171123 LuleŒs Pontus SjŠlin under ishockeymatchen i SHL mellan SkellefteŒ och LuleŒ den 23 november 2017 i SkellefteŒ. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRN / Cop 117 …
SHL

Backen har tagit plats i SHL – tack vare sommaren: ”Jag har grisat på”

ANNONS

Han har sakta och säkert växt in i SHL-kostymen och för hockeysverige.se berättar Luleås backtalang Pontus Själin att det är en bra försäsongsträning som ligger bakom att han den här säsongen nu tagit en ordinarie plats. Tycker ni efternamnet låter bekant så beror det på att 21-åringen kommer från en riktig hockeyfamilj.
— Om vi pratar om något annat hemma vid köksbordet så tar det inte många minuter innan vi i stället börjar prata hockey, berättar han.

Pontus Själin draftades redan 2014. Då tillhörde han Östersunds IK. Sedan dess har hans karriär gått sakta framåt. Han fick chansen att debutera i SHL med Leksand säsongen 2014/15. Säsongen därpå flyttade han till Luleå där han varit in och ut i laget. Bland annat har han varit utlånad till både Asplöven och Björklöven. Men den här säsongen har den 21-åriga backen tagit en ordinarie tröja i SHL för Luleå.
– Jag hade skrivit ett kontrakt med Leksand, men när de åkte ut så bröts kontraktet. Då hörde Luleå av sig och då kändes det självklart att jag skulle hit upp. Det fanns ingen tvekan på det, berättar Pontus Själin för hockeysverige.se och fortsätter:
– Luleå hade varit intresserade tidigare också, då jag skulle gå på hockeygym, men jag tyckte inte att det var läge att flytta ifrån Östersund.

HOCKEYFAMILJ

Nästan hela familjen Själin är väldigt involverad inom hockeyn. Brorsan Calle spelar i Leksand och farfar Kent har bland annat spelat för Modo liksom pappa Jörgen, även om han mest har hållit till i Östersunds IK. Även farbror Jens jobbar inom hockeyn, nu som J20-tränare i Luleå.
– Självklart har pappa varit jätteviktig för mig som hockeyspelare. Om vi pratar om något annat hemma vid köksbordet så tar det inte många minuter innan vi i stället börjar prata hockey. Samma sak är det då vi dagligen ringer varandra. Så är det med farfar, brorsan och min farbror också.
– Vi här en hockeysekt eller vad man ska säga (skratt). Det är naturligt med hockey i blodet i vår släkt.

Calle Själin. Foto: Bildbyrån

Pontus Själin är draftad av Minnesota Wild i NHL. Även om det ännu inte varit aktuellt för honom att flytta över dit så håller han kontakten med organisationen.
– Vi håller kontakten. Jag pratar med deras svenska scout, Ricard Persson som också är från Östersund, till och från. Vi skickar något sms ibland eller ses ute på någon arena, men det är inget mer än så.
– Jag har varit över på några ”development camp”, men jag var inte över dit i somras. Jag valde att stanna hemma för att få en sommar med kontinuerlig fys-träning och med allt vad det innebär.

INGEN BESVIKELSE

Han känner inte heller någon besvikelse över att ännu inte ha fått chansen i NHL eller AHL.
– Nej, det gör jag inte. Jag har absolut ingen press på mig. Jag har alltid velat ta allt steg för steg. Visst finns det spelare som har gått från juniorhockeyn för att sedan bli NHL-spelare, men jag har valt att gå från Division 1 till Super Elit, från Super Elit till Luleå.
– Jag har ingen brådska och tycker det är dumt att stressa fram något jag inte kan påverka. Visst kan jag påverka min utveckling, men inte så mycket mer än så.

Du har fått en väldigt fin utveckling den här säsongen, vad ligger bakom den?
– En bra fysträning!

Är det så enkelt?
– Ja, men också ett stort förtroende från tränaren och så vidare. Jag känner att jag hade en riktigt bra sommar. Tidigare har jag varit småskadad lite här och där på sommarträningen.
– Jag har grisat på och varit inställd på att ha en helvetes-sommar. Det är också lite därför jag valde att tacka nej till campen. Jag ville ha en sommar där jag kunde fokusera fullt ut på att ta en topp sex-plats i laget, att få spela kontinuerligt och få en utveckling som jag så väl behöver.

En bofast plats har han tagit i Luleå där han snittat närmare 17 minuters istid per match under säsongen.
– Jag kände direkt jag kom ut på isen efter sommaren att det hade hänt grejer.
– Idag känner jag mig rappare, starkare, stabilare, mognare och snabbare i besluten. Det har smittat av sig till mitt självförtroende och hela den biten inför framtiden.
– Sedan har tränaren (Thomas Berglund) som kommit in varit riktigt bra. Han är hård och ärlig samtidigt som man vet vad man ska göra för jobb. Gör du inte det så får du höra det. Samtidigt är det så att gör du något bra så får du höra det också. Det här inger förtroende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL