Jonathan Dahlén och Elias Pettersson.
Växjö Lakers HC

I tvillingarna Sedins fotspår: ”Blir vi så bra tar jag det alla dagar i veckan”

I Vancouver omtalas de som tvillingarna Sedins arvtagare. Elias Pettersson och Jonathan Dahlén är den svenska duon som fått en hel supporterskara att börja se ljust på framtiden. Målet är glasklart: spel i Vancouver Canucks nästa säsong. Och gärna tillsammans.
– Jag tror inte att det kan vara en slump att jag blev trejdad från Ottawa till Vancouver i februari och sedan draftade dom Elias, säger Jonathan Dahlén till hockeysverige.se.

SUNDSVALL/SÖDRA BERGET (HOCKEYSVERIGE.SE)
Elias Pettersson och Jonathan Dahlén.
Det är de två svenskar som det pratas mest om i Vancouver nu då bröderna Daniel och Henrik Sedin valt att lägga skridskorna på hyllan. Många hoppas också att duon ska kunna axla tvillingarnas mantel då det gäller det offensiva samspelet. Givetvis är det direkt orättvist att sätta den pressen på en 19-åring och en 20-åring samtidigt som tanken på vad de ska kunna åstadkomma i NHL kittlar.

Hockeysverige.se stämde träff med dom båda Vancouverspelarna på Södra Berget i Sundsvall för en intervju om kemin mellan de båda och tankarna kring att flytta över till Kanada för att ta en plats i svenskklubben Vancouver Canucks.
– Varför hockey? Jag spelade både hockey och fotboll när jag var mindre och var bättre på hockey, skrattar Elias Pettersson när vi slår oss ner vid ett bord med utsikt över Sundsvall.
– Visst, alla dagar är det inte roligt med hockey, men nästan alla. Samtidigt är det alltid en rolig gemenskap med laget och det är alltid roligt att vinna.

Dahlén:
– Jag körde också fotboll och var även intresserad av flera sporter, men tyckte hockeyn var roligare. Sedan fick jag en fotbollstränare då jag var 13 år. Jag bodde då i Göteborg och spelade i Örgryte. Tränaren sa ”ska du fortsätta här får du lägga av med hockeyn”. Då kände jag att hockeyn var roligare så jag gick till den i stället.


Foto: Ronnie Rönnkvist

PARADES IHOP I TIMRÅS J20-LAG

Redan under junioråldern i Timrå – Dahlén kom från HV71 och Pettersson från Ånge – fick duon chansen att spela tillsammans och från början uppstod en kemi mellan dom båda på isen.
Dahlén:
– Det gick ju ganska bra för Elias i Växjö också (skratt). Vi spelade ihop först efter jul (2014/15) i J20. Han kom upp och gjorde helt sjuka siffror (fyra mål och totalt 13 poäng på sex matcher). Vi spelade ihop och det gick bra.
Pettersson:
– Vi båda tar snabba beslut där ute, vill spela en offensiv hockey och tänker likadant under matcher. Oftast gör vi det i alla fall, skrattar 19-åringen varpå Dahlén fyller i:
– Jag tycker om att sticka in i luckor. Det blir ju lite roligare att sticka in där om jag vet att jag får en passning.
Pettersson:
– Man kan säga att vi är två olika spelstilar som tänker likadant.

Ni har båda bevisat, du Elias i Växjö och Jonathan i Timrå, att ni kan prestera utan ha den andre vid er sida, kan ni ibland bli lite trötta på att benämnas som en duo?
– Dom jämför oss som att vi ska bli ”Nya Sedinarna”. Ingen press men…, skrattar Elias Pettersson och fortsätter:
– Jag vet inte om vi har en sådan kemi som dom två ännu, men blir vi så bra tar jag det alla dagar i veckan.
Dahlén:
– Jag tror att det var skönt för oss båda att komma bort från det där lite grann. Elias gjorde det bra i Växjö och när jag kom tillbaka till Timrå så kunde jag göra det bra utan honom i Hockeyallsvenskan. Det var nog skönt för oss båda att få det bekräftat. Inte bara utåt sett utan för oss själva också så vi vet att vi ändå är två duktiga hockeyspelare.
– Klart att vi spelar bra ihop och våra spelstilar passar varandra. Om vi hamnar att få spela lika länge tillsammans som ”Sedinarna” då kommer det vara riktigt roligt.

”DET VAR NÄRA EN PERFEKT SÄSONG”

Duons säsonger har varit näst intill en fullträff, men på varsitt håll. Elias Pettersson var med om att vinna både SM- och VM-guld medan Jonathan Dahlén fick vara med om att ta upp Timrå till SHL.

Pettersson:
– Jag ser min säsong som, inte overklig men jag kunde inte föreställa mig när jag startade första sommarträningen med Växjö att det skulle gå så pass bra för mig och att vi skulle vinna SM-guld och jag ett VM-guld. Att sedan Timrå gick upp, jag kunde inte önska mig något mer av den här säsongen. Det var nära en perfekt säsong. Jag hade gärna även vunnit CHL och JVM, men säsongen har varit riktigt bra.

Dahlén:
– Drömmen har länge varit att ta upp Timrå till SHL. Det var sjukt overkligt att gå upp och jag såg faktiskt inte det komma alls även om vi vann serien. Vi slog Leksand, jag ska inte säga lätt. Vi hade tufft i första matchen, men sedan hade vi kontroll på den serien. Mot Karlskrona kände vi att vi var bättre hela tiden, så var vi egentligen aldrig oroliga fast vi låg under med 2–0 och 3–1 i matcher.
– Vi spelade så mycket bättre än Karlskrona så vi kände att det någon gång kommer att vända, vilket det också gjorde.

Hur mycket följer ni varandra under säsongen?
Pettersson:
– Vi har koll och följer varandra. Såklart att det blev mycket enklare då Dahlén kom tillbaka hit samtidigt som jag alltid följer Timrå.
Dahlén:
– Jag var generellt inte så intresserad av SHL, men att titta på Elias i Växjö var kul. Dom vann nästan varje match och gjorde mycket mål. Det gjorde att det var skitkul att titta på Växjös matcher samtidigt som Elias gjorde många mål.

Hur tänker du kring Elias framfart den här säsongen efter att tagit klivet upp en serie?
– Det går egentligen inte säga så mycket mer om det. Jag tycker att det mesta redan är sagt. Det är sjukt overkligt och inte många som kan ha gjort samma sak i den åldern.

Är du överraskad?
– Jag visste att han skulle klara att ta steget upp, men det är inte så att jag hade gissat att han skulle göra 56 poäng plus vinna SM-guld och dominera i slutspelet. Dessutom att han skulle vinna VM, det kan jag ärligt säga att jag inte hade gissat (skratt).
– Det trodde inte jag heller, säger Elias Pettersson själv med ett lätt leende.


Foto: Ronnie Rönnkvist

HAR INTE ENS TÄNKT PÅ AHL

Nu lägger de båda tiden i Sverige bakom sig för en tid och kan i stället blicka fram mot förhoppningsvis många säsonger i NHL och främst då för Vancouver.
Pettersson:
– Vi båda vill spela i NHL så snabbt som möjligt och vi snackar givetvis en del om att få spela i Vancouver med varandra. Vi tränar inte ihop nu under sommaren, men vi pushar varandra och är målmedvetna. Det är en tillräcklig motivation, att vi vill vara där så snabbt som möjligt.

Dahlén:
– Klart att det har varit skönt för mig att ha varit över, spelat med Utica och fått känna på hur det känns. Känna att jag kunde spela där. Jag har ändå bara spelat i Hockeyallsvenskan. Då känns det väldigt bra att redan nu veta att jag kan levererar i AHL.
– Jag känner att det inte är någon omöjlighet att gå från Hockeyallsvenskan till Vancouver. Jag kliver på och kommer att ge allt.

Om det blir AHL från början?
– Jag har inte tänkt på det utan har bara haft siktet på NHL, säger Elias Pettersson som givetvis är fullt medveten om att han kan få komma att inleda säsongen i AHL.
– Visst, kan det bli att jag inte spelar i NHL från start. Gör jag inte det så är inte livet över. Det finns ju spelare som inte varit draftade men nu är i Hall of Fame. Karriären är ju lång.

Dahlén:
– Jag kan inte räkna med att spela i Vancouver. Vi får se vad som händer, men jag kommer ge allt på campen för att få spela i NHL. Blir jag nedskickad kommer jag ha kvar samma attityd och köra på där för att ta mig upp så fort som möjligt.

Pettersson:
– Givetvis räknar inte jag heller med att spela i NHL direkt, men jag kommer precis som Jonathan göra allt för att få spela i NHL så fort som möjligt. Samtidigt är inte det mitt beslut.


Foto: BIldbyrån/Joel Marklund

HOPPAS FÅ CHANSEN ATT KAMPERA TILLSAMMANS I NHL

Har ni förhoppningar om att få chansen att spela tillsammans i Vancouver?
– Absolut! svarar de unisont.
Pettersson:
– Det hade varit skitkul…
Dahlén:
– Att gå från att spelat i Timrå J18 till Vancouver tillsammans hade varit en ganska rolig resa.
Pettersson:
– Att först spela med varandra i Timrå, Jonathan blir trejdad och jag blir draftad av Vancouver så vi hamnar i samma NHL-organisation samtidigt som vi båda har en dröm om att få spela i NHL.
Dahlén:
– Jag tror inte att det kan vara en slump att jag blev trejdad från Ottawa till Vancouver i februari och sedan draftade dom Elias. Jag vet inte, men en sådan jätteslump kan det inte vara.

Har ni pratat något med Daniel och Henrik Sedin och har ni fått några råd av dom att ta med er över till Kanada?
Petterson:
– Du har träffat dom mer än mig eftersom du var över och tränade där förra sommaren. Jag har bara hälsat på dom, men jag har svårt att se att jag inte kommer snacka med dom framöver eftersom dom kommer bo kvar där borta.

Dahlén:
– Jag träffade dom till och med innan draften. Då frågade dom faktiskt om Elias, om ”den där centern från Timrå”. Det var innan han ens var draftad.
– Det är världens ödmjukaste människor och har haft sjuka karriärer så man sitter verkligen med kaninöron och försöker suga åt sig allt vad dom säger.

Pettersson:
– Jag ser inte heller något negativt i att det finns några ytterligare svenskar där borta. Det är skönt att få snacka svenska ibland också. Sedan får vi se om dom hamnar i organisationen och hur mycket dom är med runtomkring. Vancouver vill säkert att dom är med hela tiden för att hjälpa dom unga spelarna, men dom kanske vill ha ett litet break från hockey. Samtidigt, det där vet man aldrig, avslutar Elias Pettersson innan de båda ger sig ut i den 32-gradiga värmen för att söka sig till en av Alnös alla fina badplatser. 

En värdig vinnare av Elite Prospects Award 2018: ”Jag är stolt”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten