SVÅRT ATT HAKA PÅ. Motståndarna får ofta svårt att hänga med när Axel Jonsson Fjällby drar upp tempot.
SHL

De kallar honom ”Jägaren”

ANNONS

Med sitt svallande hår och sin fartfyllda skridskoåkning har han blivit en publikfavorit i både SHL och på JVM. Axel Jonsson Fjällby har fått smeknamnet ”Jägaren” för sin spelstil, men trots att det var menat som en komplimang är han inget fan av det själv.
– Jag tycker det är kul att han blir lite upprörd när man nämner det, säger kedjekamraten och kompisen Marcus Davidsson till hockeysverige.se.

Fart, fläkt och flärd – hårt arbete och en sorts elegans i ett och samma paket. Axel Jonsson Fjällby är ingen offensiv superstjärna, men han har kvalitéer som får honom att sticka ut. Snabbheten, intensiteten och de långa lockarna som fladdrar i vinddraget när han drar fram i sin furiösa forechecking har bidragit till att göra honom till en av fansens stora publikfavoriter när Djurgården spelar hemma på Hovet. När han nu visar upp samma Carl Hagelin-kvicka skridskoåkning och beslutsamhet på JVM kommer skaran supportrar säkerligen att utökas till en hel del imponerade svenskar hemma i tv-sofforna också. Inte minst efter den starka insatsen mot Tjeckien i går.

Efter att ha sett Jonsson Fjällby flyga runt på isen och skapa kaos för motståndarna är det lätt att förstå varför Djurgårdens tränare Robert Ohlsson dubbade honom till ”Jägaren”. Men trots att det var ett smeknamn som delades ut med kärlek och respekt är 19-åringen själv inte helt till freds med det.
– Robert sa ”Jägaren” i någon intervju och sedan hoppade de andra spelarna på och då blev det lite av ett hån. Så är det väl fortfarande lite inom laget. Jag får ju försöka se det som något positivt, men jag gillar det egentligen inte…

Men varför inte… Det är ju i grund och botten en komplimang?
– Äh, men mer för att det sägs med en lite hånfull ton och då blir det att kännas lite så. Men man får ju hitta på smeknamn på de andra och ge igen (skratt).

Lag- och kedjekamraten i både Djurgården och Juniorkronorna Marcus Davidsson vittnar om att Jonsson Fjällby inte blir alltför glad när han blir kallad ”Jägaren”.
– Han tycker nog inte att det är ett passande smeknamn, men jag tycker det är kul att han blir lite upprörd när man nämner det. Det är bara kul när man kan reta honom för det, flinar Davidsson.

”ROCKSTJÄRNA!? JOMEN LITE…”

Och så var det håret… Inte sedan Anton Karlssons JVM-dagar har någon spelare i Juniorkronorna haft samma flow som Jonsson Fjällby visar upp.
– Ska jag vara ärlig tycker jag inte att det ser bra ut när jag har hjälmen på mig, säger han lite oväntat om sina fladdrande lockar.
– Utanför isen har jag håret uppsatt i en tofs och jag gillar den looken, jag tycker att jag passar i den.

Lite rockstjärna ändå?
– Rockstjärna!? Jomen lite… Men på isen ser det inte bra ut alls alltså.

Kan du inte sätta håret i en hästsvans då?
– Nej, nej, nej… Då blir det ännu värre. Alltså, så länge mitt hår är torrt så ser det relativt bra ut, men sedan blir det blött rätt fort när jag börjar svettas och då ser det lite för långt ut. Kolla på (lagkamraten David) Bernhardt, han har bra längd. Han har bäst flow i laget när han har hjälm på sig. Det är lite Erik Karlsson-stuk över hans hår.

Hur länge har du haft långt hår?
– Sedan jag var 16 ungefär. Jag klipper mig då och då, men inte speciellt mycket, skrattar Axel Jonsson Fjällby och mäter en centimeter mellan tummen och pekfingret.
– Om det går hem hos tjejerna? Haha, ja du, det går väl bättre än när jag hade kort hår i alla fall. Då gick det inte alls bra (skratt).


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

”JAG HAR HAFT EN JÄKLA BRA SÄSONG”

På isen har vänsterforwarden etablerat sig som SHL-spelare efter att ha nött en hel del bänk i Djurgården förra säsongen. Kedjan med Jonsson Fjällby och bröderna Marcus och Jonathan Davidsson kan vara en av de mest underhållande i SHL. De spelar med fart, energi och en ungdomlig entusiasm som gjort dem populära bland fansen.
– Jag har haft en jäkla bra säsong. Hela sommaren gick jag och såg fram emot säsongen, för jag vet vad jag kan och det kändes som det var nu jag skulle få visa det. Nu har jag kunnat leverera, kanske inte poängmässigt, men jag har fått spela mitt spel och fått förtroende, säger han själv om första halvan av säsongen.

Marcus Davidsson, som gjorde 1–0-målet mot Tjeckien i går efter förarbete av just Jonsson Fjällby, spelade en hel del med sin nuvarande radarpartner redan i Djurgårdens J18- och J20-lag. Han menar att det är den förbättrade styrkan hos Jonsson Fjällby som har lagt grund för framgångarna på seniornivå.
– Han blir bara snabbare och snabbare och jag tror att det har att göra med att han, precis som jag och ”Jonte” (Davidsson), har gjort stora framsteg i fysiken. Nu kan han stå på sig mot vem det än är som kommer i SHL. Det är en grymt viktig egenskap och jag är imponerad av vad han har visat upp så här långt.

Och än bättre kan det bli för både Davidsson och Jonsson Fjällby. Juniorkronorna har inlett JVM på ett förtroendeingivande sätt med två raka segrar mot Vitryssland och Tjeckien. Hoppet om guld är i allra högsta grad levande.
– Att slå Tjeckien var oerhört viktigt med tanke på att de hade slagit ryssarna innan. Nu har vi skaffat bra läge att vinna gruppen. Det skulle betyda mycket inför fortsättningen av turneringen, säger Axel Jonsson Fjällby.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL