Sök
Filip Johansson.
Nyheter

Ville ha en bra roll i juniorlaget – nu spelar 18-åringen SHL-kval i första backpar

Han siktade på att ta kliv i juniorlaget inför säsongen och menade på att a-lagsspel skulle bli en bonus. Igår spelade Filip Johansson, 18, i Leksands första backpar i direktkvalet mot SHL.
— Det var ingenting jag trodde på, berättar han för hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Just nu vimlar det av unga backar i svensk hockey. Nästintill en i varje lag. Ni vet Rasmus Dahlin i Frölunda, Adam Boqvist Brynäs, Adam Ginning Linköping, Erik Brännström HV71 och så vidare. Leksand är inget undantag. Där har under säsongen 18-åriga Filip Johansson från Uffe Samuelsson och Tomas Sandströms Fagersta gjort en mycket stark säsong. I slutet av säsongen har han dessutom varit lagets kanske bästa back.

Hockeysverige.se träffade den unga talangen redan i somras och då berättade han att den här säsongens personliga målsättning var: ”Att få en bra roll i J20 och försöka ta lite mer ansvar än förra säsongen. Kanske också att få chansen i A-laget, men det är ingen brådska egentligen”.

HADE SOM MÅL ATT TESTA I A-LAGET

Med tanke på den målsättningen inför säsongen kan man undra hur han blickar tillbaka på hur det blivit så här långt med 30 A-lagsmatcher i ryggsäcken.
– Säsongen har varit bättre än vad jag förväntade mig från början. Jag hade som mål att vara med och känna på A-lagshockey, men att få spela sådan här heta matcher när det drar ihop sig trodde jag nog inte. Klart att jag ville, men det var ingenting jag trodde på, berättar Filip Johansson när hockeysverige.se träffar honom i Tegera Arena efter att Mora vunnit det fjärde ”Slaget om Siljan” för den här säsongen.

Utvecklingen för 18-åringen har pekat spikrakt uppåt. Själv ser han att lägstanivån i spelet är det som han utvecklat mest.
– Ja, eller jämnheten i spelet. Att göra samma sak varje dag, sådant jag är bra på, och inte komma med nya grejer hela tiden, inte stressa fram någonting. Det tycker jag också att jag har gjort riktigt bra.

UTVECKLAT DET FYSISKA SPELET

Även det fysiska spelet är något som Filip Johansson utvecklat under säsongen.
– Det är inget vi jobbat med jättemycket. Man kommer in i spelet mer och mer så jag har blivit van.
– Jag kommer ihåg första matchen. Då upplevde jag att det var stora starka spelare. Klart att det fysiska spelet innehåller mycket kraft, men det handlar om mycket teknik och jag tycker att jag mer har kommit i det med tiden. Det är inte bara power och kraft utan mycket smarthet och tajming också.

Du ser inte ut att vara speciellt nervös när du kliver in i matcherna, hur går tankarna när du kliver in på isen?
– Jag tycker bara att det är kul att spela sådana här matcher och det är bara att njuta. Det är inte många som får vara med om sådana här matcher, daladerby och hela den biten.
– Nervös är jag inte alls. Jag brukar ta det lugnt på dagen och tänker inte så mycket på matchen. Det får komma mer och mer ju närmare matchen jag kommer. När jag väl är här går jag in i min bubbla och fokuserar på vad jag ska göra bra. Då har jag mina rutiner som jag har inför varje match. Jag känner mig trygg i allt det jag gör och då blir jag inte heller nervös.

BRUKSORT

Filip Johansson syns ofta stå upp framför egna målet men även vara rejäl i just det fysiska spelet. Samtidigt kommer han från Fagersta liksom bland andra fysiska spelare så som Ulf Samuelsson och bröderna Sandström, Tomas, Mikael och Krister.
– Det är en bruksort så ”det ska smälla förstås”, skrattar Filip Johansson samtidigt som han lägger sig till med mycket Fagersta-mål i dialekten.
– Fysisk och fysisk, klart att jag tycker om att vara där det är hett och så vidare. Jag vet inte det här med bruks-hockey, men det ska smälla och hela den biten.

Tomas Sandström. Arkivbild

Är Tomas Sandström och Ulf Samuelsson fortfarande förebilder som man pratar om i Fagersta?
– Nu är jag väldigt ung och har aldrig sett dom spela på riktigt, men det är klart att dom alltid varit förebilder. Jag har hört mycket om dom, sett klipp och hela den biten, men jag har inte riktigt tagit efter dom heller. Jag har i så fall haft andra jag har kollat på, men det där med fysiska spelet vet jag inte. Det kanske mer är en slump.

Idag är det egentligen bara Filip Johansson och Almtunas Lucas Sandström som tillhör hockeyeliten och kommer från Fagersta. Men den 18-åriga Leksandsbacken ser med glädje att hockeyn växer mer och mer på orten.
– Hockey har gått ner under ett litet tag. Juniorverksamheten har inte funnits alls, ungdom likaså. Hockeyn börjar komma upp igen. Dom håller på att satsa för att få fram ett juniorlag till nästa säsong och hockeyskolan där är väldigt stark så det kommer många unga spelare underifrån.
– Det är jättekul att det börjar komma igång igen för det ska vara hockey i Fagersta.

TYCKER INTE MORA ÄR MÄRKVÄRDIGA

Mora leder direkt kvalet mot Leksand med 3-1 i matcher och har chansen att slå in matchbollen i Smidjegrav på tisdag. Trots Moras ledning ser inte Filip Johansson att laget från övre delarna av Siljan är speciellt märkvärdiga.
– Jag tycker inte Mora är ett bättre lag än oss. Det är tajta matcher. Vi har våra chanser samtidigt som dom är effektivare än oss och gör mål på sina. Vi kommer inte riktigt in i den heta ytan framför mål. Chanserna och allt det där finns, men vi måste bli mer desperata.

Varför blir det så för jag antar att alla viljan finns där?
– Klart att alla vill, men det ska vara lite tajming också. Vi har lägen idag (läs: igår). Vissa grejer är otur samtidigt som man måste ha självförtroende för att göra mål. Går inte pucken in så blir hela den biten tuffare.
– Sedan är det inte bara att vilja. Du måste vara smart och vinna din duell framför mål, vilket jag tycker inte vi har gjort i dom senaste matcherna.

Är det stor skillnad att möta ett SHL-lag jämfört med ett lag i Hockeyallsvenskan?
– Klart att tempot höjs lite. Speciellt i första matchen var det ett riktigt högt tempo. I alla fall tycker jag det personligen eftersom jag aldrig mött ett SHL-lag tidigare.
– Det går fort där ute, men jag tycker att vi har det i oss och fem mot fem spelet har inte alls varit något problem utan där tycker jag att vi har varit bra. Att göra mål på lägena har varit problemet. Spelmässigt tycker jag att vi är med i alla matcher.

Alla pratar om att njuta i sådana här matcher, men går det verkligen?
– Jag tycker det, säger Filip Johansson och spricker upp i ett leende.
– Om du kollar publiken, det är lapp på luckan och bra tryck. Jag går in i min bubbla och känner mig trygg. När det är hett där ute njuter jag och försöker hela tiden göra mitt bästa. Det är riktigt kul matcher att spela.

Vad talar för att Leksand vinner på tisdag?
– Idag har vi spelet och vinner skotten (39-23). Fortsätter vi på den biten och dessutom vinner våra dueller framför mål, blir desperata för att få in pucken i mål, så har vi en väldigt stor chans att vinna.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten