Pelle Prestberg
SHL

Pelle Prestbergs nya karriär – föra sina spetsegenskaper vidare

Som spelare var Pelle Prestberg en fruktad målskytt – nu lär den förre skyttekungen ut sina kunskaper som skillstränare i Färjestad. 
– Det har alltid funnits tankar att hålla på med det här efter karriärens slut, säger Prestberg till Hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)

Pelle (th) och Niklas Sjökvist firar SM-guld 1998

Pelle Prestberg var ett spelgeni i inte minst powerplay. Han hade så kallat näsa för var målet fanns och gjorde som mest 29 mål på 45 matcher i elitserien. Han var dessutom en väldigt skicklig framspelare, vilket han inte minst visat prov på i Färjestad, Västra Frölunda och Leksand. Efter säsongen 2013/14 var dock karriären som spelare över. Då hade han slitit ont med en krånglande höft under några säsonger, men kärleken till hockeyn har han aldrig släppt. Sedan en säsong tillbaka är 43-åringen från Munkfors tillbaka på isen som ”skillstränare” i Färjestad.

– Idag mår jag bra. Satte in en ny höft i april förra året. Det har fungerat jättebra så det känns bra att kunna fungera igen, berättar Pelle Prestberg när hockeysverige.se träffar honom i en av Löfbergs Arena loger samtidigt som Färjestads SHL-lag tränar nere på isen.

– Det var en tuff tid under några år när jag hade ont i höften. Man har ont i höften men mår ännu sämre uppe i huvudet. Klart att det var en omställning. Vem är jag från hockeyspelaren Pelle till inte hockeyspelaren Pelle? Det var helt klart en process även vid sidan av problemen med höften, men idag är den bättre och huvudet ännu bättre, säger den trefaldige svenska mästaren med ett stort leende.

BÖRJADE SOM ARBETSTRÄNING
Idag jobbar alltså Pelle Prestberg som ”skillstränare” i Färjestad och det var Håkan Loob som satte honom på den posten.
– Intresset för det här började egentligen redan då jag fortfarande spelade. När jag var kvar och tränade själv så var det några juniorer som stannade kvar och körde samma övningar. Jag började förklara lite övningar och skottekniker och så vidare.
– Sedan har det alltid funnits tankar att hålla på med det här efter karriärens slut. Under perioden då jag var hemma fick jag kontakt med Håkan igen. Han tog upp det här, att det var en bra idé att få in det här med mer skott, målskytte och offensivt spel. Han kände igen sig i sina idéer som han själv har haft under alla år.
– Håkan tog in mig på arbetsträning för cirka två år sedan. Då var jag här under ett par timmar om dagen för att må lite bättre. Jag var mest med A-laget då, kollade på träningarna, men gjorde inte så mycket på isen.

Pelle med Fabian Zetterlund och Oskar Steen

Efter att Pelle Prestbergs återintåg i Färjestad visat sig vara ett framgångsrikt recept valde klubben att fortsätta nyttja hans tjänster.
– Sedan byggdes det här på och vi såg att det säkert skulle funka som jobb. Jag hade varit på isen och haft lite skotträning, men jag stod mest still, tittade hur kilarna sköt och så där. Det var populärt bland killarna att få lite extrahjälp.
– Vi utvecklade det här för att kunna dra mer nytta av det, inte bara att jag var på isen och visade hur man skjuter utan även att jag skulle hjälpa till lite mer med målskytte, hur man ska tänka och kanske förändra ett beteendemönster hos killarna som redan kan mycket.

Vad är konkret din roll i Färjestad idag?
– Jag fick ett jobb i Färjestad innan jag oreparerade mig så idag är jag med på hockeygym tre dagar i veckan. Vi är ett stort gäng som utvecklar och förfinar talangerna som vi har där. Min uppgift är att driva forwards med tänket i övningar, skott på mål och hur man utvecklar målskyttet. Små, små detaljer i det stora hela.
– Sedan har jag varit med A-laget två gånger i veckan innan deras träning och kört ungefär samma ”skillsövningar”. Jag har även haft två tider stående varje vecka där vi valt ut någon som jag kör extra skott med. Då är det bara individuellt och med övningar som jag sett på isen att dom behöver träna på för att förbättra. Saker som dom ofta gör under matcher men kanske inte får till det fullt ut. Då kanske vi kan ändra någon liten detalj och då gäller det för mig att rita övningar för just dom här spelarna. Under den denna tid filmar vi så spelaren får feedback drekt under träningen.

Du var en extremt bra målskytt i powerplay, kan du se att vi i svensk hockey kan delvis sakna ”skillsen” i exempelvis ”PP” och avslut?
– I den individuella utvecklingen då vi pratar A-lag så kan dom väldigt mycket redan och lägger också själva mycket tid på det här. Men att få den här lilla, lilla detaljen i spelet kan göra att du gör några fler mål, kommer i bättre avslutningssituationer, skjuter snabbare eller börjar med klubban vid knäet i stället för vid isen då det kan ta för lång tid att komma till skottet och så vidare.
– Det man märker att när jag kör skott med killarna på den här individuella träningen så kan man förändra mycket oavsett om man spelar på junior eller A-lagsnivå.
– Visst finns det förbättringsmöjligheter. Även om du har spelat i SHL under några år så kan du bli lite bättre på detaljer i spelet plus små detaljer i skotten.

Elias Pettersson är en av SHL:s skickligaste spelare.

En spelare som har just dom här ”skillsen” är Växjös forward Elias Pettersson.
– Han är en fantastisk målskytt. Han tvekar inte och tror på det han gör samtidigt som han släpper pucken otroligt snabbt från bladet. Det är även en känsla han har som målskytt också.

Är det sådana detaljer du jobbar med i Färjestad?
– Om vi tar skotten så tittar jag på hur killarna har står och hur dom har kroppen. Nu ska vi inte glömma att alla inte ser likadana ut utan jag försöker titta på just den spelaren och hur han kan förbättra sitt skott lite.
– Det som kan göra att skotten blir annorlunda kan vara att man flyttar upp handen någon centimeter eller böjer knäna lite mer, att man skjuter lite mer med höften, hur man har ryggen eller hur man kollar med huvudet och så vidare. Lite som en golf pro men med puck.

När du själv var aktiv jobbade du själv mycket med sådana här detaljer?
– Då tänkte jag inte så här som jag gör nu. Eftersom jag skjutit så pass mycket under alla år så har jag provat mig fram, men jag fick aldrig en sådan här hjälp. Många av övningarna jag kör med killarna är sådan som jag kommit på och kört själv.
– När jag hade spelat lite sämre ett tag kanske jag exempelvis behövde göra lite mer övningar för att komma i rätt fas.

Kan du se en utveckling hos vissa spelare genom den här specialträningen?
– Ja, det jag se, speciellt med skotträningen att det finns mycket att jobba med och förbättra där.

Har ni någon måttstock över att ni exempelvis ni gör fler mål i powerplay tack vare specialträningen?
– Nej, jag tittar inte på det. Jag tittar med på hur spelarna tar till sig de här små detaljerna som vi slipar på när vi är ute och kör själva och sedan tar till sig det på matcherna. Det är sådant som gör att man växer, det är liksom belöningen, säger Prestberg med ett leende.
– Det kan vara att man drar i sidled och inte fipplar med pucken för mycket utan släpper den direkt. Det är sådant som jag kollar på. Samtidigt är det här något killarna jobbar med dagligen så det gäller att, vilket är nästa steg, få in det här ännu mer i det dagliga jobbet så dom får en rutin på sakerna och att det sätter sig i ryggmägen.

I USA och Kanada har det sedan många år funnits just specialtränare inom ishockeyn. Pelle Prestberg tror att det här kommer att bli vanligare även i Sverige.
– Det kommer säker mer och mer. Spelarna idag är professionella och vill utvecklas. Det behövs. Alla blir snabbare där ute och bättre tränade. Kan man då fila på dom här detaljerna dagligen så blir det otroligt viktigt i en allt snabbare sport.

A-lagsträningen är i full gång bakom våra ryggar, men innan vi tar oss ner till isen för att Pelle Prestberg ska byta nåra ord med några av spelarna så frågar vi hur han trivs med att jobba med ungdomar och vara på isen igen. Innan 43-åringen svarar så skiner han upp i ett stort leende.
– Det är fantastiskt roligt. Jag får massor av energi från killarna samtidigt som jag kan ge dem något, att utveckla deras talang och locka fram det här de har i sig.
– Jag måste säga att det även är otroligt roligt att jobba med killarna i A-laget där en liten detalj kan ge resultat direkt. Så gör det kanske inte på juniorsidan. Där tar det lite längre tid, berättar Pelle Prestberg som ännu inte riktigt vet vad som händer efter sista mars då han anställning tar slut.
– Nej, det finns ingenting klart där, men självklart vill jag jobba vidare med att utveckla spelare som jag har gjort under den senaste säsongen. Det här är något som jag verkligen brinner för.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten