Linnéa Johansson, Kim Martin Hasson och Pernilla Winberg
SDHL 1

NEDSLAG LHC: Tunga tapp – men nu ska klubben ta tillbaka tronen

ANNONS

Efter tre missade guld i rad är hungern efter ett SM-guld extremt stor i Linköping. Men tronen ska tas tillbaka utan flera av de tyngsta spelarna.
– Vi har ett jämnare lag, analyserar sportchefen Kim Martin Hasson för hockeysverige.se.

Linköping har varit en av dom ledande klubbarna i SDHL senaste säsongerna. Men tre säsonger i rad har man misslyckats med att ta hem guldet. I våras förlorade LHC finalen med 2-1 i matcher mot Luleå. Med ett par tunga tapp, som bland andra Denise Altmann, Florence Schelling och Anna Rydberg har nu sportchefen Kim Martin Hasson byggt ett lag som hon hoppas ska gå hela vägen den här säsongen.
– Det som skiljde lagen åt i finalen förra säsongen tror jag var dels att vi hade en tuff resa till finalen. Det blev många matcher för oss i slutspelet, säger Kim Martin Hasson och fortsätter:
– Sedan hade vi en tuff finalförlust i första matchen hemma. Jag tycker att vi gör vår bästa match för säsongen där, men vi föll på målsnöret. I andra matchen gör vi ändå tvärtom och vinner, men vi räckte inte riktigt till. Det var mycket mentalt. Framförallt att behöva åka upp till Luleå och vinna två matcher i rad. Det var ändå starkt av oss att vinna första matchen där uppe, men jag tror inte vi riktigt höll mentalt sista matchen.

Hur tänker du kring det mediala intresset som var kring finalerna jämfört med hur det var för bara fyra, fem säsonger sedan?
– Det är jättekul att det var så mycket mer media. Det här märks också genom att C more är intresserade av att sända betydligt fler matcher nästa säsong.
– Just nu händer det väldigt mycket kring damhockeyn och vi i Linköping ska försöka få till ett större intresse kring våra matcher. Bland annat kommer vi spela hälften av matcherna i Saab Arena. Spela in ett intro för tjejerna på samma sätt som för herrarna, ha kiosker, event och så vidare. Det ska bli jättekul att se om det kan skapa ett större intresse.

Hur ser du på intresset för damhockeyn i Linköping?
– Det är blandat. Då vi har stora jippon eller kommer till final märker vi att det är ett väldigt bra intresse. Nu är det så stor konkurrens med andra sporter som händer i Linköping så det är tufft att få samma intresse på alla våra matcher.
– Vi ska bjuda in mer skolor, göra mer aktiviteter och så vidare. Förhoppnings växer det då av sig själv till slut. Vi märkte då vi slog publikrekordet, då vi satsade på en match, att folk är intresserade.

Det publika problemet finns inte enbart i Linköping utan att få till en kontinuitet med välfyllda läktare är något som samtliga lag i SDHL jobbar med, men mest var för sig.
– Det är nog ingen som håller något hemligt och vi hjälps åt att flytta matcher hit och dit. Men jag skulle inte säga att vi jobbar nära varandra kring det här. Sedan är det inga problem att fråga andra lag hur dom jobbar, men jag skulle inte säga att vi ha ett nära samarbete.

Vad kan bli bättre då det gäller just den biten?
– Jag tror att egentligen alla klubbar få sköta sig själva. Sedan kan man absolut titta lite extra på vad andra lag gör, men det där är, tror jag, lite olika från stad till stad, intresset och vilka nivåer man ligger på.

Om vi tittar på det lag ni ställer på benen till den här säsongen, hur skiljer det sig mot förra säsongens lag?
– Dels är vi färre i truppen för att kunna låta våra juniorer komma upp. Vi har lämnat två platser för juniorer som ska få chansen att komma upp och spela med oss.
– Sedan skulle jag säga att det är jämnare den här säsongen. Vi har behållit stommen eftersom det inte har försvunnit så många, men vi har ett väldigt ungt lag. Dom tre som lagt skridskorna på hyllan (Denise Altmann, Florens Schelling och Anna Rydberg) är 80-talister och vi har inte tagit in några nya i samma ålder. Idag har vi bara två 80-talister i truppen. Istället fick vi in två stycken 02:or (Malou Berggren och Linnea Johansson). Annars skulle jag säga att säsongens trupp är ungefär jämlik med förra säsongens trupp. Det ska bli kul att se våra nya spelare. Jag har hört mycket gott om dom, men man är alltid intresserad av att se dom live.

Denise Altmann kliver tillsammans med Anna Rydberg in som assisterande tränare till Madelene Östling.
– Klart att det är tufft att tappa Denise eftersom hon alltid gjorde mycket poäng. Vi har väntat på att hon förr eller senare kommer lägga skridskorna på hyllan, men det är jättekul att vi får behålla henne i föreningen.
– Vi hoppas att (Kennedy) Marchment (Brorsbarn till Bryan Marchment) ska vara den som tar dom här poängen efter Denise.

Superstjärnan Denise Altmann kliver in i ledarstaben.

Målvakter i Linköping just nu: Lisa Nordlöf 19, Eveliina Suonpää 23 (Ny från Lukko Rauma)
– Lisa behåller vi från förra säsongen. Hon har varit här i tre säsonger och jag tycker att hon tar steg framåt hela tiden. Hon gör det bra som vår back-up. Evelina har mycket meriter från OS och VM, är meriterad och har varit med om stora mästerskap. Vi kände att vi behövde en duktig målvakt till och vi tror på henne.

Backar: Amalie Andersen 18, Malou Berggren 15 (Ny från Skellefteå), Anna Kjellbin 24, Sidney Morin 23 (Ny från Modo), Ingrid Morset 25, Emilia Ramboldt 29, Lena Tendenes 19.
– Backsidan är ganska ung. Nu får vi Morin som kommer in med väldigt mycket meriter och bra ledarskap. Hon har gjort mycket poäng samtidigt som vi aldrig haft en back som gör extremt mycket poäng och är väldigt offensiv.
– Sedan behåller vi egentligen dom flesta och får bara in en 02:a som ska gå på hockeygymnasiet och ser väldigt intressant ut, Malou Berggren. Jag tror att hon kommer ta stora steg i sin utveckling den här säsongen.

Lara Stalder leder styrkorna framåt.

Forwards: Matilda af Bjur 19, Madelen Haug Hansen 25, Emilie Kruse Johansen 18, Linnea Johansson 16 (Ny från HV71), Kennedy Marchment 21 (Ny från St. Lawrence University), Emma Murén 20, Lauren Spring 22 (ny från Ohio Spring University), Lara Stalder 24, Nicoline Söndergaard Jensen 25, Moa Wernblom 20, Pernilla Winberg 29. 
– Där tappar vi några spelare, men jag tycker att vi får in bra kvalitéer. Marchment hoppas vi på ska göra mycket poäng. Hon gjorde ändå 1.08 i snitt på college. Spring kommer vara lite mer en karaktärspelare som kommer ta ”Myggans” (Anna Rydberg) plats i en centerroll.
– Dessutom kommer Linnea Johansson in. Hon är en av Sveriges bästa juniorer. En jättetalang som vi hoppas utvecklas hos oss.

Ni har nio svenska spelare i truppen och elva från andra nationer, är det för många utländska spelare i SDHL?
– Det finns inte tillräckligt många svenska spelare. Speciellt inte om vi ska behålla den här kvalitén på ligan som vi har idag. Jag vet att det finns lag i SDHL som har väldigt få spelare på laguppställningen idag och har svårt att få ihop spelare. Tillexempel har Djurgården tagit några från Södertälje. Brynäs har väldigt få i truppen och så vidare. Vår ”prio” ett är att försöka få svenska spelare, men det är väldigt få som vill flytta på sig.
– Man kan se det från två olika sidor. Antingen har vi en liga som är väldigt bra med utländska spelare som gör att vi får en hård konkurrens så våra svenska tjejer måste höja sig. Eller så avgränsar vi till att ha ett visst antal, men då tror jag att ligan kommer tappa i kvalité. Det är lite vad vi vill få ut av det.
– Jag tycker att man istället ska fokusera på att göra Division 1 ännu bättre för det är ett väldigt stort gap upp till SDHL.

En Division 1-serie som är rikstäckande?
– Ja, det tycker jag absolut. Vi borde fokusera på det istället för att begränsa antalet utländska spelare.
 

Här kan du läsa våra tidigare nedslag:
Leksand – 8 augusti
HV71 – 11 augusti
Luleå – 13 augusti
SDE – 15 augusti
AIK — 17 augusti
Brynäs — 18 augusti

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL