Sök
Mattias Karlsson.
Nyheter

Efter tuffa säsongerna – han ska leda Leksand tillbaka: ”Säsong två är egentligen bara ett enda stort mörker”

Efter ett par tunga säsonger för Mattias Karlsson ser han nu fram mot sin nya klubbadress Leksand. Många ser värvningen av honom som något liknande som när Mattias Timander och Jonas Frögren hämtades in för att bli generaler i försvaret. Men han känner ingen sådan press.
— Om sedan någon tycker att jag ska vara som ”Frögga” eller Timander så får dom stå för det, säger backen till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Guldsmedshyttan är en ort drygt fem mil från Örebro. Därifrån kommer en av Hockeyallsvenskans mest erfarna spelare, Mattias Karlsson. Senaste två säsongerna spelade han för Karlskrona, men han har även spelat för Brynäs, Almtuna, Bofors, Färjestad, Binghamton, Timrå, HV71 och Severstal Cherepovets. Från och med säsongen 2018/19 kommer han spela för Leksand. Där ser många honom som att han ska bli samma klippa som bland andra Mattias Timander och Jonas Frögren var när ”mas-laget” från Siljans södra strand tagit klivet upp i SHL. Själv tar han just sådana spekulationer med ro.
– Ska jag vara helt ärlig så känner jag ingen sådan press, skrattar Mattias Karlsson då vi slår oss ner i solen på bänkarna utanför Tegera Arena uppe vid sportområdet i Leksand.
– Jag kom hit för att spela så bra jag kan. Sedan får vi se vart det tar oss. Jag är helt övertygad om att jag kan hjälpa Leksand. Om sedan någon tycker att jag ska vara som ”Frögga” eller Timander så får dom stå för det, men jag hoppas att jag kan hantera pucken bättre än ”Frögga”…

Åker du motorcykel bättre Jonas Frögren?
– Nej, det gör jag inte. Där ligger jag nog i lä. Det är kul att bli jämförd med dom även om vi inte är så lika. I så fall är jag nog lite mer lik Timander, men sådant… Jag kom hit för att göra allt jag kan för att Leksand ska bli så bra som möjligt. Jag kan inte göra mer än så. Om jag sen jämförs med Wayne Gretzky eller vem det nu kan vara så skit samma ha ha…

HÖGA BERG OCH DJUPA DALAR

Mattias Karlsson har tillbringat senaste två säsongerna i SHL med Karlskrona. Det har varit två säsonger med både uppgångar, djupa fall och en viss röra.
– Första säsongen var den som var rolig. Vi gick upp och hade en serieledning fram till första landslagsuppehållet. Hela den säsongen, trots att vi hade svackor i den, andades framgång för Karlskrona Hockey. Jag tycker att vi satte Karlskrona på kartan där.
– Säsong två är egentligen bara ett enda stort mörker. Det var bara en massa problem och säsongen avslutades på sämsta tänkbara sätt.

Mattias Karlsson i Karlskrona. Foto: Bildbyrån

Inför andra säsongen blev det först svarta rubriker då sportchefen inte hade skött sig fullt ut på en resa, V d:n avgick samtidigt som klubbens resa i SHL kantades av tuffa ekonomiska förutsättningar.
– När det finns orosmoment som gör att man inte bara kan koncentrera sig på hockeyn så tar det tar kraft och energi när man går runt och tänker på sådant också. Givetvis försökte jag att låta bli, men det är inte lätt alla gånger.
– Man vill gärna vara i en form av harmoni och kunna koncentrera sig på det jag hade betalt för att göra och det var att spela hockey. Då vill man gärna slippa tänka på allt annat, men det blir lätt att man halkar in på det andra, gnäller och så vidare. Jag tror att det var jobbigt för oss alla.

FICK RESPASS MOT TIMRÅ

Säsongen avslutades för Mattias Karlsson och Karlskrona på sämsta tänkbara sätt. Blekingelaget fick Timrå i kval om att spela i SHL kommande säsong. Efter fyra matcher såg det ut som Karlskrona skulle fixa matchserien, men Timrå vände och vann med 4-3 i matcher.
– Under säsongen hade vi inte ens vunnit två matcher på raken, men i kvalet började vi med att vinna två matcher i rad. Utan att ha spelat en bra hockey tar vi oss upp till 3-1 i matcher. Att vi därifrån inte lyckas ta det är en gåta.
– Vi gör våra två bästa matcher i match fem och sju hemma. Vi spelade ut Timrå långa stunder utan att kunna göra mål. Sedan får Timrå in någon puck. Det är lite märkligt hur det kan fungera. Vi vinner matcher i början som vi egentligen inte ska vinna. När vi väl spelar bra och är avslappnade klarar vi i alla fall inte av att vinna.
– Inför sista matchen, vilket jag tycker var talande för hela säsongen, läckte ut information från någon i klubben på Facebook som når ut precis innan matchen. Det var något om att spelare var överbetalda och så vidare. Sådant gjorde att fokus hamnade någon annanstans än på ishockey när vi skulle spela för klubbens överlevnad i SHL. Det hade inte gjort någonting om man hade väntat med att skriva ut det där till dagen efter. Nu fick vi istället läsa det här precis innan vi skulle åka till samling.
– Matchen, Timrå hade inte speciellt mycket. Dom gjorde till och med mål när dom sköt i huvudet på någon. Då känns det som förgjort egentligen, säger Mattias Karlsson med ett uppgivet leende samtidigt som han hyllar det nya SHL-laget.
– All heder åt Timrå som kämpar och krigar. Det var en bra serie med schysst spel och så vidare. Jag var absolut imponerad av Timrå och då främst av toppspelarna som laget hade. Nackdelen för Timrå är väl att alla dom spelarna försvinner nu. Det hade annars varit en bra sten att bygga på för Timrå, men duktiga spelare tar sig vidare.

Du kom från en tuff säsong i Ryssland till Karlskrona, upplevde du det tufft att ställa om till SHL igen inledningsvis?
– Nej, det tycker jag inte. Jag spelade faktiskt en väldigt bra hockey i början av den säsongen då jag hade kommit tillbaka.

Är det ganska likvärdigt att vara back i KHL och SHL?
– Nej, så är det inte. Det är i stort sett inga tacklingar i ryska ligan. Alla killarna med bra ”skills”, vilket syns ganska tydligt, får bra med tid och kan göra sina grejer. Det här gjorde det lite svårt inledningsvis eftersom jag inte visste vilka dom här ryssarna var. Rätt som det var kunde det komma någon och dra förbi på kanten när jag inte alls var förberedd, skrattar Mattias Karlsson som var ensam svensk i sin ryska klubb, något som han upplevde som lite trist.
– Jag hade jobbigt där. Dels då för att jag var ensam där utan min familj men även för att jag inte hade någon svensk att prata med. Jag hade jättemycket hjälp av tjeckerna som var där, men det är ändå inte samma sak.

TRIST LIV UTANFÖR HOCKEYN I RYSSLAND

Det blev också en viss tristess för Mattias Karlsson vid sidan av hockeyn.
– Jag gjorde inte mycket. Det blev många timmar framför datorn och TV:n. Det var inte så mycket annat och göra. Det var ingen rolig säsong överhuvudtaget och jag mådde inte alls bra.

Nu har Mattias Karlsson lagt den här tiden bakom sig och när vi träffar honom sitter han i solen framför sin nya hemmarink, Tegera Arena i Leksand.
– Vi hade bestämt ganska tidigt att vi inte skulle vara kvar i Karlskrona. Vad vi skulle göra hade vi inte tagit något beslut om utan lät det vara öppet. Det hade varit så mycket strul i Karlskrona att vi kände att vi ville ta oss vidare.
– Vi spelade klart säsongen och sedan började vi titta på vad vi skulle göra. Då dök det här upp och jag hade ändå varit på gång till Leksand några gånger innan. Nu kändes det rätt i tiden. Det finns goda chanser att kunna göra någonting bra här.

Är det en ”trigger” att få vara med och ta upp Leksand i SHL igen?
– Ja, det hade varit jättekul. Jag har aldrig varit med om att göra en sådan resa och jag vet inte hur många år sedan det var jag spelade i Hockeyallsvenskan. På något sätt är det samtidigt en nytändning för mig också. Jag är 33 år nu och jag tror att det går att klämma ut några bra år med bra hockey ur mig. Jag är helt övertygad om det och jag hoppas kunna locka fram ännu mer när jag nu kommer hit, säger Mattias Karlsson samtidigt som Tobias Forsberg knallar förbi i solen och morsar.

Mattias Karlsson utanför sin nya hemmaarena Tegera Arena. Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu kliver du ner en serie, hur tänker du kring det?
– Egentligen tänker jag ingenting om det. Vi kommer ha mer drag än vi hade på våra matcher tidigare i SHL. Jag kan jämföra med när jag spelade i HV71. Varje gång jag kom till match då var det fest. Det är jäkligt kul att spela match när man har den känslan i kroppen. Allting blir enklare då så att spela här blir nog bra.

Vad hoppas du tillföra det här gänget?
– Först och främst är det ett ungt gäng. Dom flesta är tio år yngre än jag. Jag har ganska mycket erfarenhet som jag bär på. I det här gänget finns det backar med en otrolig potential som jag kanske kan vara med och leda åt rätt håll.
– Jag har själv blivit mer noggrann i allt jag gör ju äldre jag har blivit. Jag är inte på långa vägar perfekt, men jag vet att jag har ögonen på mig från folk som vet att jag har spelat på högsta nivå i tio år eller mer. Jag får försöka visa varje dag att jag gör det som krävs. Sedan vill jag vara en ledande spelare på isen, men även runtomkring, vilket också är det jag har kommit hit för, avslutar Mattias Karlsson samtidigt som Oskar Lang parkerar sin bil strax in till hallen och berättar att han är väldigt nöjd över att han blir kvar i Leksand.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten