Sök
Johannes Jönsson
Nyheter

Vill hitta glädjen i AIK – efter mardrömssäsongen: ”Var ganska mycket ångest”

Han var med om karriärens tuffaste motgång när Karlskrona åkte ur SHL. Nu hoppas Johannes Jönsson på en nytändning i AIK – efter en säsong i KHK han själv beskriver som ett mörker.
– Vi var inte trygga någonstans. Det var ständigt något som var fel, säger han till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Johannes Jönsson var den målvakt som skulle hålla Karlskrona kvar i SHL förra säsongen. I stället för en framgång blev säsongen en av hans tuffaste i karriären. Inte så mycket för hans eget spel som var klart godkänt. Utan för att Karlskrona fick lämna högsta serien efter att Timrå vunnit över blekingarna i kvalet. Men framförallt tog allt som hände kring laget med ekonomi, avstängd sportchef, VD som slutar och olika intriger spelglädjen ur 29-åringen från Kalmar.
– När jag tittar tillbaka på säsongen så skulle jag säga att det var ganska mycket ångest, berättar Johannes Jönsson med ett litet leende trots allt när vi ses för en intervju efter hans träning med AIK på Ulriksdals IP i Solna.
– Det fanns många delar av den säsongen, vilket det alltid gör, men det slutade på ett så himla tråkigt sätt och det tar över hela säsongen. Det var många grejer som var riktigt roliga, bra och häftiga, men allting faller in i ett mörker…

Den mörkaste stunden på säsongen var givetvis förlusten mot Timrå i Direktkvalet.
– Vad som hände? Säg det. Jag försöker förtränga det så mycket jag kan.

Ni verkade inte speciellt trygga i spelet mot Timrå även om ni ledde med 3-1 i matcher.
– Nej, det var vi inte. Det var vi egentligen inte under hela säsongen. Vi var inte trygga någonstans. Det var ständigt något som var fel, saker vi pratade om att ”det här är fel”. Vi var aldrig nöjda med någonting.

Tänker du kring laget eller klubben då?
– Allting. Det var en blandning. Det här har jag insett nu i efterhand. När jag var i det var det mest att ”Vi måste spela bättre”. Men när jag ser tillbaka på det nu så ser jag att det var fel på så många ställen. Det är ingen jätteskräll, när man ser tillbaka på det, att det blev som det blev.

Spelare säger ofta att man inte påverkas av turbulensen som inte rör själva laget, hur påverkades du och laget av allt som skedde i Karlskrona?
– Det är inte enskilda händelser som gör att det är jobbigt för oss spelare. Just när det hänt påverkas man inte så mycket. Det är mer övergripande när man ser tillbaka på säsongen. Klart att grejer tillsammans påverkade.
– Någon månad släpade det efter med pensioner, men det var inte det som gjorde att vi förlorade. Det tillsammans med allt annat utgjorde ett stort orosmoment. Det var, precis som du säger, inte någon trygghet i någonting egentligen.

Det blev inte heller den bästa stämningen i laget när det var turbulens i klubben.
– Den var också tryckt. Ju längre säsongen gick desto sämre blev den. Vi försökte, det måste man ändå ge det. Vi tog in hjälp och försökte jobba ganska mycket med skallarna.
– Dessutom hade vi mycket samlingar och gjorde också ett allvarligt försök, men det kan ha varit för sent. Som jag ser det var det så himla mycket grejer på gång hela tiden. Det var fel på det ena och fel på det andra, förluster hit och förluster dit. Jag tror att det blev för mycket för alla och jag tror inte det är någon som kommer titta tillbaka på den säsongen och ha några goda minnen från den.

Johannes Jönsson spelade 42 av lagets matcher och slutade på 90.3 i räddningsprocent.
– Det var en häftig start och häftigt att vara förstamålvakt i SHL. Det var ju en dröm. I mångt och mycket gick det bra och det var inte ”Shit, vad jag var dålig”. Absolut inte. Tvärtom, jag tycker jättemycket gick bra.
– Jag tog stora kliv, fick känna på hetluften i SHL och spelade i stort sett varje match. Det var roligt på det sättet. Det var också många mål som jag själv satt upp som jag nådde, men sedan är det slutet… Det är som en mörk dimma. Det går verkligen inte att komma undan det.

Utvecklades du ändå som målvakt då du fick chansen som första målvakt i SHL?
– Ja, himmel… Absolut. Det var jättemånga positiva delar i det såklart. Många bra matcher och så vidare. 

Det var inte självklart att Johannes Jönsson skulle lämna Karlskrona efter säsongen. Klubben och 29-åringen hade en dialog om en fortsättning.
– Vi pratade såklart om alla möjligheter. Marknaden låg öppen eftersom vi åkte ur. Så kändes det, att jag kunde titta mig omkring ordentligt. Det var Karlskrona med på också ”Klart du ska se vad som händer i SHL och vad som är bäst för dig”. Vi hade snack länge.

Varför föll valet tillslut på AIK?
– Ja du… Det är en bra fråga, men det blir mycket tillfälligheter. Det blir också mycket man väger in i sina beslut. I mångt och mycket gick jag mycket på en bra hockey. Att få spela i ett lag som har ambitioner. Det gör mycket.

Påverkades du av klubbmärket, traditionen och historien som klubben har?
– Inte så mycket i själva valet av lag. Det var mycket ”vilket lag passar mig och vart kan jag göra skillnad”.
– Däremot känns det annorlunda då jag kommer hit och få dra på mig tröjan. Jag har spelat mycket i nykomlingar, både i Hockeyallsvenskan och SHL. Att få dra på sig AIK-tröjan, när jag tittar tillbaka på min karriär kommer jag vara nöjd över att ha gjort det, vilket jag känner redan nu. Men det var inget i beslutet där jag kände att det finns en tradition. Det var mer ”vad kan passa mig bra, vart kan jag spela bra och få alla pusselbitar på plats”, säger Johannes Jönsson som inte ser Hockeyallsvenskan som något nedköp.
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag har sedan tidigare väldigt goda minnen från Hockeyallsvenskan. Det är en riktigt bra serie och det skiljer så väldigt lite. Speciellt på målvaktssidan. Det kanske låter som något man säger när man precis har hoppat ner, men jag känner verkligen så och inte alls som något nedköp hockeymässigt.

Under sommaren dök också ett rykte upp, att Johannes Jönsson skulle bryta kontraktet med AIK för att spela med Brynäs i SHL. När vi nämner det skrattar smålänningen lite lätt och skakar på huvudet.
– Jag vet faktiskt inte riktigt vad som hände där…

Foto: Bildbyrån

Var du själv inblandad?
– Nej, jag var inte inblandad. Jag fick höra att han (Joacim Eriksson) blev skadad och att det fanns en chans att Brynäs skulle kontakta mig, men jag hörde ingenting.
– Jag vaknade upp en dag och hade haft telefonen avstängd under natten. När jag slog på den hade jag ett gäng missade samtal och undrade vad som var på gång (skratt). Det klarade upp sig ganska snabbt och jag pratade med (Anders) Gozzi, (Tomas) Mitell och målvaktstränaren (Robin Danielsson) så det var lugna puckar ganska snabbt.

Hur har du upplevt första tiden i din nya klubb?
– Det är mycket nytt när man flyttar. Mycket att komma in i, rutiner men även gruppmässigt. Var passar jag in och vad kan jag bidra med? Det är ett känt faktum när man kommer som ny att man tar en lite tillbakadragen roll. Också jag gör det.
– Jag tycker om att vara lite i bakgrunden till en början för att se vart jag passar in någonstans. Allt är givetvis inte bra hela tiden utan det är en process, men känslan av att det kommer bli bra finns ju. Jag känner att jag passar in här och att det kommer bli riktigt bra.

Du är från Kalmar, hur har det varit att då bosätta sig mitt i Stockholms innerstad?
– Nu har jag varit runt lite, men jag har ändå varit sugen på att testa på att bo i Stockholm. Jag har kompisar som bor här uppe och som jag har hälsat på. Då har jag alltid tyckt att det är lite spännande.
– Jag känner absolut inte att det är för stort för mig. Det är snarare roligt och jag tror det finns väldigt mycket, nästan för mycket så här i början, att göra. Att bo i Stockholm är någonting jag vill ha gjort. Även om det kan vara jobbigt att flytta runt som jag har gjort har jag ändå fått testa på Uppsala, Örebro, Stockholm, Norrköping, Tingsryd… Det är roligt även om det är både en positiv och negativ bit av hockeyn. Det är ju inte så kul att känna sig rotlös heller för det kan lätt bli så.

Vilka förväntningar och krav har du på dig själv och säsongen?
– Jag känner dåligt med krav just nu. Jag är så sugen på att spela för det är så kul och för att vinna. Det är mina största mål den här säsongen. Det var mycket mörkt förra säsongen och tråkigt till stora delar.
– Nu vill jag ha det lite kul och känna att det är kul att spela hockey. Man behöver inte gå till jobbet och ha ångest utan man kan ha kul och man kan vinna. Är det något jag verkligen vill göra till 100 procent så är det att vinna. Bara det (skratt). Allt blir så mycket lättare om man vinner, avslutar Johannes Jönsson.  

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten