LEGENDAR. Slava Fetisov är en av de mest framgångsrika backarna genom alla tider.
Old School Hockey

Den ryske härföraren – Old School Hockey Slava Fetisov

I likhet med Kung Midas förvandlades allt som Vjatjeslav Fetisov vidrörde till guld. Under sin sagolika karriär vann den ryska backen enligt egen utsago runt 70 titlar. För hockeysverige.se berättar han om tiden i den legendariska KLM-femman, livet som hockeyspelare i kommunismens Sovjet och hur relationen till backpartnern Aleksej Kasatonov blev så iskall.

I dag bjuder vi er på en klassisk Old School hockey från 2011 med pratstund med världens kanske bästa back genom alla tider, Vyacheslav Fetisov. ”Slava”, som Fetisov kallas, är i dag 60 år och har efter karriären som spelare och coach haft allehanda uppdrag hemma i Ryssland. Bland annat som idrottsminister i Vladimir Putins regering.

Men det är givetvis på isen Fetisov är mest känd för sina fantastiska framgångar som hockeyspelare. Meritlistan är för lång för att presentera i sin helhet här. Men för att plocka några guldkorn ur listan är det värt att nämna att han har blivit Stanley Cup-mästare två gånger, vunnit Canada Cup en gång, är dubbel olympisk guldmedaljör, har utsetts till årets ryska spelare två gånger, blivit uttagen i Rysslands/Sovjets All-Star Team nio gånger, blivit VM:s bästa back sex gånger och uttagen i VM:s All-Star Team nio gånger.

När hockeysverige.se kommer i kontakt med Fetisov är det en mycket upptagen man vi träffar på.
– Jag har väldigt mycket att göra just nu och är ganska upptagen, det är därför som jag har varit svår att nå. Mina jobb som ordförande för styrelsen i KHL och vd för CSKA Hockey Club här i Moskva tar mycket tid. Men det är jobb som jag gillar och jag har turen att få jobba vidare med hockey, en sport som jag älskar.

Du som jobbat i både NHL och KHL hur ser du på organisationernas samarbete?
– Hockey är ju en stor sport, i mina ögon den största och finaste sporten. Om vi ska fortsätta utveckla den måste vi jobba närmare varandra.

Foto: Arkiv

Slava Fetisov föddes i Moskva på våren 1958.
– Jag började med hockey redan då jag var sex år. Den första turneringen som jag var med i spelades samma år. Det var en kvartersturnering som kallades för Golden Puck.
– I CSKA:s hockeyskola började jag först då jag var nio år. Min första idol då var den fantastiskt duktiga och stora backen Aleksandr Ragulin. Han var en av landslagets och CSKA:s stora stjärnor vid den här tiden. Tyvärr avled Ragulin 2004, mycket tråkigt. Som sagt var, han var en förebild för mig då jag kom in på skolan i CSKA men även innan dess.

I CSKA Moskvas organisation under Fetisovs första tid fanns den legendariske tränaren Anatolij Tarasov. Han kom bland annat att bli den första europeiske tränare att bli invald i NHL:s Hall of fame 1974, något som för övrigt även Fetisov blev 2001.

Anatolij Tarasov.

Tarasov var även känd som en ledare som gillade svensk hockey och hade ett nära utbyte med den tidigare svenske förbundskaptenen Arne Strömberg. Som ett experiment bjöd han dessutom över den svenska backen Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg tillsammans med Arne Strömberg 1967 för att bo och leva med CSKA Moskva. En helt unik händelse i hockeyns historia vid den här tiden. Man ska då inte glömma bort att Sovjetunionen bara hade deltagit i hockey-VM och OS sedan 1954 då Sologubov, Bobrov och de här killarna mycket överraskande blev världsmästare i turneringen som spelades i Stockholm.
Tarasov, som ledde Sovjets landslag till tolv stora titlar mellan åren 1958 och 1972, avled 1995.
– Tarasov var ju en väldigt skicklig tränare som betytt mycket för hockeyns utveckling i Ryssland. Han var stor som coach men även som pedagog och filosof och framför allt hade Tarasov ett väldigt stort och varmt hjärta. Varje råd eller erfarenhet som han delade med sig av var extremt nyttig att ta till sig. Det var en man som vi alla lyssnade på med stor respekt.

Hur minns du tillbaka på din första match i den sovjetiska ligan?
– Ja du, hur minns jag den? Då var jag bara 18 år, det var alltså trettiosex år sedan, skrattar Fetisov.
– Uppriktigt sagt minns jag faktiskt inte vilka vi spelade mot. Men det jag vet var att jag då kände mig förberedd och redo för att ta det här stora och viktiga steget.

VANN 13 SOVJETISKA MÄSTERSKAP – I RAD

Foto: Arkiv

CSKA Moskva hade ett helt fantastiskt stjärnlag vid den här tiden med bland andra Vladimir PetrovValerij CharlamovBoris MichajlovAlexander Gusev, Viktor Zjlutkov, Vladimir VikulovVladislav Tretiak med flera.

Hur togs du emot av alla de här stjärnorna?
– Med ömsesidig respekt. Det gällde att jobba hårt på varje träning och match och visa respekt mot mina medspelare. Samtidigt skapade min närvaro en ännu tuffare konkurrens mellan oss spelare i laget som var bra för alla.
– Jag spelade i CSKA från 1975 fram till 1989 och vi hade hela tiden ett fantastiskt bra lag där alla verkligen jobbade för varandra och för CSKA. Dessutom hade vi väldigt bra tränare och ledare under mina år i klubben, Viktor Tichonov, Boris Michajlov, Viktor Kuzkin med flera, som gjorde ett väldigt bra och noggrant jobb med laget. Vi tränade nästan jämt och antagligen hårdast av alla spelare och lag i Sovjet och övriga delar av världen.

Kan du peka på vilket av dina mästerskapstitlar hemma i Sovjet som du värdesätter högst?
– Jag vann med CSKA tretton år i rad vilket är helt fantastiskt. Det går inte att säga att det ena mästerskapet var roligare än något annat. Alla tretton titlarna är lika stora minnen för mig.

Om du tittar på alla dina titlar genom åren med VM-guld, OS-guld, Stanley Cup, ryska mästerskap och alla personliga utmärkelser kan du då klassa vilket som är det största?
– (Skratt) Tillsammans med mina vänner i olika lag i Ryssland, USA och Kanada vann jag mer än sjuttio titlar. Det går uppriktigt sagt inte att lägga in titlarna i någon rangordning utan varje titel har sin egen historia och samma värde för mig.

Slava Fetisov kom under många säsonger i CSKA Moskva och det sovjetiska landslaget tillhöra en klassisk kedja med Aleksej KasatonovIgor LarionovSergej Makarov och Vladimir Krutov.
– Det var Viktor Tichonov som satte samman oss inför VM i Sverige 1981. Tanken var att vi skulle ersätta kedjan med Charlamov, Petrov och Michajlov. Vår sista turnering gjorde vi faktiskt också i Sverige då vi vann VM-guld i Stockholm 1989.
– Kasatonov och jag hade spelat mycket tillsammans redan tidigare. Han och jag var som bröder och tävlade i allt som vi gjorde. Både Aleksej och jag försökte hela tiden var med och leda laget framåt.

Kasatonov.

Vad hände i relationen mellan dig och Aleksej när Igor Larionov och du ville bryta er ur CSKA Moskva och få chansen att flytta utomlands?
– Det var ju första gången som några idrottsmän vågade stå upp mot regimen i Sovjetunionen och att det inte skett tidigare är bara skrämmande.
– Varför Aleksej tog parti mot oss och för Viktor Tichonov måste du fråga honom om givetvis. Självklart hade jag hoppats på hans stöd eller att han åtminstone kunde vara tyst utåt om vad han tyckte om att vi ville spela utomlands. Nu tog Aleksej öppet parti mot mig. Mycket kan man glömma och lägga bakom sig. Men när en så nära vän vänder än ryggen när du har det så pass jobbigt som vi hade, då är det svårt att bara gå vidare.
– Efter detta spelade vi tillsammans under VM 1989 och även i New Jersey Devils i början av våra NHL-karriärer. Jag såg mig själv som en professionell hockeyspelare och spelade med de spelare som vår tränare ville att jag skulle spela med även om relationen mellan oss utanför isen inte var bra. Men nu har vi en bra relation och har också jobbat tillsammans här hemma i Ryssland.


Foto: Bildbyrån

FRYSTES UT I SOVJET

Fetisov och Larionov blev utfrysta hemma i Sovjet då de båda gick ut offentligt med sin kritik mot Viktor Tichonov och det övriga styret inom den inhemska hockeyn. Det gick så långt att Fetisov och Larionov inte ens fick vara med och träna med CSKA ute på deras anläggning Archangelskoje utan fick i stället träna på egen hand.

Till VM 1989 i Globen togs både Fetisov och Larionov till nåder samtidigt som de fick löfte om att lämna Sovjet efter VM för spel i NHL. Totalt vann Fetisov sju VM-guld, två OS-guld och ett Canada Cup-mästerskap.

Anläggningen i Archangelskoje, som Sergej Makarov kallat för ”fängelse”, kom att bli superfemmans hem under många år. Varje dag var lik den andra, vittnar Igor Larionov om. Frukost, träning, dusch, mat, träning, dusch, mat, sova och så lång väntan i telefonkön till förläggningens enda telefon som var den enda kontakten för spelarna med familjen.
– Visst var det stor skillnad att komma till New Jersey, berättar Fetisov.
– I Sovjetunionen levde jag och bodde med övriga laget elva månader om året. Under sommarmånaderna kunde vi träna upp till fyra pass om dagen.
– I USA tränade vi bara tillsammans under säsongen och varje dag kunde vi spelare åka hem till familjen efter träningar och matcher.

Ni var alla anställda av den ryska armen, innebar det att ni även fick en militär utbildning?
– Nej, det fick vi inte utan vi tränade bara ishockey.

The Miracle on ice 1980 känner de flesta hockeyälskare till vid det här laget. Semifinalen i OS som spelades i Lake Placid mellan storfavoriterna Sovjet och collegepojkarna från USA. Överraskande vann amerikanerna matchen efter en smått heroisk insats med 4-3. USA vann även den sista matchen mot Finland och blev olympiska mästare.
– Vi ledde med 3-2 men USA vände och vann med 4-3. Man får aldrig underskatta sina motståndare, en viktig lärdom som jag har tagit med mig från den turneringen. Sedan ska vi heller inte glömma bort att USA hade ett väldigt bra lag i den turneringen även om flera av spelarna var relativt okända innan.

Mark Johnson var med i det vinnande USA-laget 1980, pratade ni båda om den här matchen när ni spelade tillsammans i New Jersey Devils?
– Ja, det gjorde vi. Mark gjorde en väldigt bra turnering i Lake Placid och hans insats gjorde honom mycket berömd i hela USA och NHL.

Du spelade även tillsammans med två tvillingbröder från Umeå, Patrik och Peter Sundström.
– Det stämmer bra. Jag har bara bra minnen av Patrik och Peter. Båda var väldigt bra killar vid sidan av isen men även väldigt duktiga spelare. Vi hade spelat mot varandra tidigare då jag representerade Sovjet och de båda Sverige.

Hur var omställningen från spel i CSKA Moskva till spel i New Jersey Devils?
– Jag kom från världens bästa lag och kom nu till ett av NHL:s sämsta lag, det var ju ingen lätt omställning i början. Jag och Alexei spelade, som sagt var, tillsammans en del den första säsongen och det krävdes väldigt mycket träning för att vi skulle komma in i spelet. Det var en helt annan nivå på spelarna i NHL och det är skillnad på spelet. Jag blev tvungen att spela mer defensivt och gjorde inte lika mycket mål längre. Men allt eftersom tycker jag att det fungerade bättre och bättre och det är heller inte så viktigt vem som gör poängen bara vi vinner matcherna.

NHL-debuten?
– Vi spelade mot Philadelphia Flyers och jag gjorde en ganska bra match men inga poäng.


Foto: Bildbyrån

Säsongen 1993/94 kom att bli mycket framgångsrik för Slava Fetisov och New Jersey Devils. Laget tar sig hela vägen fram till semifinal där blivande Stanley Cup-mästarna New York Rangers blir för svåra och vinner med 4-3 i matcher.
– Det var en bra säsong för mig och Devils. Vi hade över huvud taget ett väldigt bra lag det året med Scott Stevens och Valerij Zelepukin med flera. Jag själv spelade tillsammans med Bruce Driver den säsongen och vi båda fungerade bra tillsammans.

Hur var dina känslor då du såldes från New Jersey Devils till Detroit Red Wings under säsongen 1994/95?
– Jag såg det bara som en ny stor utmaning. Både New Jersey Devils och Detroit Red Wings tillhör de bästa organisationerna i ligan och jag trivdes väldigt bra på båda ställena. Men de fans som vi hade i Detroit var väldigt speciella och gav oss ett helt fantastiskt stöd. Under min tid i Detroit fick jag ju även vara med och vinna Stanley Cup två gånger.

Fetisov vann Stanley Cup med Detroit Red Wings säsongerna 1996/97 och 1997/98. I mästarlaget 1997 fanns Fetisovs landsmän Igor Larionov, Sergei FedorovVjatjeslav Kozlov och Vladimir Konstantinov liksom svenskarna Nicklas Lidström och Tomas Holmström. 1998 fanns även Anders Eriksson i laget.
– Vi var många ryska spelare i Detroit helt klart. Men det var nog större då jag, Igor, Vladimir, Sergei och Alexei kom över till NHL samtidigt 1989. ”Russian miracle on ice for NHL”. Men du tänker inte speciellt mycket på att vissa spelare är från Ryssland eller Sverige. När jag ser tillbaka på säsongerna i Detroit tänker jag mera på alla fina minnen och framgångar som jag hade under mina fyra säsonger i klubben.
– Jag vann som sagt var Stanley Cup två gånger med Detroit och jag tror nog att jag var den lyckligaste mannen på den här planeten båda gångerna (skratt).

Var det en liknande känsla då du vann som assisterande coach i New Jersey Devils år 2000?
– Nej, faktiskt inte. Då kände jag mer lycka för varje kille i laget som fick äran att vinna Stanley Cup.


Foto: All Over Press

BLEV SNUVADE PÅ POKALEN 1981

Vid Canada Cup 1981 var Kanada storfavoriter och den som alltid kontroversiella Canada Cup-organisatören och advokaten Alan Eagleson gjorde klart redan innan turneringen hur kanadensarna skulle firas efter att man vunnit den avgörande finalen. Nu blev det med sorg i hjärtat som Eagleson den 13 september 1981 fick överlämna Canada Cup-trofén till Sovjets lagkapten Valerij Vasiljev efter att Kanada förlorat finalen till Fetisov och hans lagkamrater med hela 8-1.
– Det var ju andra gången som alla de bästa spelarna i världen samlades för att tävla om vilket land som är det bästa världen. Vi vann finalen och hela turneringen är ett stort och fint minne för mig.
– Vid turneringen 1987 kom vi tvåa efter att ha förlorat mot Kanada med 6-5. Det turneringen kom jag med i All Star team vilket kändes bra med tanke på alla bra spelare som fanns med, säger Slava Fetisov.

Det är väl på sin plats att nämna att advokat Eagleson inte nöjde sig med att Sovjet vann och med det skulle flyga hem med deras välförtjänt vunna trofé. Nej, den såg Eagleson till att hämta tillbaka då det sovjetiska laget var på väg ut till flygplatsen för hemresa till Moskva.

Slava Fetisov var efter sina år som spelare assisterande coach för New Jersey Devils under fyra säsonger. Vid OS 2002 var han assisterande coach i det ryska landslaget och säsongen 2009/10 hoppade han in och spelade en match i KHL för CSKA Moskva då laget hade en diger skadelista.

I mitten av 1980-talet var Vyacheslav Fetisov inblandad i en trafikolycka där hans bror Anatolij omkom, blott 18 år gammal. Det här är ett ögonblick som präglat och tyngt Fetisov mycket genom åren.
Att han är en av de största backarna genom alla tider råder det nog inga tvivel om. Det är något som självaste Wayne Gretzky har framhållit vid flera tillfällen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 28 november
19:00 HV 71 - Modo SDHL
tisdag 29 november
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:00 Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 St Louis Blues - Dallas Stars NHL
03:30 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Frölunda SHL
19:00 Brynäs - Oskarshamn SHL
19:00 Leksand - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Malmö - Rögle SHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:45 Davos - Biel National League
onsdag 30 november
01:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Montreal Canadiens - San Jose Sharks NHL
01:30 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
02:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
02:00 Nashville Predators - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Florida Panthers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Washington Capitals NHL
04:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
19:00 Brynäs - AIK SDHL
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Modo Hockeyallsvenskan
torsdag 01 december
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - San Jose Sharks NHL
03:30 Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers NHL
19:00 Örebro - Växjö SHL
19:00 Linköping - Brynäs SHL
19:00 Timrå - Frölunda SHL
19:00 Oskarshamn - Malmö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
19:00 Leksand - HV 71 SHL
19:00 Skellefteå - Luleå SHL
fredag 02 december
01:00 New Jersey Devils - Nashville Predators NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Buffalo Sabres - Colorado Avalanche NHL
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Montreal Canadiens NHL
04:00 Seattle Kraken - Washington Capitals NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
19:00 Kristianstad - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - SDE SDHL
lördag 03 december
01:30 New York Islanders - Nashville Predators NHL
02:00 Winnipeg Jets - Columbus Blue Jackets NHL
14:30 Leksand - SDE SDHL
15:15 HV 71 - Rögle SHL
15:15 Brynäs - Frölunda SHL
15:15 Färjestad - Timrå SHL
15:15 Örebro - Malmö SHL
18:00 Oskarshamn - Leksand SHL
18:00 Växjö - Luleå SHL
18:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:30 HV 71 - Luleå SDHL
19:45 Zürich - Bern National League
20:00 Minnesota Wild - Anaheim Ducks NHL
söndag 04 december
01:00 Detroit Red Wings - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Boston Bruins - Colorado Avalanche NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - San Jose Sharks NHL
01:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Arizona Coyotes NHL
04:00 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Carolina Hurricanes NHL
15:00 Leksand - AIK SDHL
15:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
21:00 Winnipeg Jets - Anaheim Ducks NHL
21:00 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings NHL
måndag 05 december
01:00 Buffalo Sabres - San Jose Sharks NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
19:00 Linköping - AIK SDHL
19:00 SDE - Djurgården SDHL
tisdag 06 december
01:00 New York Rangers - St Louis Blues NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche NHL
01:00 Boston Bruins - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Edmonton Oilers - Washington Capitals NHL
03:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
04:30 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
19:05 Luleå - Jukurit Champions Hockey League

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten