Mattias Karlsson.
Nyheter

Efter tuffa säsongerna – han ska leda Leksand tillbaka: ”Säsong två är egentligen bara ett enda stort mörker”

ANNONS

Efter ett par tunga säsonger för Mattias Karlsson ser han nu fram mot sin nya klubbadress Leksand. Många ser värvningen av honom som något liknande som när Mattias Timander och Jonas Frögren hämtades in för att bli generaler i försvaret. Men han känner ingen sådan press.
— Om sedan någon tycker att jag ska vara som ”Frögga” eller Timander så får dom stå för det, säger backen till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Guldsmedshyttan är en ort drygt fem mil från Örebro. Därifrån kommer en av Hockeyallsvenskans mest erfarna spelare, Mattias Karlsson. Senaste två säsongerna spelade han för Karlskrona, men han har även spelat för Brynäs, Almtuna, Bofors, Färjestad, Binghamton, Timrå, HV71 och Severstal Cherepovets. Från och med säsongen 2018/19 kommer han spela för Leksand. Där ser många honom som att han ska bli samma klippa som bland andra Mattias Timander och Jonas Frögren var när ”mas-laget” från Siljans södra strand tagit klivet upp i SHL. Själv tar han just sådana spekulationer med ro.
– Ska jag vara helt ärlig så känner jag ingen sådan press, skrattar Mattias Karlsson då vi slår oss ner i solen på bänkarna utanför Tegera Arena uppe vid sportområdet i Leksand.
– Jag kom hit för att spela så bra jag kan. Sedan får vi se vart det tar oss. Jag är helt övertygad om att jag kan hjälpa Leksand. Om sedan någon tycker att jag ska vara som ”Frögga” eller Timander så får dom stå för det, men jag hoppas att jag kan hantera pucken bättre än ”Frögga”…

Åker du motorcykel bättre Jonas Frögren?
– Nej, det gör jag inte. Där ligger jag nog i lä. Det är kul att bli jämförd med dom även om vi inte är så lika. I så fall är jag nog lite mer lik Timander, men sådant… Jag kom hit för att göra allt jag kan för att Leksand ska bli så bra som möjligt. Jag kan inte göra mer än så. Om jag sen jämförs med Wayne Gretzky eller vem det nu kan vara så skit samma ha ha…

HÖGA BERG OCH DJUPA DALAR

Mattias Karlsson har tillbringat senaste två säsongerna i SHL med Karlskrona. Det har varit två säsonger med både uppgångar, djupa fall och en viss röra.
– Första säsongen var den som var rolig. Vi gick upp och hade en serieledning fram till första landslagsuppehållet. Hela den säsongen, trots att vi hade svackor i den, andades framgång för Karlskrona Hockey. Jag tycker att vi satte Karlskrona på kartan där.
– Säsong två är egentligen bara ett enda stort mörker. Det var bara en massa problem och säsongen avslutades på sämsta tänkbara sätt.

Mattias Karlsson i Karlskrona. Foto: Bildbyrån

Inför andra säsongen blev det först svarta rubriker då sportchefen inte hade skött sig fullt ut på en resa, V d:n avgick samtidigt som klubbens resa i SHL kantades av tuffa ekonomiska förutsättningar.
– När det finns orosmoment som gör att man inte bara kan koncentrera sig på hockeyn så tar det tar kraft och energi när man går runt och tänker på sådant också. Givetvis försökte jag att låta bli, men det är inte lätt alla gånger.
– Man vill gärna vara i en form av harmoni och kunna koncentrera sig på det jag hade betalt för att göra och det var att spela hockey. Då vill man gärna slippa tänka på allt annat, men det blir lätt att man halkar in på det andra, gnäller och så vidare. Jag tror att det var jobbigt för oss alla.

FICK RESPASS MOT TIMRÅ

Säsongen avslutades för Mattias Karlsson och Karlskrona på sämsta tänkbara sätt. Blekingelaget fick Timrå i kval om att spela i SHL kommande säsong. Efter fyra matcher såg det ut som Karlskrona skulle fixa matchserien, men Timrå vände och vann med 4-3 i matcher.
– Under säsongen hade vi inte ens vunnit två matcher på raken, men i kvalet började vi med att vinna två matcher i rad. Utan att ha spelat en bra hockey tar vi oss upp till 3-1 i matcher. Att vi därifrån inte lyckas ta det är en gåta.
– Vi gör våra två bästa matcher i match fem och sju hemma. Vi spelade ut Timrå långa stunder utan att kunna göra mål. Sedan får Timrå in någon puck. Det är lite märkligt hur det kan fungera. Vi vinner matcher i början som vi egentligen inte ska vinna. När vi väl spelar bra och är avslappnade klarar vi i alla fall inte av att vinna.
– Inför sista matchen, vilket jag tycker var talande för hela säsongen, läckte ut information från någon i klubben på Facebook som når ut precis innan matchen. Det var något om att spelare var överbetalda och så vidare. Sådant gjorde att fokus hamnade någon annanstans än på ishockey när vi skulle spela för klubbens överlevnad i SHL. Det hade inte gjort någonting om man hade väntat med att skriva ut det där till dagen efter. Nu fick vi istället läsa det här precis innan vi skulle åka till samling.
– Matchen, Timrå hade inte speciellt mycket. Dom gjorde till och med mål när dom sköt i huvudet på någon. Då känns det som förgjort egentligen, säger Mattias Karlsson med ett uppgivet leende samtidigt som han hyllar det nya SHL-laget.
– All heder åt Timrå som kämpar och krigar. Det var en bra serie med schysst spel och så vidare. Jag var absolut imponerad av Timrå och då främst av toppspelarna som laget hade. Nackdelen för Timrå är väl att alla dom spelarna försvinner nu. Det hade annars varit en bra sten att bygga på för Timrå, men duktiga spelare tar sig vidare.

Du kom från en tuff säsong i Ryssland till Karlskrona, upplevde du det tufft att ställa om till SHL igen inledningsvis?
– Nej, det tycker jag inte. Jag spelade faktiskt en väldigt bra hockey i början av den säsongen då jag hade kommit tillbaka.

Är det ganska likvärdigt att vara back i KHL och SHL?
– Nej, så är det inte. Det är i stort sett inga tacklingar i ryska ligan. Alla killarna med bra ”skills”, vilket syns ganska tydligt, får bra med tid och kan göra sina grejer. Det här gjorde det lite svårt inledningsvis eftersom jag inte visste vilka dom här ryssarna var. Rätt som det var kunde det komma någon och dra förbi på kanten när jag inte alls var förberedd, skrattar Mattias Karlsson som var ensam svensk i sin ryska klubb, något som han upplevde som lite trist.
– Jag hade jobbigt där. Dels då för att jag var ensam där utan min familj men även för att jag inte hade någon svensk att prata med. Jag hade jättemycket hjälp av tjeckerna som var där, men det är ändå inte samma sak.

TRIST LIV UTANFÖR HOCKEYN I RYSSLAND

Det blev också en viss tristess för Mattias Karlsson vid sidan av hockeyn.
– Jag gjorde inte mycket. Det blev många timmar framför datorn och TV:n. Det var inte så mycket annat och göra. Det var ingen rolig säsong överhuvudtaget och jag mådde inte alls bra.

Nu har Mattias Karlsson lagt den här tiden bakom sig och när vi träffar honom sitter han i solen framför sin nya hemmarink, Tegera Arena i Leksand.
– Vi hade bestämt ganska tidigt att vi inte skulle vara kvar i Karlskrona. Vad vi skulle göra hade vi inte tagit något beslut om utan lät det vara öppet. Det hade varit så mycket strul i Karlskrona att vi kände att vi ville ta oss vidare.
– Vi spelade klart säsongen och sedan började vi titta på vad vi skulle göra. Då dök det här upp och jag hade ändå varit på gång till Leksand några gånger innan. Nu kändes det rätt i tiden. Det finns goda chanser att kunna göra någonting bra här.

Är det en ”trigger” att få vara med och ta upp Leksand i SHL igen?
– Ja, det hade varit jättekul. Jag har aldrig varit med om att göra en sådan resa och jag vet inte hur många år sedan det var jag spelade i Hockeyallsvenskan. På något sätt är det samtidigt en nytändning för mig också. Jag är 33 år nu och jag tror att det går att klämma ut några bra år med bra hockey ur mig. Jag är helt övertygad om det och jag hoppas kunna locka fram ännu mer när jag nu kommer hit, säger Mattias Karlsson samtidigt som Tobias Forsberg knallar förbi i solen och morsar.

Mattias Karlsson utanför sin nya hemmaarena Tegera Arena. Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu kliver du ner en serie, hur tänker du kring det?
– Egentligen tänker jag ingenting om det. Vi kommer ha mer drag än vi hade på våra matcher tidigare i SHL. Jag kan jämföra med när jag spelade i HV71. Varje gång jag kom till match då var det fest. Det är jäkligt kul att spela match när man har den känslan i kroppen. Allting blir enklare då så att spela här blir nog bra.

Vad hoppas du tillföra det här gänget?
– Först och främst är det ett ungt gäng. Dom flesta är tio år yngre än jag. Jag har ganska mycket erfarenhet som jag bär på. I det här gänget finns det backar med en otrolig potential som jag kanske kan vara med och leda åt rätt håll.
– Jag har själv blivit mer noggrann i allt jag gör ju äldre jag har blivit. Jag är inte på långa vägar perfekt, men jag vet att jag har ögonen på mig från folk som vet att jag har spelat på högsta nivå i tio år eller mer. Jag får försöka visa varje dag att jag gör det som krävs. Sedan vill jag vara en ledande spelare på isen, men även runtomkring, vilket också är det jag har kommit hit för, avslutar Mattias Karlsson samtidigt som Oskar Lang parkerar sin bil strax in till hallen och berättar att han är väldigt nöjd över att han blir kvar i Leksand.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL