Sök
Ingvar Thor Jonsson har spelat samtliga VM-turneringar som Island deltagit i.
Nyheter

Han har gjort 20 VM – hyllar förre HV-tränaren: ”Ville detta lika mycket som vi”

Hört talas om Ingvar Thor Jonsson? Inte det, faktum är att han troligtvis är den som spelat flest VM-turneringar av alla och allt tog sin början i Umeå på 80-talet.

Det är april 1999 i staden Krugersdorp, Sydafrika. Island ställde då upp i sitt första världsmästerskap i ishockey någonsin och med på isen fanns den då 18-årige backen Ingvar Thor Jonsson från klubben Skautafélag Akureyrar. Hans facit från turneringen i Sydafrika blev två mål.

VÄRLDSREKORD?

Jonsson har hunnit fylla 37 år och har sedan 1999 gjort 19 VM-turneringar till. Ett rekord? Enligt all tillgänglig statistik innehar Schweiz Mathias Seger världsrekordet med 16 spelade VM-turneringar, samtliga på a-nivå. Men det är svårt att få fram exakt data på antal turneringar gällande alla nivåer i pyramiden.
— Jag frågar mig själv ibland hur det kan komma sig att jag hängt i så länge, berättar Ingvar Thor Jonsson för hockeysverige.se och skrattar innan han fortsätter:
— Det är alltid lika kul när man är här och man vill ju ställa upp för Island. En del av mig vill ju att vi skulle ha tillräckligt många bra spelare så jag inte skulle få plats längre. Men en annan del av mig vill ju vara här fortfarande och spela.

Ingvar Thor Jonsson. Foto: Stefán Örn Sigurðsson

När landslagsbacken var tre år flyttade familjen till Sverige, närmare bestämt Umeå. Jonssons pappa hade kommit in på läkarlinjen på stadens universitet och det var under den tiden sonen fick upp ögonen för ishockey.
— Vi bodde där i sju år och det vara bara skidåkning och åka skridskor man kunde göra. Jag har provat många sporter som var roliga, men hockey var den enda som jag ville tävla i. Jag ville bara köra på. Det var min sport, det kände jag direkt.

Han deltog i Björklövens hockeyskola men det var först tillbaka på Island han började spela i organiserad form. På den tiden fanns det bara två rinkar på ön, bägge utomhus.
— Då kunde vi bara träna två-tre månader om året. Nu är det lite bättre, men ishockey är en jätteliten sport på Island. Det visas ingenting på TV och det är bara ett par tidningar som skriver.

Enligt eliteprospects har du vunnit sex mästerskap på Island, stämmer det?
— Minst. Jag tror det är många fler faktiskt, skrattar han.
— Jag tror att det är över tio, men jag vet inte riktigt hur många.

TVÅ SÄSONGER I DANSKA ANDRALIGAN

Ingvar Thor Jonsson har spelat på Island under hela karriären förutom två säsonger i mitten av 00-talet när han representerade Gladsaxe i den danska andraligan under tiden han pluggade i landet. Annars har några av klubbarna hetat Skautafélag Akureyrar och Vikingar

Island tillhör VM:s fjärde division som just nu avgörs i holländska Tilburg.
— Det känns som att alla är här för att vinna och spela riktig hockey, även om det inte går att jämföra med det stora nationerna. Men ändå älskar alla som är här hockey och försöker vara proffs under de här veckorna, berättar Ingvar Thor Jonsson när han tillfrågas om hur spelet och kvalitén är.

Hur ser du på din egna hockeyframtid?
— Jag vet inte. Jag tar ett år i taget. Jag hoppas att jag kan vara med ett år till då kan jag nå upp i hundra VM-matcher. Sen får vi se, jag har alltid roligt när jag är här, men jag hoppas det kommer fler unga killar som kan hänga med. Jag börjar ju bli långsam och skador tar längre tid att läka ju äldre du blir.

BÄSTA MINNET MED SVENSKEN SOM COACH

Mitt uppe i en lång karriär kan det vara svårt att sortera ut de bästa minnena. Men efter en stund kommer backen fram till att hans bästa hockeyminne är från när de slutade tvåa i fjärde-divsionen bakom Estland 2014.
— Det var när vi kom tvåa i den här divisionen. Det var en otrolig känsla och det var en turnering där allt studsade med oss. Vi hade et bra lag och allting hamnade på rätt plats. Vi spelade bra mot Estland som gick upp, vi hade ingen chans, men ändå en jämn match.
— Då sa vi att vi var bästa amatörlandslag i världen. Vi kände väl att alla andra landslag över oss, som Estland och andra lag i divisionerna över oss var proffs.

Tim Brithén, här i samspråk med Johan Lindbom, under sin tid i HV71. Foto: Bildbyrån

Detta är Islands bästa placering någonsin och coach då var HV71:s förre assisterande tränare Tim Brithén. En ledare som Jonsson hyllar.
— Han förstod och kunde läsa spelarna på rätt sätt. Han förstod vad det var vi behövde. Det var så klart en massa saker, men han fokuserade på några saker som vi fick att fungera.
— Jag känner att vi haft förbundskaptener som kanske sett ner lite på oss eftersom de är från större hockeynationer. Men Tim var ”heart & soul”, han ville detta lika mycket som vi. Det kände ju spelarna också, att han verkligen ville vinna och hade lika mycket känsla för laget.

Den pågående VM-turneringen har inletts med tre raka förluster för Island som i dagens match gör upp med lika segerlösa Kina. Med Ingvar Thor Jonsson på isen förstås.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten