Liam Kirk.
utland

Brittiske talangen har väckt NHL-intresse – Sverige nästa?

Att det kommer fram hockeyspelare på toppnivå från Storbritannien tillhör sannerligen inte vanligheterna. Men nu kan någonting vara på gång på de brittiska öarna. Allt mer tyder nämligen på att Sheffield Steelers ungtupp Liam Kirk kommer tingas av en NHL-klubb i sommar. Att ta ett steg på vägen till NHL via Sverige är ingenting han stänger några dörrar till.
— Sverige är också en möjlighet, berättar han för hockeysverige.se.

SHEFFIELD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ifjol draftades fransosen Alexandre Texier i andra rundan av Columbus Blue Jackets och blev därmed den 13:e franske spelaren genom tiderna att draftas av en NHL-klubb. I England, en annan exotisk hockeynation, har det 18-åriga löftet Liam Kirk dragit till sig blickar från andra sidan Atlanten och mycket talar för att han draftas i sommar.
— Det är spännande. Det är rätt ovanligt att få chansen att spela i NHL när man är från Storbritannien, berättar talangen om sina känslor över uppståndelsen när hockeysverige.se träffar honom efter en träning med klubblaget Sheffield Steelers.
— Jag följer min dröm. Jobbar hårt på träning varje dag för att försöka bli bättre för att det ska hända, lägger han till.

STORT INTRESSE FRÅN NHL-KLUBBARNA

Genom åren har det draftats en del spelare som har brittiskt blod i ådrorna, men då har det nästan uteslutande handlat om spelare som är födda och uppväxta i Kanada med dubbla medborgarskap. Skottarna Tony Hand och Colin Shields är några undantag som fått sin hockeyfostran i Storbritannien.

Tony Hand. Foto: Henrik Persson

Svensken Jerry Andersson är assisterande tränare i Sheffield Steelers och han berättar om ett stort intresse från NHL-klubbarna gällande Liam Kirk.
— Det är ett enormt intresse och jag tror vi har haft 12-15 NHL-klubbars scouter som varit här. Nästan alla vet vem han är idag. Hans utveckling de sista tre månaderna har gått lika spikrakt uppåt som ett vattentorn, säger Andersson och fortsätter:
– I september så undrade jag om han brann tillräckligt. Men så har det hänt någonting på resans gång. Han skulle definitivt vara en toppspelare i J20 Superelit. Han är lite ranglig ännu, men det kommer rätta sig till.

WESTERLING BETYDER MYCKET

I Sheffield Steelers finns förutom Jerry Andersson även svenskarna Andreas Jämtin, Andreas Valdix och Jonas Westerling och den senare har betytt mycket för Kirk den här säsongen.
— Westerling har varit fantastisk mot mig det här året och sagt åt mig att hålla självförtroendet uppe och göra det jag är bra på, berättar 18-åringen och fortsätter med att säga att han tagit intryck av svenskarna.
— De lär oss alltid saker och Sverige är ett väldigt skickligt land. Valdix och Westerling är så skickliga med pucken. De är inte stora killar men de är ändå starka i spelet.

Brittisk elithockey funkar inte riktigt som det gör i Sverige. I EIHL är klubbarna ägarstyrda och vinstintresse går i många fall före talangutveckling. Exempelvis finns det inga juniorlag kopplade till elitklubbarna. Lägg därtill att det är tillåtet med 14 importer i lagen så låter ekvationen berätta att det kan vara svårt för en ung brittisk talang att få chansen på högsta nivå.

Robert Dowd. Foto: Henrik Skoglund

I Sheffield försöker man dock knyta till sig de bästa engelska spelarna. Ben O´Connor, David Phillips, Robert Dowd och Jonathan Phillips är samtliga bofasta i Storbritanniens landslag och Liam Kirk, Kieran Brown och Cole Shudra är talanger på väg upp i landslagshierarkin.

UTTAGEN I BRUTTOTRUPPEN

Liam Kirk är faktiskt redan framme i a-landslagssammanhang. Han är uttagen i den 28-mannatrupp som i början av april möter Litauen i två landskamper på hemmaplan. Matcherna är förberedande inför den större uppgiften som väntar när VM:s andradivision spelar mästerskap i Budapest 22-28 april. Innan dess ska truppen reduceras ner till 23 man och Kirk hoppas på att få möta våren i Ungern.
— Jag tror att jag har ganska stora chanser att komma med. Jag tycker att jag utvecklats den här säsongen i den här ligan, och spelarna i landslaget spelar ju i den här ligan. Så länge jag jobbar hårt på campen och träningsmatcherna, spelar mitt spel och håller det enkelt så ska det kunna gå vägen.

Två av klubbarna som ska ha varit och kollat in Liam Kirk sägs vara Washington Capitals och Detroit Red Wings. I en intervju med The Hockey Writers berättade tonåringen tidigare i år att det inte spelar någon som helst roll vilket lag som draftar honom, bara han blir draftad. För hockeysverige.se berättar han att det finns ett favoritlag som han håller på i NHL.
— Edmonton. Jag vet faktiskt inte varför men jag gillade Jordan Eberle när han spelade där och jag blev fäst vid klubben.

Du och Connor McDavid i samma kedja om några år?
– Haha, det skulle vara trevligt.

FICK STÅ PÅ TILLVÄXT

Liam Kirk gör sin första fulla säsong för Sheffield Steelers i EIHL. Nio mål och sex assist har det blivit på 49 ligamatcher hittills. Han kom till klubben redan förra säsongen, men fick då stå på tillväxt i stadens andra hockeylag, Steeldogs, lägre ner i seriesystemet och gjorde då 45 poäng. Kollar man Liam Kirks unga karriärsstatistik ser man att den är fylld av offensivt sprängstoff med 98 poäng för Sheffield Steelhawks på 17 matcher i U18-ligan som höjdpunkt.

Men sedan han kom till Steelers har han fått ta defensivt ansvar också.
— Jag hade de offensiva kvaliteterna. När jag kom till Steelers så tog Paul (Thompson) mig under sina vingar och såg till att jag lärde mig spela defensivt också, att utvecklas och mogna som spelare.

Den förre Trojatränaren Paul Thompson är GM och headcoach i Sheffield Steelers.
— Han spelar på en ganska bra nivå här som har utvecklat hans spel enormt. Om han inte hade varit med oss hade han aldrig kommit till den punkten att han kan bli draftad. Troligtvis åker han över till CHL (Kanadensiska juniorligan) nästa år för att spela juniorhockey, jag tror att det är det han tittar på. Förmodligen får han då mer ansvar och kan växa den vägen, säger Thompson och fortsätter:
– Jag hoppas så klart att han stannar här. Han är en bra spelare för oss, men vi stoppar ingen från att jaga sin dröm.

ÄR ÖPPEN FÖR SPEL I SVERIGE

Drömmen började Liam Kirk jaga hemma i Maltby, strax utanför Sheffield, redan i unga år.
— Jag tror att jag alltid haft en speciell känsla för hockey. Mina föräldrar har berättat att hockeyn kom naturligt för mig och jag behövde aldrig ta många skridskolektioner. Jag hittade känslan för skridskoåkningen rätt snabbt, förklarar Kirk och berättar också att det kan vara svårt att utvecklas i den brittiska ungdomsishockeyn.
— Du spelar 19 matcher per säsong och tränar en gång i veckan. Så det är lite svårt att utvecklas.

Liam Kirk i den brittiska landslagsdressen. Foto: IBL

18-åringen har varit bofast i juniorlandslagen under lång tid och i det senaste juniorvärldsmästerskapet (division 2 A) utsågs han till bäste forward, samt vann turneringens poängliga på 14 poäng på fem matcher.

Det mesta talar för att Liam Kirk kommer draftas i sommar och ännu mera talar för att han kommer spela juniorhockey i Kanada nästa säsong. Men ännu har han inte varit i kontakt med några juniorklubbar och han håller dessutom dörren öppen för Sverige.
— Det är något jag har tittat på. Gunnar Svensson (spelaragenten) ringde för ett tag sedan och nämnde möjligheten att åka till Sverige och spela med ett juniorlag och kanske träna med seniorer. Så Sverige är också en möjlighet.

Liam Kirks kompis Samuel Duggan har spelat i Örebro de fyra senaste säsongerna och även han är född och uppvuxen i England.

Det återstår att se vilken NHL-klubb som lägger vantarna på Kirk. Det återstår också att se om han går hela vägen. Men skulle han göra det så är det ett stycke hockeyhistoria som skrivs med tanke på hans bakgrund.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten