Sebastian Idoff lägger av.
utland

Motgångarna har stärkt den forne målvaktstalangen – som saknar klubb: ”Är ingen maskin som folk tror att man är”

Som ung utsågs han till bäste målvakt i TV-pucken och var ett stående inslag i ungdoms- och juniorlandslagen. Några år senare etablerade han sig som en stabil allsvensk målvakt på väg uppåt i karriären. Sedan hände något och han försvann från den stora hockeykartan och de tre senaste åren har han spelat i Frankrike och Norge. Dessutom har han gått igenom en livskris till följd av ett bedrägeri som kostade honom i stort sett allt. Nu är han tillbaka, men har inte hittat någon ny klubb till nästa säsong. Endast ett anbud har kommit in – något han tackade nej till.
— Visst att jag inte haft mina bästa säsonger bakom mig, men bara ett anbud är lite som en spark i magen, säger han och skrattar lätt när hockeysverige.se får tag i honom.

Det var i våras som det i Sportbladet stod att läsa om bedrägeriet som Sebastian Idoff utsatts för av en 35-årig man som genom förfalskade mejl och löften om hög avkastning från investerade pengar i ett projekt, lyckades lura till sig mångmiljonbelopp från målvakten och flera andra personer.
— Projektet tog alla mina pengar och kostade mig även mitt förhållande. Jag var tvungen att sälja lägenheten och ställa in det planerade bröllopet. Vi skulle gifta oss på dagen tolv år efter vi träffades. Min tänkta fru var en prinsessa och ställde upp på allt, men till slut blev det för mycket för henne och jag förstår det. Jag blev i stort sett bankrutt på grund av det här. Men det är väl en av de sju dödssynderna att bli girig…sa Idoff till Sportbladet då.

SVIDER FORTFARANDE

När hockeysverige.se når Sebastian Idoff över telefon så befinner han sig i de norska skogara, som han själv uttrycker det. Han jobbar inom restaurangbranschen i Norge och det är via jobbet han befinner sig på ett hotell i Gjövik. Livet efter bedrägeriet han utsattes för har börjat ordna upp sig.
— Det är klart att det fortfarande svider, att jag tappade min flickvän och alltihop. Men just med det ekonomiska så har jag lyckats betala de jag har varit skyldig pengar. Sen är det skönt att polisen äntligen har tagit hand om ärendet nu. Det tog väl åtta månader innan de tog upp det. Så jag väntar fortfarande på förhör. Det ska bli skönt på ett sätt att avsluta det, även om jag kanske inte får tillbaka pengar.

Idoff i SSK:s tröja 2014. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyråŒn

Säsongen 2012/2013 kamperade Sebastian Idoff ihop med Anton Forsberg (Nu i Chicago) i Södertälje i Hockeyallsvenskan. Den sistnämnde spelade flest matcher av de båda och slutade trea i den totala målvaktsligan. Men på fjärde plats återfanns Idoff och han följde upp sitt fina spel även säsongen efter när han var given förstemålvakt i SSK. I samband med OS lånades han tillsammans med Fredric Andersson in till Linköping i SHL.
— Det var en fantastisk upplevelse att äntligen få komma till SHL, säger Sebastian Idoff.

Det blev inga matcher med Linköping, men det började pratas om ett kontrakt med östgötaklubben. Men han var bunden med ett avtal med Södertälje i allsvenskan.
— Utan att jag visste om det. Jag blev lurad av min forna agent. Jag vill inte namnge honom av respekt för honom och andra agenter, säger målvakten.

PROBLEMEN BÖRJAR

Han fick vackert vända tillbaka till Södertälje säsongen efter. Och det är nu det ska bli riktigt tufft i hans karriär.
— Inget med det. Jag älskar Södertälje och gör det fortfarande. Vi hade harmoni i laget, med fansen och staden. Sen kom det ju en viss individ som helt plötsligt skulle röra om i grytan och då fick de här spelarna som hade hjärta för laget lämna. Den glädjen och lyckan man kände över att gå till rinken varje dag…säger Idoff, tvekar en stund innan han fortsätter:
— Så kom det någon och bara tog undan det.

Efter att säsongen innan ha haft Andreas Johansson som tränare, som Idoff menar på lyfte, pushade honom och räddade hans karriär i Södertälje, så kom Janne Karlsson, tidigare i bland annat Växjö och Karlskrona, in. Då blev det andra bullar och glädjen försvann hos Sebastian Idoff.
— Det kvittade vad jag gjorde så var det aldrig tillräckligt bra. Första dagen kom han och kallade mig tjock. Släppte jag in ett mål så sa han att det hade varit bättre om jag släppt in noll. Småpikar hela tiden och det är klart att…gå från en tränare som trodde på mig hela tiden till en som inte ville ha med mig att göra, då försvinner ju glädjen.

Andreas Johansson – en tränare Sebastian Idoff håller högt. Foto: Ronnie Rönnkvist

En bit in på säsongen fick Sebastian Idoff sparken och ny klubb blev istället Asplöven.

FÖRSVANN FRÅN RADARN

Målvakten kände sig klar med Sverige och nästa klubb efter Asplöven i karriären blev Briançon i den franska ligan.
— Det är lätt att vara efterklok och jag har med mig erfarenheter därifrån. Men det kanske inte var det bästa valet i karriären. Det var väl lite därför jag försvann från radarn. De här ligorna är ganska bra faktiskt, men de ligger så långt borta från de andra och sportcheferna scoutar ju inte direkt i Frankrike och England. Ligorna är som Hockeyallsvenskan ungefär, men rent cv-mässigt så kanske det inte är det bästa. Vilket var en risk jag var medveten om när jag åkte över.

Jag hävdar att det inte är så värst skadligt för just en målvakt att byta ner sig ligamässigt under någon säsong. Det kanske till och med kan vara bra med tanke på att spelintelligensen bland utespelarna möjligtvis är lite lägre i de ligorna och ni målvakter ställs inför jäkligt knepiga situationer emellanåt. Jag vet inte om du håller med mig?
— Jo, absolut. Det blir andra erfarenheter. SHL och Hockeyallsvenskan i Sverige är några av världens mest strukturerade ligor. Ta det till en liga där det bara är offensiv hockey, vi kan spela fem mot tre och det kommer en två mot noll tillbaka. Det säger inte allt, men man har fått de erfarenheterna som man skulle vilja testa i en strukturerad liga.
— Inget ont om de norska lagen. Men det har varit Hawaii-hockey fram och tillbaka.

GLÄDJEN KOM TILLBAKA i NORGE

Efter Briancon blev det Norge och Manglerud. Den senaste säsongen representerade han Lørenskog i GET-ligan och det var en bit in på säsongen som han säger att glädjen till hockeyn kom tillbaka.
— Det är väl lite i och med det här med bedrägeriet så har jag inte presterat på toppnivå de tre senaste åren. Man är ingen maskin som folk tror att man är, utan det handlar om emotionella personer och det som händer utanför isen påverkar på isen.
— Med tanke på förutsättningarna så tycker jag att jag gjorde en av mina bättre säsonger på länge. Vi hade kanske inte det starkaste laget på papperet, med tanke på att vi skulle spara in pengar. Vi hade GET-ligans överlägset yngsta lag och det märktes framförallt i slutspelet. Man märkte det i serien också, att vi som lag hade problem med kontinuiteten.

Men slutspel blev det, något överraskande med tanke på förutsättningarna. Och för Idoffs del började säsongen inte speciellt bra. En hjärnskakning och lårskada blandades med svallvågorna från bedrägeriet han utsattes för. Allt kom slag i slag.
— Sen när säsongen kom tillbaka så växte jag med det.

STARKARE SOM MÄNNISKA

Läxan han lärt sig efter de turbulenta åren är lärorik berättar han och han har kommit starkare ur det hela som människa. Han har hittat stabilitet både mentalt och fysiskt.
— Just den här smällen, att du landar på absoluta botten och sen får kravla dig tillbaka…hur mycket starkare jag har blivit som människa.

Han försöker också se positivt på det hela.
— Det hade kunnat vara mycket värre, det hade kunnat vara en fysisk skada, en mental skada. Det hade kunnat vara så mycket värre.

Just nu går Sebastian Idoff utan någon klubb. Han har faktiskt bara fått ett enda anbud under våren och sommaren, från nykolingen Kalmar i Hockeyettan. Något som överraskar honom.
— Jag är lite chockad att det bara har blivit ett anbud. Det är lite synd för just nu är jag på toppen av min karriär och vältränad. Då vill man inte riktigt sluta. Man vill se hur långt det räcker när man äntligen har sexpacket på plats, skrattar han och syftar på magrutorna. Han berättar också att han gått ner från 97 till 82 kilo på två och ett halvt år.

Har tränat upp sig. Foto: Sebastian Idoff

Vad var anledningen till att du tackade nej till Kalmar?
— Jag har väl kommit till den punkten i livet att om jag ska spela någonting så ska jag spela för att utveckla mig själv. Inget ont om Kalmar, absolut inte, jag önskar dem all lycka i världen. Men jag är 27 år och levt det här kringflackande livet hela tiden. Sju månader, sedan flytt, sju månader, sedan flytt. Då tänker man: Är det värt att spela i division ett för de pengarna?
— Jag tänker om beslut, att om du tvekar i det så ska du inte göra det. Känner man 100 procent kör, så kör man. Jag hade väldigt bra samtal med Roger (Nyström, sportchef i Kalmar) men kände inte att det var något som skulle passa mig. Det var därför jag vänligast tackade nej.

Limhamn är moderklubben. Han fortsatte sedan i Malmö Redhawks juniororganisation en säsong innan det blev en flytt till Göteborg och Frölunda. Fyra säsonger blev det på västkusten. Han satte avtryck med bra spel mellan stolparna och testades till och med i SHL. Men han satte också avtryck med en attityd som inte uppskattades av alla. Det är den attityden som han nu tror ligger honom i fatet.
— Jag har lärt mig väldigt mycket av det och jag kan tycka att det är synd att sportchefer inte ser att människor kan ändras på det personliga planet. De har fortfarande det här att ”ah, men. Han var en idiot i Frölunda”, vilket jag erkänner att jag var. Upcoming, alltid varit bäst i min ålder. Det blir lite kulturkrock, berättar han.

FÅR EN ANNAN SYN MED ÅLDERN

Han ombeds utveckla det där med den dåliga attityden lite.
— När man var yngre så var det svårt att gynnas av andras framgång för man vill ju själv vara där. Det är klart att jag skulle ljuga om jag sa att jag inte skulle vilja spela i NHL, men när man blir äldre så…Det finns en anledning till varför vissa presterar bättre när de blir äldre, om jag kan hjälpa någon annan till att bli bättre så…Jag har satt egot åt sidan och det är väl det egot som kostat mig mycket.
— Det var väl lite det som var problemet att jag var väldigt egensinnad och ville bara lyckas med mig själv. Men som målvakt är det väldigt svårt att lyckas om du inte har hela laget bakom dig. Det kan man se på mitt cv. I Södertälje gick det skitbra för att allting var skitbra där och alla var som en familj.

Sebastian Idoff 2009 under en av sina tre SHL-matcher med Frölunda. Foto: Bildbyrån

Trots att det snart är fyra år sedan han senast spelade i Södertälje bankar hjärtat fortfarande hårt för klubben han representerade i drygt tre säsonger i. Det är en stad han kallar hem.
— Jag pratar med fans och spelare kontinuerligt. Jag tycker att det är fantastiskt kul att de börjar få ordning på det. De har fantastiska målvakter i både (George) Sörensen och (Alexander) Sahlin som verkligen kan hjälpa dem att ta det slutliga steget. För både stadsmässigt, arenamässigt och klubbmässigt så tycker jag de tillhör SHL till skillnad mot vissa andra lag i SHL som inte ska vara där. I mitt tycke då, säger han utan att utveckla vilka klubbar han syftar på.

VILL KOMMA TILL EN KLUBB SOM TROR PÅ HONOM

Framtiden är alltså oklar för den 27-årige målvakten som enligt just hans ålder just nu ska ta klivet in i sin ”prime” i karriären. Han känner själv att han har mycket kvar att ge.
— Jag önskar komma till en klubb som tror på mig till 110 procent. Sen spelar det ingen roll var det är, om det är i norska högstaligan, danska eller tjeckiska ligan. Jag vill bara få en chans att visa att den målvakten jag var, och är, har bättre självförtroende med tanke på allt som har hänt. Framförallt mognadsmässigt så är det en helt annan person de kommer få in i laget.
— Just den aspekten tror jag att jag kan bidra mycket mer med än vad folk tror med tanke på min historik.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten