170817 Fršlundas Adam Almqvist under en trŠningsmatch i ishockey mellan Fršlunda och HV71 17 augusti 2017 i Kungbacka. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRN / Cop 200 …
SHL

JVM under luppen: Han ratades av guldcoachen – nu drömmer de om SM-guld tillsammans

ANNONS

I del tre har vi träffat backen Adam Almqvist och den tidigare förbundskaptenen Roger Rönnberg. En av dem var förbundskapten och tog Sveriges första JVM-guld på drygt 30 år. Den andre var talangen som inte nådde hela vägen fram och petades som siste man.

Det har gått sex år sedan Adam Almqvist, då i HV71 ratades inför JVM i USA 2011. Han hade säsongen innan varit med och vunnit SM-guld med HV71 och två säsonger innan blivit draftad av Detroit Red Wings. Sedan dess har den spelskicklige backen hunnit debutera i NHL, göra sitt första mål i NHL, gjort en sejour i världens näst bästa liga KHL. Han har dessutom hunnit med att vinna ytterligare ett SM-guld. Trots att han blev petad den där decemberdagen 2010 har livet gått vidare och trots allt resulterat i en karriär många bara kan drömma om.
– Då när jag fick beskedet så är det klart att man var besviken. Men säsongen innan när vi vann gick det bättre och jag hade det lite tyngre den andra säsongen, säger Adam Almqvist.

Sverige är hockeyvärldens främsta exportör av toppbackar till NHL och det finns fler svenska spelare än någonsin i NHL. Som exempel konkurrerade Adam mot backar som Adam Larsson och John Klingberg. Klas Dahlbeck, Patrik Nemeth och Tim Erixon är andra exempel på backar som Adam fick stå tillbaka för. Samtliga ansågs precis som Adam vara stora talanger. Men det gjorde inte beskedet lättare.
– Man hade som mål att få vara med där. De gav mig väl någon anledning till varför jag inte platsade, men jag kommer inte ihåg den längre.

”Vi hade fantastiska backar”

Följande händelse är ett bevis på hur liten hockeyvärlden, när Almqvist sex år senare skriver på för Frölunda. Med samma tränare som tidigare hade ratat honom.
– Haha, ja som sagt jag kommer inte ihåg riktigt vad han sa till mig, men jag kom inte med och det fanns inget jag kunde göra åt det då.

Roger Rönnberg minns händelsen och påpekar just det att Sverige vid tillfället hade en otrolig backuppsättning.
– Vi tyckte väl att det fanns sju backar som var bättre just då helt enkelt. Vi hade fantastiska backar och de flesta av dem spelar i NHL nu, säger Rönnberg.

Första säsongen i Juniorkronorna gjorde Roger Rönnberg 2006 i Vancouver som assisterande tränare till Torgny Bendelin. Sverige slutade femma och lagets poängkung var Nicklas Bäckström.
– Det var en riktig ögonöppnare för mig. Det var först då man förstod hur stort det verkligen var, berättar Rönnberg.

Fyra säsonger i Juniorkronornas ledarstab blev det, en som assisterande och tre som huvudcoach med två medaljer som facit. Ett guld och ett silver. Tiden i Juniorkronorna gjorde honom inte mätt på hockeyn. Han konsumerar fortfarande mycket av JVM.
– Jag följer på samma sätt som jag alltid har gjort. Man följer nyhetsflödet och framför allt det kanadensiska, det är intressant och väldigt roligt att följa.

Med sina år i Juniorkronorna har han också sett hajpen kring turneringen skapats.
– Jag tycker det är en väldigt positiv hajp, inte minst för sporten ishockey. Som det är nu,var det inte för tio-tolv år sedan.

”En toppback i SHL”

Det finns många vägar att ta för att lyckas. Trots att det inte blev något JVM för sex år sedan har Rönnberg sett många backar utvecklas till toppbackar.
– Adam är en sådan. Det har hänt jättemycket med honom. Han är en toppback i SHL och utvecklas fortfarande. Han är väldigt motiverad och kul att jobba med.

Adam Almqvist nådde till slut NHL via spel i farmarligan där han var en pålitlig poängplockare. Två matcher noterades Adam för i Detroit Red Wings och ett mål. Inte karriären han drömde om när han satte sig på planet över Atlanten, men ändå något han kan känna stolhet över i dag.
– Det kan jag absolut känna en glädje över. Alla strävar efter att få spela i NHL och det var jäkligt häftigt, även om jag gärna fått fler matcher så klart. Men jag fick två matcher och fick göra ett mål ändå, det kommer man att komma ihåg.

Han blev Calder Cup-mästare i AHL med sitt Grand Rapids Griffins på våren sin första hela säsong i Nordamerika och hade en viktig roll i laget, han var dessutom lagets näst bäste poängplockare. Trots det fick han stå tillbaka för andra spelare.
– Jag körde på två år utan att riktigt få chansen kan jag känna, de valde att testa några andra gubbar i stället.

”Kanske var jag lite snabb”

Tålamodet tröt och Adam fick möjligheten att sticka till KHL, en möjlighet han tog men till viss del kan ångra.
– Klart att man kan tänka tillbaka och känna att man skulle givit det ännu en chans och stanna kvar. Kanske var jag lite väl snabb med att åka till KHL. Men det var också en upplevelse och hade det gått bra där hade man kanske fått en möjlighet att komma tillbaka igen.

Han går mot sin poängmässigt bästa säsong i SHL och även om drömmen inte är lika levande som den en gång var, så har den inte dött helt och hållet.
– Man blir äldre men jag kan inte säga att jag inte vill tillbaka. Fokuset ligger här och nu och blir det aktuellt någon gång så får man ta det då, säger Almqvist.

I morgon kommer den fjärde och sista delen i artikelserien. Där får ni stifta bekantskap med personen som ska leda svensk hockeys utveckling under en överskådlig framtid.

JVM under luppen: Då var han en av stjärnorna – nu är spelarkarriären över för tidigare JVM-stjärnan

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 september
19:00 Frölunda - Linköping SHL
19:00 Modo - HV 71 SHL
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan