Joakim Lindström, Oscar Möller, Pär Lindholm, Mikael Wikstrand och Viktor Fasth är fem av de blott åtta SHL-spelarna.
SHL

OS-stommen uttagen – då får bara ett fåtal SHL-spelare chansen: ”Vet inte vad det säger om SHL”

ANNONS

En målvakt, en back och sex forwards. När stommen till den stundande OS-truppen skulle tas ut idag var SHL-spelarna få.
– Jag vet inte vad det säger om SHL, säger assisterande förbundskaptenen Peter Popovic om att Mikael Wikstrand är ensam SHL-back.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Idag presenterades truppen till Channel One Cup. Föga oväntat var att förbundskaptenen Rickard Grönborg skulle satsa på idel säkra kort. En stark trupp utan skrällar.

Wikstrand.

På backsidan ställer Tre Kronor upp med Staffan Kronwall, Erik Gustafsson, Magnus Nygren, Patrik Hersley, Jonas Ahnelöv, Johan Fransson, Henrik Tömmernäs, Jonas Junland, Nicklas Burström och Mikael Wikstrand. Av dessa tio är det bara en, Wikstrand, som spelar i SHL. Något som föranledde en fråga till assisterande förbundskaptenen Peter Popovic om vilken nivå egentligen SHL håller när vi pratar om just backar.
– Jag vet inte vad det säger om SHL. Nu tog vi inte med Rasmus Dahlin den här gången utan låter honom lägga fokus på JVM. Han är en SHL-back. (Simon) Bertilsson är en annan. Han var skadad senast då vi skulle ta ut laget så vi låter honom vara, så visst hade det kunnat vara flera SHL-backar med.

Med tanke på att det är ganska lika uppställning som senaste turneringarna är det för att ni medvetet valt att jobba med kontinuitet?
– Ja, vi har velat behålla någon form av stomme från Karjala Cup. Varför? Jo, eftersom vi inte har så mycket tid. Vi pratar Karjala som är en vecka och Channel One som också är en vecka. Vi pratar alltså två veckor. Nästa gång vi träffar grabbarna så har vi tagit ut ett OS-lag och det är skarpt läge.
– Det är också anledningen till att vi tagit ut lite mer spelare till den här turneringen. Vi brukar inte ta ut tio backar. Vi var nio backar i Karjala och det var mycket och nu har vi tagit ut tio.

Känner du att det finns några i den här truppen på backsidan som måste upp till bevis och visa mer för att bli aktuell för OS?
– Det är det alltid utan att jag nämner några namn. Det finns några vi vill se mera utav.

Vad vill ni se från enda SHL-backen, Mikael Wikstrand?
– Stabilitet. Han spelar i ett bra lag och spelar i alla situationer. Vi får ser vilken roll vi exakt kommer använda honom.

Är tanken att han ska spela tillsammans med Magnus Nygren?
– Den tanken hade vi i alla fall till förra samlingen, men den sprack då Wikstrand blev skadad. Nu kommer vi inte spela med tio backar utan sju kanske så tre får sitta på läktaren i respektive match. Vi kommer byta en del eftersom det är enda sättet att få med och se så många som möjligt.

FASTH FÖRANKRAD I LANDSLAGET

På målvaktssidan hittar vi en målvakt från SHL, Viktor Fasth, och en från KHL, Magnus Hellberg.
– Vi har en pålitlig Viktor Fasth som varit med i ganska många mästerskap och som vi ser som en viktig spelare för oss. Magnus Hellberg debuterade i Karjala Cup och gjorde en fantastisk debut mot Kanada. Vi vill ge honom lite mer möjlighet med tröjan på sig och komma in i att spela med landslaget, se om han kan vara en målvakt för oss i OS. Han tog sin an debuten på ett härligt sätt och hade antagligen sett fram emot den väldigt mycket. Det var imponerande att se honom, berättar målvaktstränaren Stefan Ladhe.

Vilka övriga målvakter har imponerat på dig under hösten och som kan bli aktuella för spel i OS?
Jhonas Enroth har imponerat och gör så fortfarande. Han spelar inte i något höjdarlag, men han släpper in väldigt lite mål och ger laget chansen att vinna väldigt många matcher om dom kan göra mål framåt, vilket dom lyckas med ibland.
– Han har kommit tillbaka från att ha spelat med nordamerikanska mått och den hockeyn som han har spelat väldigt länge men acklimatiserat sig direkt till europeiska mått. Andra har visat genom åren att det inte alltid är så lätt. Det brukar ta ett tag att komma in i det, så har det inte varit för Jhonas vilket jag tycker var imponerande. Sedan finns det naturligtvis ytterligare målvakter runtomkring…

Men det är Viktor Fasth, Magnus Hellberg och Jhonas Enroth som ni idag pratar om som potentiella OS-målvakter?
– Ja, i första hand eftersom det är dom vi tagit ut till dom här två turneringarna. Man behöver inte vara så smart för att räkna ut att dom är aktuella. Samtidigt kan det vara yngre men även andra målvakter som imponerar på olika sätt, men vi pratar om att spela en OS-turnering. Då kanske man inte ska komma in som debutant, även om vi inte idag vet om det händer. Det är trots allt i februari det gäller.

Johan Garpenlöv.

”KOMPLETT TRUPP”

På forwardssidan har Rickard Grönborg plockat med Alexander Bergström, Patrik Zachrisson, Linus Omark, Andreas Engqvist, Viktor Stålberg, Robert Nilsson, Fredrik Pettersson, Anton Lander, Oscar Möller, Joakim Lindström, Pär Lindholm, Dennis Everberg, Joel Lundqvist, Dick Axelsson och John Norman.
Assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv:
– Jag ser det som en komplett trupp på forwardssidan. Vi har både offensiv och defensiv spets. Folk som kan spela powerplay och folk som kan döda boxplay. Sedan har vi med oss fem kedjor så det är ganska mycket folk. Med tanke på det känner vi oss trygga i vart alla ska spela och vilket typ av roll dom ska ha.

Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindholm, ser ni den redan idag som en tänkbar OS-kedja?
– Dom spelar ihop varje dag i Skellefteå och dom spelade tillsammans när vi var i väg senast. Dom klarar av att spela i SHL och dom klarar av att möta Kanada, Finland och Tjeckien så den kedjan har bevisat att dom kan fortsätta producera även på internationell nivå. Jag skulle inte bli förvånad om dom tre spelar ihop när vi träffas i nästa vecka.

Har ni någon spelare som tackat nej till turneringen?
– Nej, det har inte någon gjort, avslutar Johan Garpenlöv.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch