Mathis Olimb.
SHL

Nu åker lillebror till OS för att skrälla: ”Bättre självförtroende än tidigare”

ANNONS

Om ett par veckor inleds OS-hockeyn, med Tre Kronor mot Norge i premiären. Sverige fåt möta ett Norge med en hög målsättning – som vill chocka Rikard Grönborgs mannar i premiären.
–  Vi är lillebror så det är lite extra för oss att få möta Sverige, säger storebror Mathis Olimb om lillebror Norges chanser till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Norge väntas vinna medaljligan i OS men får som vanligt stå i skuggan för grannarna Sverige och Finland när det handlar om ishockeyturneringen. Men den här gången går laget in i OS med ett något högre självförtroende. Anledningen till det är förstås att NHL-spelarna inte är med. Norge tappar då bara ett par tunga namn, men kan mer eller mindre spela med sitt allra bästa manskap under OS.

Mathis Olimb gör sitt tredje OS och hymlar inte med att man äntrar turneringen med ett något nytt sinnestillstånd.
– Vi åker absolut dit med ett större självförtroende nu. Vi hoppas att vi kan vara ett lag som kan överraska positivt och vara med och kämpa med de bästa länderna, säger han till hockeysverige.se.
– Men även om det inte är några NHL-spelarna med så kommer det vara några lag med som är riktigt bra.

Premiären mot Sverige blir förstås speciell för Norge. Och kanske är man inte riktigt lika stor underdog som i normala fall.
– Vi har ju mött dem rätt mycket genom åren. Men det är klart, vi är lillebror så det är lite extra för oss att få möta Sverige. Det ger oss tändvätska att få spela mot ett så bra lag.
– Sverige är favoriter till att vinna guld, tillsammans med Ryssland. Jag tycker att de har det bästa laget på pappret förutom Ryssland. De har rutinen och det känns som att de har det lilla extra. Sverige får mycket press på sig.

Målet för Norge är tydligt: De ska gå till kvartsfinal.
– Jag vet inte vad man kan förvänta sig av oss, men det är vad vi hoppas på. Det är ett mål vi kan uppnå, men det är ett riktigt svårt mål. Vi har en bra chans.
– Vi är ett bra lag och ett bra gäng som är svåra att spela mot tror jag. Allt är möjligt.

Vad blir era nycklar för att det ska lyckas?
– När man spelar i ett lag som är underdog är det egentligen en sak som krävs. Det är att alla går in och spelar på sin högstanivå. Kan alla spela på max i OS så kan det räcka riktigt långt.
– Sen har vi spelat mycket ihop genom åren och är samspelta. Det är vår fördel. Flera andra lag, som USA, måste spela ihop sig under turneringen. Det kan ibland vara bra det också, men vi har tryggheten i att vi känner varandra och kan systemet redan. Vi har en bra kemi, liksom.

31-åringen har tidigare gjort fyra passningspoäng på åtta matcher i OS-sammanhang. Nu hoppas både han och brorsan Ken André på att få göra sina första OS-mål.
– Jag hoppas han (Ken André) gör tio mål. Då har jag spelat i en riktigt bra kedja, skrattar Mathis och fortsätter:
– Vi har ju tur att vi får jobba med det här tillsammans varje dag. Att vi får spela ihop och glädje oss åt varandras framgångar. Att få spela ett till OS ihop blir såklart speciellt.

Ken Andre Olimb.

När den här intervjun gjordes hade Linköping precis besegrat Brynäs med 5-1 i Gavlerinken. Mathis Olimb gjorde mål men brorsan saknades. Anledningen var en smäll mot huvudet som han fick i matchen mot Örebro. Sedan dess har LHC spelat ytterligare en match utan lillebror Olimb i laget.
– Det ska gå bra (med OS). Men det är en huvudskada och det ska man ta det försiktigt med. Man kan inte stressa fram något. Så det var nog så de tänkte, att han skulle få en extra dags vila.
– Han fick en riktigt ful smäll och hade ont igår (läs: onsdags). Men han tränade lätt idag så det är bara att hoppas att han inte får något bakslag.

Just Ken Andre Olimb får mycket beröm när Mathis ser tillbaka på sin säsong. Han har gjort nio fler poäng än efter lika många matcher förra säsongen och tackar lillebror för det. Dessutom är Mathis bara ett mål ifrån att tangera sin målmässigt bästa säsong i SHL. Just nu står han på tio mål.
– Jag har aldrig varit en målgörare utan brukar landa på tio. Så det kanske är slut nu, haha. Nej, men jag hoppas jag har tur och att det kan fortsätta studsa in lite puckar här och där. Men målvakterna är för bra nu för tiden.
– Förra säsongen var jag skadad mycket också, och det spelade in i att det gick lite trögare. Ska du spela på den här nivån måste du vara hel och ha tränat ordentligt. Så enkelt är det.

Varför har det gått så bra rent målmässigt den här säsongen?
– Jag har fått spela med brorsan och han är en riktigt bra playmaker. Så jag borde snarare gjort fler mål. Det är något jag måste jobba med för att bli en bättre hockeyspelare. Men som sagt, det är förjävla svårt att göra mål i den här ligan alltså, skrattar han.

Nu återstår det tre matcher i Linköpingströjan innan Mathis Olimb reser med landslaget till Sydkorea.
– Jag kommer ha ungefär samma roll där som jag har här. Jag ska jobba hårt och förhoppningsvis kan jag skapa lite offensivt också. Sen är det bara att korsa fingrarna och hoppas att Norge kan skrälla.

Tre Kronor är varnat.

 

Den här artikeln handlar om: