”
7) Johan Ivarsson
8) Robin Press
41) Ilari Melart
50 Sebastian Erixon
71) Jesse Virtanen
73) Anton Grundel
81) Theodor Lennström

FORWARDS
10) Marcus Nilsson
11) Joakim Nygård
13) Daniel Viksten
15) Gustav Rydahl
16) Alexander Johansson ”C”
18) Axel Ottosson
22) Per Åslund
25) Martin Johansson
28) Fabian Zetterlund
29) Oskar Steen
40) Tomi Sallinen
59) Linus Johansson ”A”
61) Johan Ryno ”A”
92) Jesper Olofsson

Tränare: Johan Pennerborn (2017)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5)
6)

7)
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9)
10)

11)
12)

13)
14)

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten