FRÅN BOTTEN TILL TOPPEN. Djurgården har omvandlats från den dystra fjolårssäsongen.
SHL

Från botten till toppen: Det här har varit nycklarna till Djurgårdens oväntade framfart

I fjol fick Djurgården slita för att ens ta sig till slutspel. I år har Robert Ohlssons spelfilosofi satt sig och laget har tagit sig till toppen. Och hur kommer det sig egentligen? Hockeysverige.se tog sig en närmare titt på vad som gett DIF den här framgången.
– När saker och ting går som de ska så kan vem som helst bli hjälte, och vem som helst kan vara en ledare och kan sitta där och tycka att livet är helt underbart. Det är verkligen i de tyngre ögonblicken man märker vad människor är byggda av, berättar kapten Calle Ridderwall.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Djurgårdens IF har i år utvecklats till en framgångssaga. Efter att Robert Ohlsson fått ett år på sig som huvudansvarig efter sin tid som assisterande tränare i Frölunda så har saker och ting börjat röra på sig. Men någon enkel resa har det inte varit. För när fjolårssäsongen summerades så hade Djurgården blivit utslagna redan i åttondelsfinalen mot Färjestad.
– Jag tyckte att vi startade säsongen för dåligt för att kunna genomföra den på ett bra sätt. Vi var nere i källaren fram till november och vi hade en lång, lång väg att ta oss till slutspelsplats, till vart vi ville komma. Men någonstans därifrån så tyckte jag att vi landade i vad vi vill vara för lag och vad vi behövde göra för att vinna hockeymatcher, berättar Ohlsson för hockeysverige.se.

Säsongen 2016/17 var hans första år som huvudtränare i en SHL-klubb. Och 43-åringen kom direkt in med en genomtänkt spelidé där väldigt hårt arbete och mycket skridskoåkning var nycklarna. Men det blev alltså inte riktigt som han hade tänkt sig. Filosofin blev för tuff för spelarna och det tog för lång tid innan den började ge verka. Det vittnar både målvakten Adam Reideborn och kapten Calle Ridderwall om.
– Robban hade ju en idé när han kom in, och det var väldigt mycket nytt för oss andra. Det var tufft i början, man kände sig trött och sliten i kroppen. Och det var svårt att spela matcher när man inte kände sig helt hundra. Nu har man blivit lite mer van vid det här sättet att spela. Det är mycket skridskoåkning och forechecking. Vi ska spela väldigt hårt och aggressivt på motståndarlagen, säger Reideborn.
– Om man ska vara helt ärlig så förlorade vi mycket matcher då vi var fullständigt dominanta, men inte fick in puckarna. Det hade kunnat sett mycket annorlunda om vi hade haft lite högre effektivitet. Vi kunde ha perioder på säsongen där vi var väldigt dominanta, men sedan gav vi bort tre frilägen och så låg vi under med två puckar. Det är små detaljer. Men det är klart att när man får så mycket förluster så klickar inte riktigt spelidén, instämmer Ridderwall.

 Calle Ridderwall deppade mycket under säsongen 2016/17 med Djurgården. Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

”DET GÅR INTE ATT VARA LÄNGRE NED I BOTTEN”

Djurgården förlorade 12 av de 15 första matcherna den säsongen, trots att de många gånger hade spelövertaget. Men efter sju avslutande vinster och alltså slutspelsmatcher mot Färjestad så tändes en gnista av revanschlusta hos Djurgårdarna. För den här säsongen har man inlett på ett strålande sätt. Laget ligger i skrivande stund på en andraplats i SHL-tabellen och på hemmaplan har man bara förlorat två matcher under ordinarie matchtid.

Kapten Ridderwall beskriver vad som togs med från de dystra stunderna under fjolåret.
– Ja, alltså man växer ju betydligt starkare som grupp när man har väldigt mycket motgång än medgång. När saker och ting går som de ska så kan vem som helst bli hjälte, och vem som helst kan vara en ledare och kan sitta där och tycka att livet är helt underbart. Det är verkligen i de tyngre ögonblicken man märker vad människor är byggda av och vad de är för typ av karaktär både på och av isen. Det går väl egentligen inte att vara mycket längre ned i botten än vad vi var förra året om man ska se till lagresultatet. Jag tyckte vi grävde oss ur det på ett väldigt fantastiskt sätt och gick till play-in i slutet, och en sådan grej växer man av, menar han.

”VI HAR MÖTTS OCH ENATS SOM LAG”

Om man ser till själva truppen så är skillnaderna att bland annat Matt Anderson och Jeff Tambellini utgått. In har i stället Andreas Engqvist och René Bourque kommit. Robert Ohlsson sticker inte under stol med att dessa förändringar har varit faktorer.
– Jag ser som det som så att gruppen bestämde sig tidigt vad de ville vara för typ av spelare. Och sedan fick vi behålla många spelare, samtidigt som vi fick in ”Ante”, René och även ett par backar. Det har hjälpt till. Men jag tror att gruppen har lärt sig vad för lag man ska vara och vad som måste göras för att kunna vinna, säger han.

Flera spelare har varit inne på att du kom in med en helt ny spelidé som innebar väldigt hårt jobb och som tog lite tid för dem att veta vad som egentligen krävdes?
– Ja, det är väldigt mycket skridskoåkning och det krävs väldigt mycket av en själv att orka göra det tre gånger i veckan på matcher och sedan trycka in det på träningar. Jag försökte väl också effektivisera vad som finns i tanken hos spelarna så att jag inte ställer för höga krav, och där kanske kravbilden blev lite hög för dem. Men jag tror att vi har igen det nu från förra säsongen. Vi har tränat på riktigt bra.

Och resan som Ohlsson har gjort har som tidigare nämnt inte varit spikrak.

Du kom in som huvudtränare för första gången i fjol och nu är du inne på din andra säsong. Vad har du tagit med dig personligen under den här resan?
– Jag blev ju kölhalad direkt och fick lära mig den sidan av coachyrket. Jag har haft mycket fina erfarenheter där jag fått vinna mycket. Det är enkelt att vinna och svårare att förlora. Men någonstans så bottnade jag i vad ville vara och vad jag ville stå för. Det blev tydligare och tydligare ju längre den säsongen gick. Jag blev tryggare och tryggare, även om resultaten inte gick som jag ville. Till slut så fick jag och killarna ihop den bilden och då blev det ganska bra. Där tycker jag vi har börjat ifrån i år. Nu har vi liksom mötts och enats om en bild om hur vi ska vara som lag.

 Robert Ohlsson har omvandlat Djurgården till en vinstmaskin den här säsongen. Foto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

”ETT FÖREDÖME FÖR HUR MAN KAN NÅ SIN DRÖM”

Det är inte bara han som har gått igenom en resa i det här laget. Utan målvakten Adam Reideborn blev hårt kritiserad så sent som i fjol för hans målvaktsspel. Den här säsongen är han, sett till räddningsprocenten (93,83), SHL:s bästa målvakt.
– Jag var absolut inte nöjd med hur jag spelade. Jag tycker att ”Tellan” (Mikael Tellqvist) fick dra ett litet för stort lass för vad jag hade hoppats på. Det slet mycket på honom. Det blev inte så mycket vinster när jag stod i målet, och det var jobbigt. Det tog ett tag för mig att komma in i det. Jag fick gå tillbaka väldigt mycket till mitt grundspel, säger Reideborn själv om sin prestation förra året.

Robert Ohlsson om Reideborn:
– Jag tror att han är ett bra föredöme för hur man kan göra en resa genom att bestämma sig för vad man vill, ha en dröm och sedan börja jobba stenhårt för det. Det kan vara för det personliga- och lagplanet att ha en utveckling, och det tycker jag att han har visat. Idag är han en av SHL:s bästa målvakter. Det är kul att se vilken resa han har gjort.

Och hur långt det kan bana väg för det här årets Djurgården kommer förbli okänt tills säsongen summeras i april. Men huvudtränaren är säker på en sak:
– Ja, i ett slutspel blir det de här tätare matcherna och jag tycker att det är många av killarna som är bättre i det föret än att åka på allmänhetens åkning och slå flippmackor till varandra. Jag tror att många av killarna gillar att stoppa in nosen där det smäller och händer.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten