VM 2018
BODIN: Amatörerna borde stänga av sig själva
ANNONS

Det var på många sätt pinsamt redan från början. Men i dag nådde det näst intill episka proportioner. Efter dagens utveckling i JVM-gate med ändringen av alla avstängningar börjar man undra hur det är fatt i det internationella ishockeyförbundet.

Det är svårt att ens veta var man ska börja i den här soppan. För sällan kan väl ett internationellt förbund agerat så märkligt som i JVM-gate, efterspelet till svenskarnas uppträdande under medaljceremonin i Buffalo efter finalförlusten mot Kanada.

Okej, jag kan medge att svenskarna uppträdande inte var helt kosher. Att kasta upp en medalj på läktaren är ingenting att vara stolt över. Det är omoget och dumt. Men, precis som jag skrev när det hände, det är unga killar, känslor och speciellt i Lias Anderssons fall var det mycket som låg bakom känsloutbrottet. Han hade spelat på sprutor, piller och en otrolig vilja under hela JVM-slutspelet efter att ha skadat axeln rätt illa i sista gruppspelsmatchen mot Ryssland. Att det brast kan jag ha överseende med när alla kort ligger på bordet.

Men visst, om det nu är ett brott mot rådande regler ska spelarna bestraffas. Det köper jag. Men sättet som Internationella ishockeyförbundet har gått till väga när de delat ut det och övriga straff mot svenskarna är direkt löjeväckande. Av en mängd anledningar:

1) Dröjsmålet
Är det rimligt att det ska ta fyra månader för IIHF att komma fram till den här bestraffningen? Det var inte direkt mordet på JFK de skulle utreda. Alla bevis de behövde för att dela ut sina domar fanns dokumenterade. Svart på vitt.

2) Straffen
När man först delar ut straffen är det avstängningar i turneringar som merparten av spelarna inte ens kan delta i av åldersskäl. Lias Andersson, Axel Jonsson Fjällby, Rasmus Dahlin och Jesper Boqvist blir alltså avstängda i JVM-turneringar de inte ens tekniskt sett kan delta i. Det är mer tandlöst än munnen på random NHL-spelare.

3) Prejudikat
Det pratades om att straffen skulle vara i syfte att fungera som prejudikat, som om liknande incidenter inte har inträffat tidigare och IIHF behövde statuera exempel. Men guess what… Det har hänt förr. Flera gånger om, som tidigare utvecklingschefen på ishockeyförbundet, Henrik Haraldsson påvisat:

4) Straffändringarna
Två dagar efter att ha delat ut de ursprungliga straffen ”vaknar” IIHF och inser att de behöver ändra domarna. Som om de plötsligen inser att ”oj då, det blev lite fel”. Men i stället för att skicka ut ett nytt pressmeddelande och förklara hur man resonerat gömmer man de nya domarna i det gamla pressmeddelandet på IIHF:s webbsida. Som om ingenting har hänt. Seriöst, vem agerar ens så amatörmässigt – och fegt. I min värld är det ett sätt försöka dölja att man gjort bort sig, vilket bara gör den här soppan ännu mer pinsam.

Originalet:

Uppdaterad version:

IIHF:s amatörmässiga agerande i det här ärendet är så pinsamt att till och med de surande svenska JVM-spelarnas uppträdande på medaljceremonin framstår som balanserat. De som gjort sig själva skyldiga till den här osmakliga soppan borde stänga av sig själva.

*****

Det spelades hockey i kväll också. Som väntat  blev det något av en promenadseger för Tre Kronor i en stabil men sömnig premiär mot Vitryssland.

Det mest minnesvärda ögonblicket i matchen var Lias Anderssons 1–0-mål. Ni vet han som stängdes av från JVM-turneringen han ändå inte kunde spela och sedan stängdes av från VM – NÄSTA ÅR! Ett rätt bra långfinger mot etablissemanget.

Kul att förstakedjan klickade direkt. Rickard Rakell, Mika Zibanejad och Mattias Janmark hade bra flow i spelet och tillbringade oftast tid i anfallszonen. Motståndet gör att man inte kan dra för stora växlar av det. Men att trion går in och gör sju poäng i första matchen är ett gott omen.

Magnus Hellberg gladde också i målet. Inte för att han överöstes av skott, men i en match med rätt sporadiska avslut från motståndet skötte han sig bra. Det var en lovande start, kort och gott.

*****

Under VM kommer jag att dela ut ”Matchens Tre Kronor” till de tre bästa kronorna i varje match. Mot Vitryssland går kronorna till:

RICKARD RAKELL

Han är nyckeln till den svenska offensiven och visade omedelbart varför. Ett snyggt mål och flera fina initiativ i en förstakedja som klickade från första nedsläpp.

MIKA ZIBANEJAD

Sveriges förstacenter visade prov på sin kraftfulla genombrottsstyrka redan i premiären. Det fanns mycket spelglädje i förstakedjan och Zibanejad visade flera individuella prov på det.

JOHN KLINGBERG

Backkreatörens framspelning till Gustav Nyquists 2–0-mål höll högsta klass. Sverige har turneringens bästa backuppsättning – och kanske den allra bästa backen i Klingberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL