Sök
Mats Lusth.
SHL

På väg att gå vinnande ur Slaget om Siljan: ”Kan lova dig att det är ingen vanlig hockeymatch”

Mötet Mora-Leksand väcker starka känslor. Speciellt kanske om man är uppväxt i trakterna av Siljan. Mats Lusth har efter många år återvänt till hembygden med ett enda mål för ögonen: Att rädda kvar Mora i SHL. Som motståndare har han bästa kompisen Leif Carlsson som står i Leksands bås.
– Från början var det en konstig känsla, säger han till hockeysverige.se om att gå head-to-head med nära vännen.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det vi bevittnar då det gäller inramning i direktkvalet mellan Mora och Leksand håller absolut högsta nivå, även om spelet till och från kanske har mer att önska. Utsålt i mer eller mindre varje match och två klackar som verkligen gör allt för att lyfta fram sitt lag. Trots att det finns en rivalitet mellan lagen som sträcker sig tillbaka till 1930-talet är det ytterst få fysiska ordningsproblem på läktarna. Det kan mest liknas som en form av ”hat-kärlek” mellan lagen.
– Det är som du säger, att det är en ”hat-kärlek, säger Mats Lusth med ett skratt när hockeysverige.se träffar honom för en intervju efter Moras seger över Leksand i Tegera Arena.
– Jag tycker att Jon Knuts uttryckte sig bra innan serien drog igång, att man föds med den här rivaliteten. När man växer upp i dom här orterna finns det en stark, stark rivalitet. Det är mycket känslor…

Foto: Ronnie Rönnkvist

Har det förändrats mycket sedan du själv spelade i Mora i början på 1980-talet?
– Det är svårt för mig att svara på, men mina känslor är desamma som när jag själv spelade i Mora. Sedan har jag varit borta från Mora länge så jag vet inte riktigt hur det är. Idag är det många killar i lagen som inte är från Mora eller Leksand, men det finns en rivalitet hos fansen och alla äldre i båda byarna. För mig är det sten-häftigt i alla fall.

TOG DET FÖRBJUDNA STEGET

Säsongen 1994/95 kom Mats Lusth hem från en säsong i schweiziska Grasshoppers. Då valde han själv att ta det förbjudna steget, som Folke Gustavsson var den första att göra 1951, att välja bort sin tidigare klubb Mora för spel i just Leksand.
– Jag hade inga problem. Det var lockout så Uffe Samuelsson, Tomas Jonsson och lite annat folk var i Leksand. Tomas Jonsson och jag är jättebra kompisar. Vi håller fortfarande kontakten och pratar en hel del. Jag trivdes bra.

När du tackade ja till jobbet som tränare i Mora, fanns det här med att eventuellt få möta Leksand där som en extra ”trigger”?
– Nej, trigger… Mora ringde och jag sa direkt att jag kommer. Jag behövde inte ens tänka en tiondel.
– Det är en enorm stolthet och ära för mig att få komma hem och jag kommer göra allt jag kan och som står i min makt för att rädda Mora kvar i SHL.

Det kunde antingen bli din kompis från Malmö, Björn Hellqvist, eller din bästa kompis Leffe Carlsson som du skulle ställas mot i kvalet, hade du inga tankar alls på det där?
– Inte när frågan kom. När jag väl hade tackat ja tänkte jag att det kunde bli Leffe eller Björn. Mycket mer än så var det inte utan mer att det var Mora, min moderklubb.

BÖRJADE SPELA IHOP FÖR NÄSTAN 40 ÅR SEDAN

Leksandstränaren Leif Carlsson är tre år yngre än Mats Lusth. Första gången dom båda spelade i samma lag var säsongen 1980/81 i Mora. Sedan dess har dom båda varit goda vänner.
– Leffe och ”Pekka” Lindmark är mina bästa vänner. Jag och Leffe spelade ihop länge och jag kommer ihåg då han kom till Mora. Jag spelade i A-laget och han i juniorerna. Efter säsongen skulle vi juniorer som spelade i A-laget åka med juniorerna på någon turnering i Schweiz. Det var då jag tränade med Leffe för första gången. Efter den turneringen började jag och Leffe spela ihop som backar. Säsongen efter spelade vi som backpar tillsammans i A-laget.
– Sedan gick vi samtidigt till Färjestad och spelade i samma backpar även där. Totalt blev det sex säsonger ihop, fyra i Färjestad och två i Mora. Vi har alltid haft kontakten och precis som ”Pekka” betyder Leffe mycket.
– Jag kommer ihåg att första sommaren åkte vi på semester tillsammans. Jag brukar skoja med Leffe nu och påminna honom om när vi åkte till Kanarieöarna ihop. En underbar kompis.

Går det att hålla den här distansen till varandra under kvalspelet?
– Ja, absolut. Han har sitt att fokusera på och jag mitt. Det kommer aldrig hända något med vår vänskap utan det finns där ändå, men just nu lägger vi den åt sidan.

Leif Carlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur var Leif Carlsson som backkollega?
– Han var jäkligt tuff, stark och rejäl. Det var ingen som åkte på honom i första taget. Vi hjälpte varandra mycket. Vi kanske inte var enskilt dom bästa backarna, men som backpar var vi väldigt starka ihop.
– Conny Evensson använde oss mycket i Färjestad. Om vi ledde med ett mål när det var fem minuter kvar så spelade vi båda fyra och en halv av dom för att hjälpa målvakten. Tillsammans var vi en dröm för målvakterna att ha framför sig i just tighta situationer, säger 55-åringen från Orsa som verkligen gillar att få möta sin bästa kompis i en duell under säsongens sluttamp.
– Ja, så klart det är så. Från början var det en konstig känsla, men nu har jag vant mig vid den och jag har fått acceptera att det är som det är, men det är verkligen häftigt.

VILL HA TILLBAKA FARTEN

Mora vann söndagens möte med Leksand med 2-1 och leder nu matchserien med 3-1 i matcher.
– Idag (läs: igår) kan vi tacka (Christian) Engstrand. Under powerplay i första perioden, den första räddningen där var viktig. Sedan får vi ledningen efter att det studsat in någon puck.
– I andra perioden tycker jag att vi blir passiva. Vi vågade inte gå upp och sätta press. Leksand har skickliga spelare som gillar att ha tid och att ta isen, åka lite lugnt, vända, vrida och sticka in lite puckar. Där försökte vi mana på killarna, att vi måste lyfta spelet så inte deras spelare får den här tiden.
– Jag tycket att vi lyfte upp spelet i tredje perioden så dom inte fick lika lätt. Vi var mer i ansiktet på dom och det måste man vara på deras spelare. Vi har trots allt några chanser. Bland annat kommer Jason (Akeson) fri. Han trampade runt, fick ner Tex (Williamsson), men fick inte på pucken.
– Vi måste ha lite mer mod och våga ha kul. Det är lätt att stå och säga så och jag förstår att det ligger mycket på killarnas axlar. Samtidigt är det svårt att spela när man står mitt emellan och hamnar på hälarna. Alla vill och gör allt dom kan.

Är det bara att gå ut och spela hem det här på tisdag?
– Nej, för helvete. Inte en chans i helvete. Här gäller det att få tillbaka vår fart jag tycker att vi har haft under dom tre första matcherna, att vi ger Leksand mindre tid med pucken och får igång allt det där.

Är det bara en ”vanlig” hockeymatch på tisdag eller är det en speciell känsla för en med Mora som moderklubb att möta Leksand.
– Jag kan lova dig att det är ingen vanlig hockeymatch, haha…

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten