Sök
Arvid Ljung har gjort en kometkarriär.
Nyheter

Almtunamålvaktens sagolika resa: ”Jag är inte nöjd ännu”

Arvid Ljungs hockeyresa är som tagen ur en Bustertidning. För tre säsonger spelade 25-åringen från Kungälv division 2-hockey med Töreboda. Den gångna säsongen spelade han allsvensk hockey med Almtuna och fick även smaka på atmosfären i SHL.
– Det är jäkligt skönt att jag kan leva på hockeyn nu, att jag inte behöver ha någon annan inkomst. Det är hur lyxigt som helst och det tänker jag på ibland, berättar Ljung för hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är lätt att ta till ”som en historia ur Buster” när någon kliver fram från ingenstans och får sitt genombrott. Då vi pratar om Arvid Ljung ligger både Gordon Stewart från Greppet direkt, Super-Mac och Benny Guldfot nästan i lä. För två säsonger sedan spelade han i vår fjärdeserie med Töreboda och förra säsongen var han reserv i SHL.

Nu är inte Ljung från Töreboda utan från familjen Anderssons (Ronny, Niklas, Mikael, Lias och Noah) Kungälv.
– Jag har varit tränare på läger i Kungälv och då hade jag faktiskt Lias, men jag var även vikarie för honom en gång i skolan. Han var väl slapp och tjatiga precis som dom flesta hockeyspelarna är, berättar Arvid Ljung med ett leende när hockeysverige.se träffar honom för en intervju på målvaktscampen Goaliemania.

Från början var det inte helt självklart att Arvid Ljung skulle satsa på en målvaktskarriär.
– Jag var både utespelare och målvakt ganska länge, upp till 12 år eller något sådant. Det var till och med så att jag spelade som utespelare med dom som äldre, men jag vet egentligen inte varför jag ville bli målvakt. Jag tyckte väl det var roligare helt enkelt.

Hade du någon målvaktsförebild vid den här tiden som du såg upp till?
– Klart att jag alltid tyckt (Henrik) Lundqvist varit stor och han spelade i Frölunda vid den här tiden. Givetvis kollade jag på honom, men det var ingen speciell målvakt som jag direkt såg upp till, att honom ville jag bli som. Jag kollade nog istället på ganska många olika.

Arvid Ljung. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

För tre säsonger sedan spelade 25-åringen från Kungälv division 2-hockey, alltså fjärdeserien i Sverige, med Töreboda. Totalt gjorde han tre säsonger i tvåan efter juniortiden i Kungälv. Även om han ville satsa på hockeyn var inte målbilden den samma då som idag.
– Ambitionen har alltid varit att spela högre upp. När jag gick från Kungälv till Nässjö var det division 2. Då kände jag att det inte direkt gick riktigt som jag ville med hockeyn. Istället började jag plugga i Skövde och det var också då jag började spela i Töreboda.
– Plugga gjorde jag som en back-up. Eftersom hockeyn inte gick som jag ville behövde jag ha något annat också. Sedan gick både skolan och hockeyn bra och nu är jag här, säger Arvid Ljung med ett leende.

När du skrev på för Töreboda fanns det redan då tankar på att du skulle hamna i Division 1 med Mariestad som du sedan gjorde säsongen 2016/17?
– Jag hörde av mig till Mariestad och även till Skövde när jag skulle börja plugga, men jag hade inga större förhoppningar då. Det blev inte något heller.
– Jag höll ändå lite kontakt med Mariestad och dom var lite sugna efter min första säsong i Töreboda, men då ville dom ha in en målvakt som även kunde stå i J20. Efter min andra säsong, då det dessutom hade gått riktigt bra för mig, hörde jag av mig och då var dom sugna.

Arvid Ljung fick också sitt stora genombrott under sin säsong i Mariestad.
– Den säsongen började jag som andramålvakt. Jag fick stå en del matcher, men det var mest mot bottenlag. Det var ändå okej. Samtidigt var jag besviken att jag inte fick stå mer även om jag också kunde först dom eftersom Robin Wallin stod och gjorde det bra.
– Först gjorde han en bra match och sedan gick det sådär för honom mot Kristianstad. Då fick jag hoppa in mot Troja borta. Då gick det bra och sedan fortsatte det egentligen gå bra hela tiden.

Redan efter en säsong i Hockeyettan får Arvid Ljung chans till spel i Hockeyallsvenskan med Almtuna.
– En agent hade pratat med Almtuna och sedan hörde han av sig till mig under mitten av Allettan. Det här var nog efter andra matchen mot Troja när jag höll nollan. Dom ville att jag skulle skriva på redan då, men jag tyckte att det skulle kännas konstigt att skriva på för ett annat lag när vi själva gick för att gå upp. Jag ville avsluta säsongen innan jag gick vidare, men till slut skrev jag på ändå.

Hur minns du första dagarna i Uppsala och omställningen att komma till en organisation i Hockeyallsvenskan?
– Jag kände nog inte av någon direkt skillnad mer än att det var ett nytt lag. Mariestad är ändå en stor klubb i ettan så det var inte en så stor omställning i början. Sedan var det väldigt fräscha förutsättningar för fys och sådant i Uppsala. Det är en väldigt fin friidrottsarena med gym och allt sådant som vi hade tillgång till. Hela den biten var väldigt proffsig samtidigt som vi hade en bra fystränare.

Tränare i Almtuna är tidigare NHL-backen Marcus Ragnarsson, en tränare som Ljung uppskattar.
– Självklart var det lite speciellt. Han har en stor karriär bakom sig och är kul att lyssna på honom. Däremot kanske inte han kan göra så mycket på målvakts-biten.
– Som målvaktstränare fick jag istället Micce (Andreasson). Jag hade aldrig haft honom tidigare och det var också första gången jag träffade honom. Det har varit jäkligt kul att jobba med honom i Almtuna och här på Goaliemania.

Målvaktstränaren Micce Andréasson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Om Arvid Ljungs resa senaste säsongerna varit en som en serie ur Buster så var debuten mot AIK i Hockeyallsvenskan en mardröm. 25-åringen stod för två tavlor som resulterade i förlust 2–4. Han gjorde en miss som betydde 0–3 och 0–4 var en bjudning med klubban.
– Det är ett av dom värsta minnen jag har, säger Almtuna målvakten samtidigt som han skrattar lite och skakar på huvudet.
– Det var inte kul. Jag skämdes faktiskt…

Vad var det som inte fungerade för dig?
– Jag brukar spela mycket med klubban, har gjort så i alla år och extremt mycket på försäsongen för att Micce ville att jag skulle göra det ännu mer. ”Visst kan jag göra det”. Första målet var rent slarv när jag lyckades tappa pucken. Det kan ju hända även om det var slarvigt, men andra målet var så dumt. Jag vet inte ens hur jag kan få för mig att göra något sådant.
– Det är en match jag helst vill glömma, men nu är den gjord.

För att fullborda Buster-sagan så lånades Arvid Ljung ut till Örebro en match. Det innebar att han gått från fjärde till första divisionen på två säsonger.
– Det var väldigt coolt bara att få komma dit och känna på SHL både på träning och match. Nu var jag bara med på matchvärmningen på morgonen och som reserv på matchen under kvällen, men jag fick känna på att det går att rädda puckar där också. Det är inte så långt dit även om det var skillnad.

Ljung fick känna på SHL-pulsen under den gångna säsongen. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Känns det som att SHL finns inom räckhåll?
– Ja, det känns ändå som jag har det i mig.

Har du hunnit stanna upp, reflektera och njuta av den här snabba resan senaste säsongerna?
– Nej och jag är inte nöjd ännu (skratt). Det är jäkligt skönt att jag kan leva på hockeyn nu, att jag inte behöver ha någon annan inkomst. Det är hur lyxigt som helst och det tänker jag på ibland. Även om jag inte tjänar mycket är det väldigt skönt att bara kunna hålla på med det jag älskar.

Vi pratade om målbilden när du spelade i tvåan, hur ser din målbild ut idag?
– Jag har alltid haft drömmar och jag har kommit närmare dom nu. Självklart har också målbilden höjts sedan jag spelade i tvåan.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten