Max Wärn.
SHL

Från Kina till Jönköping: ”Var vad jag behövde”

ANNONS

Förra säsongen spelade han i Kina. Nu spelar han i Jönköping. Kortare resor och en tryggare vardag låg bakom Max Wärns beslut.
– Här kan jag leva ett bra liv vid sidan av hockeyn också även om det är hockeyn som gäller, säger han till hockeysverige.se.

För många i Sverige hade finske landslagsspelaren Max Wärn gått under radarn innan han skrev på för HV71. Innan han kom till Sverige hade han främst spelat i Finland, men senaste tre säsongerna spelade han i KHL. Först för Sotji två säsonger och sedan en för Kunlun. Den här säsongen med HV71 har Wärn svarat för tre mål och totalt fem poäng på 25 matcher.

Men Wärn var inte bara en talang som hockeyspelare när han växte upp hemma i Helsingfors. Länge stod valet mellan hockey och fotboll.
– Jag spelade fotboll fram till det jag var 14 år, men jag har även provat en massa olika sporter. Till slut blev det ett val mellan fotboll och ishockey, men jag tyckte nog hockeyn var roligare redan på den tiden, berättar Max Wärn för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var ändå ett ganska stort val och jag har fått chansen att göra min hobby till ett yrke. Dessutom har det gått ganska bra och jag har redan nu haft en lång karriär så jag ska nog vara glad över det beslutet.

En viktig person för Max Wärn under hans uppväxt var hans tre år äldre bror Jon Wärn som säsongen 2005/06 spelade för Kiruna i ettan.
– Att han också spelade hockey var en av grejerna som gjorde att jag gjorde det val jag gjorde.
– Jag tror att vi bara har spelat en match tillsamman. När jag var med under 18 år-laget i Helsingfors kom jag med som en extrakille i J20. Då spelade vi en match tillsammans, men jag kommer inte ihåg mycket av den. Det är ändå tre års skillnad mellan oss så det blev inte mycket hockey tillsammans.
– Den säsongen han var i Kiruna blev hans enda som proffs så det hade varit kul att åkt dit och hälsa på honom någon gång då, men tyvärr var jag mitt uppe i min egen karriär då.

”BLEV ALDRIG AKTUELLT MED NHL”

Sommaren 2006 draftades Max Wärn av Dallas. Även om han var över på rookiecampen har det inte riktigt varit aktuellt för honom att få chansen i NHL.
– Efter draften åkte jag över till Dallas på rookie-campen. Jag hade lite kontakt med Dallas då och då, men det var blev aldrig aktuellt med NHL. Jag hade en del skador då jag var yngre och kanske var det största problemet.
– Om man ska dit måste man vara frisk och konsekvent. Det är kanske därför jag etablerat mig som ett riktigt proffs först på senare år. Jag har inte varit någon 16-årig supertalang utan jag har fått jobba mig fram hela livet, tränat stenhårt hela tiden för att nå målsättningarna som jag har haft.

Har du haft många skador under karriären?
– När jag var yngre hade jag det, men senaste åren har varit bättre. Alla måste hitta sin egen väg fram till hur man ska träna och när man ska återhämta sig. På den tiden jag var ung så var det en massa löpning och vikter. Eftersom jag själv kanske inte var fysiskt färdig för det så började problem. Då man blir skadad så kommer man såklart efter alla i sin egen åldersgrupp. Då gällde det att jobba ännu hårdare.
– Jag tror att det är viktigt för dom ungdomar som idag vill bli hockeyproffs har en massa tålamod. Det kanske är den lärdom jag själv har fått tagit. Det finns inte ett sätt som är rätt att träna utan det gäller att leta och testa sig fram till vilka grejer som fungerar för just dig. Det är också viktigt att sommarträningen är personlig så man hittar sin egen stil hur man blir bättre.

Är du besviken över att inte ha fått chansen i NHL?
– Nej, jag måste vara realistisk också me
d tanke på vad jag gjort och vad som hänt under karriären. Alla spelare vill prova och bevisa sig på en viss nivå. Givetvis ville även jag testa på NHL, men det är inget jag går och längtar efter även om det hade varit en kul erfarenhet.

GILLADE HOCKEYLIVET I KINA

Max Wärn har tillbringat senaste tre säsongerna i KHL. Totalt har det blivit 135 matcher, 25 mål och totalt 47 poäng.
– KHL är en tuff serie och inget man kan vara förberedd inför innan man åker dit. Jag var första två säsongerna i ett ryskt lag (Sotji) och det var stenhård träning hela tiden. Där är prestationen viktig och pressen på utlänningar är stor. Samtidigt var det en massa resande. Just resandet hela tiden var något som jag kanske hade svårt att bli van vid. Du ska ändå vara redo och kunna prestera hela tiden, vilket alltid inte är så lätt. Det är inte så lätt att flyga tvärs över världen och börja spela klockan tio på morgonen din egen tid. Samtidigt är det något man så småningom blir van med.
– Förra säsongen var jag i Kina. Där var det en annan kultur, lite mer europeisk stil. Vi var mer smarta med tränandet och hade ett lite smartare spelsystem. Vi försökte spela ett lagspel istället för att försöka oss på individuella grejer hela tiden. Jag tycker att det var en stor grej att vi lyckades slussa ihop ett bra lag. Vi var ett helt nytt lag från ett helt nytt land. Ändå var vi i slutspel vilket var en ganska stor sak för den organisationen.

Under sin tid i KHL fick även 29-åringen chansen att spela i finska landslaget.
– Landslagstränarna har en bra koll på KHL. Speciellt nu när Jokerit spelar där. Finska ledningen vill gärna ha spelare som har spelat i KHL eftersom man där blir redo för internationella matcher då det finns en massa bra lag i ligan.
– Sedan tycker jag att kraven är lika höga här i Sverige så jag ser ingen skillnad på den sidan.

Har du fortfarande landslagsspel, OS, VM som mål den här säsongen?
– Det är såklart sådana grejer som jag vill göra i något skede av livet. Nu börjar jag bli lite äldre, men jag är ändå i bästa åldern eftersom jag har fått en massa erfarenheter från olika serier. Jag har fått spela i bra lag och givetvis är det en dröm att få spela i VM.
– Samtidigt är det tränarna som tar sina beslut och jag kan bara hoppas på det bästa så jag får chansen. Sedan ska man ju lyckas också.

I slutet av juni presenterade alltså HV71 Max Wärn som nyförvärv. ”En power-forward som kommer att bli jobbig att möta”, beskrev sportchefen Johan Hult sitt senaste tillskott.
– Jag hade spelat tre säsonger i Ryssland och kände att det var dags att göra något annat. HV71 var intresserade tidigt. Jag var här på sommaren och kollade hur allt fungerar och pratade med tränarna och ledningen. Det verkade bra så det var sedan ett ganska lätt beslut att komma hit.
– Det här var vad jag behövde samtidigt som jag inte behövde resa så mycket. I Ryssland blev det så att jag inte hann träna ordentligt eftersom vi reste så mycket. Här kan jag leva ett bra liv vid sidan av hockeyn också även om det är hockeyn som gäller. Man ska alltid göra sitt bästa när man är på jobbet, men det är ett lite normalare liv utanför hockeyn.

MISSNÖJD MED SITT SPEL

Wärn trivs också väldigt bra vid sidan av hockeyn i Jönköping.
– Jag trivs bra. Jönköping är en bra stad och det finns grejer att göra. Vi har goa killar i laget som hjälper mig och stämningen är bra.
– Dessutom har vi otroligt fina fans på våra matcher så stämningen i hallen är alltid toppen. Det är något som kanske är lite förvånande för mig. Jag hade hört om fansen tidigare, men det där vet man aldrig innan man är på plats och får uppleva det, men det har varit jätteskoj och jag är förstås jätteglad över det stöd vi har.

Max Wärn

Han är inte lika nöjd med sin egen insats på isen.
– Det har varit lite upp och ner. Ibland har det fungerat bra men ibland har det inte fungerat lika bra. Jag försöker ändå hålla en viss nivå och vara konsekvent. Sedan kan jag givetvis spela bättre och så ska man också tänka som en idrottare.
– Laget har inte heller haft någon lätt start på säsongen, men vi vet att det finns bitar vi kan göra bättre och det finns chanser att vi ska klara oss bra den här säsongen om vi spelar riktigt bra. Det är viktigt att veta att vi kan bättre och jag hoppas och tror att det kommer bli bättre också.

HV71 har haft en rad fantastisk skickliga finska spelare i laget genom åren. Det går inte att namnge alla, men vem i dina ögon är den som gjort mest avtryck i klubben?
– Det är så många bra killar som varit här, men (Esa) Keskinen gjorde väldigt bra ifrån sig. Många människor kommer fram och påpekar hur bra han var då han var här. Han har varit en exceptionell och jättebra hockeyspelare. Han kanske är ettan av dom som spelat här. Jag tror att det är många HV-supportrar som tycker detsamma.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM