Björn Hellkvist, Saku Koivu, Robin Jonsson, Hampus Melén och Mario Lemieux.
SHL

De har kämpat sig tillbaka till rinken efter allvarliga sjukdomar

ANNONS

Livet går inte alltid spikrakt och vi alla kan drabbas av allvarliga sjukdomar, så även ishockeyspelare. Hockeysverige.se har sammanställt en lista på några av de inom hockeyns värld som kommit tillbaka.

Igår kunde ni här på sajten läsa om den kanadensiske backen Logan Pyett som tre år efter sitt cancerbesked nu äntligen är tillbaka i AHL. Pyett är nu friskförklarad från cancern han ådrog sig i benet.

Det är ju tyvärr så att vi alla har drabbats eller riskerar att drabbas av allvarliga sjukdomar och nedan får ni en sammanställning på några av de inom hockeyns värld som drabbats, men som kämpat sig tillbaka. Det finns många fler än dessa tio ni ser nedan.

Robin Jonsson

Den talangfulle backen var aktuell för JVM-truppen 2003 när han under sommarträningen upptäckte en knöl på armen som som senare under säsongen, i samband med en skada, visade sig vara cancer.

Efter tio månaders behandlingar var han slutligen tillbaka på isen. Men det skulle ta hela sju år innan han blev helt friskförklarad.

Det blev inget JVM i Kanada 2003 för Jonsson. Men han fick en bra karriär ändå med spel i SHL för Färjestad (SM-guld 2006), Timrå och Luleå innan rören åkte upp på hyllan 2015.

Mario Lemieux

En av historiens absolut bästa spelare. Men han var hårt drabbad av skador under sin karriär och missade en hel del matcher på grund av detta. 12 januari 1993 fastställdes det att Lemieux drabbats av Hodgkins disease, en form av cancer i lymfkörtlarna, och han tvingades till ett uppehåll från hockeyn.

Men han var snart tillbaka och spelade faktiskt match samma dag som han genomgick sin sista behandling mot cancern. Behandlingen och de ständigt återkommande ryggskadorna gjorde dock att han ställde in hela säsongen 1994/1995. Men han var tillbaka året efter.

1997 meddelade han dock att det var färdigspelat för gott. Men år 2000 gjorde han överraskande comeback igen och spelade fem säsonger till i NHL.

Totalt blev det 1 723 poäng 915 matcher i världens bästa liga för Lemieux.

Björn Hellkvist

Hösten 2010 fick Hellkvist diagnosen Parkinson och livet ställdes på ända då det inte finns några botemedel. Men efter en lyckad hjärnoperation håller han sjukdomen i schack och har sedan dess bland annat tränat Malmö i SHL och förra säsongen förde han nästan Oskarshamn till direktkval mot Mora.

Kommande säsong ska 41-åringen träna Modo i Hockeyallsvenskan.

Brandon Davidson

2010 draftades backen av Edmonton. Drygt två år senare kom beskedet att han drabbats av testikelcancer. Då spelade han för Oklahoma i AHL.

Brandon Davidson. Foto: All Over Press

Efter operation och behandlingar tog sig så småningom Davidson tillbaka och i mars 2015 sköt han sitt första NHL-mål för Edmonton.

Saku Koivu

Det är september 2001 och Saku Koivu sitter på planet över Atlanten på väg mot ännu en NHL-säsong. Men högt uppe i luften börjar han må väldigt dåligt och när han landar förs han till sjukhus där det efter tester kommer fram att han drabbats av cancer i magen, en form som sätter sig i lymfvävnaderna och som är ytterst allvarlig. Hälften överlever inte.

Efter tuffa behandlingar är så Saku Koivu tillbaka på isen i Montreal i april 2002. Friskförklarad, och han fick elva säsonger till i världens bästa liga för Montreal och Anaheim innan han la skridskorna på hyllan 2014.

Efter att han under säsongen 2001/2002 kämpat sig tillbaka från cancern tilldelades centern Bill Masterton Trophy.

Erika Grahm

Sommaren 2011 drabbades Erika Grahm av en nervsjukdom som sätter sig på det perferiska nervsystemet, det vill säga nervtrådarna. Under två månader bar hon på sjukdomen, som hos henne satt på baksidan av låret och rumpan, och hon visste inte under den tiden om hon någonsin skulle kunna spela hockey igen. Eller ens leva ett normalt liv.

Erika Grahm. Foto: Ronnie Rönnkvist

Grahm kom dock tillbaka och är nu ett av Brynäs vassaste nyförvärv inför den kommande SDHL-säsongen.

Hampus Melén

Sommaren 2013 draftades han av Detroit och framtiden låg utstakad. Men i samma veva drabbades han av den allvarliga sjukdomen Twar och tankarna fanns att karriären var över.

Men efter en säsong med Mörrum i division två där det funkade väldigt bra fick han chansen förra säsongen med Tingsryd i Hockeyallsvenskan och det var en chans han tog och på köpet fick han ett tvåårskontrakt hos smålänningarna.

Niklas Lihagen

Drabbades i december 2009 av ett hjärtstillestånd på isen som höll på att kosta honom livet i en match mellan Karlskoga och hans Örebro i Nobelhallen. Efter rådigt ingripande från domaren Wolmer Edqvist räddades hans liv.

Drygt tre år senare kunde han göra comeback i Örebro. Detta efter att ha genomgått tre hjärtoperationer där hans trasiga hjärtklaff byttes ut. Lihagen spelar fortfarande och ska kommande säsong representera Lindlöven i Hockeyettan.

Kimmo Timonen

I augusti 2014 meddelades det att den finske backen Kimmo Timonen, då i Philadelphia, drabbats av blodproppar i båda lungorna och nedre delen av det högra benet. Länge var det osäkert om han skulle kunna komma tillbaka till ishockeyn.

Kimmo Timonen fick avrunda sin karriär med att höja Stanley Cup. Foto: All Over Press

Själv var han fast besluten om att göra det och när han mot slutet av säsongen 2014/2015 friskförklarades trejdades han av Flyers till Chicago för att få en chans att vinna Stanley Cup. Något han lyckades med. Efter att ha höjt pokalen meddelade han att det var slutspelat.

Kris Letang

I början av 2014 drabbades den skridskoskicklige backen av en stroke och tvingades avstå en mängd matcher. Det stod redan från början klart att stroken var av det lindrigare slaget och att den inte skulle hota Pittsburgh-backens framtida karriär.

Efter några månaders konvalescens var han tillbaka i april det året och avslutade faktiskt grundserien med fyra poäng på tre matcher.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL