Simon Hjalmarsson.
SHL

Tvåmålsskytten och powerplay-vikarien om nya vinnartrenden: ”Poletten har trillat ner”

ANNONS

Släkten är värst heter det, och det stämde även i kväll när Simon Hjalmarsson dubblade säsongens målskörd i mötet med sin gamla klubb Linköping. Efter fyra raka vinster känner han att laget inte längre har kniven mot strupen när de skrinnar ut på isen.
– Det är som att poletten har trillat ner nu, säger Simon Hjalmarsson till hockeysverige.se efter 5-1-vinsten i Scandinavium.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Linköping kom till västkusten med energi och självförtroende efter tre raka segrar de senaste matcherna. Men trots en härlig tillställning med vassa chanser åt båda håll var det Frölunda som totalt sett dominerade och kunde knipa segern på lördageftermiddagen.
– Jag tycker vi gör en bra match igen. Det känns som vi har haft det nog tufft så det är skönt att det kan vara lite glädje ibland också. Nu är vi lite närmare där vi vill vara. De sista fyra-fem matcherna spelar vi ingen bländande hockey men vi gör mycket mer för varandra, vi täcker upp för varandra, säger Simon Hjalmarsson efter matchen.

För den som tittar på Frölunda utifrån kan det kanske verka som att något drastiskt har hänt, förändringar i träning och struktur har skett och nya tankesätt etablerats. Efter landslagsuppehållet tidigare i november har publiken sett ett tryggare och stabilare Frölunda på isen än tidigare under säsongen.
– Vi släppte in mycket mål förut, och vårt spel går ut på att man täcker upp om någon gör ett misstag och oftast har vi satt varandra i skiten där och fått varandra att se dumma ut. Det har vi slutat med de sista matcherna. Vi uppskattar varandra på ett annat sätt som gör att vi vinner matcher, säger Simon.

”KAN SPELA AVSLAPPNAT, MEN PÅKOPPLAT”

Men några stora förändringar har inte skett bakom kulisserna.
– Vi har pratat jättemycket. När det inte funkar måste man ju hitta ett sätt för att göra att det vänder. Så det har varit mycket möten, mycket video för att se vad som går fel. Och så har vi gjort små justeringar i träningen, framför allt i försvarsspelet. Vi har jobbat mycket runt kassen, tränat på att täcka farliga ytor och ta bort klubbor och så där. Men annars har vi samma rutiner och gör samma saker, säger han.
– Det är som att poletten har trillat ner för laget nu, att man måste göra andra bättre. Och det tycker jag vi gör nu.

Simon har haft ett par målsnåla säsonger, vilket han verkar ha landat i. Men ikväll dubblade han sin målskörd för säsongen och lyckades få in två mål på mot sin gamla klubb. Lite smålustigt med tanke på att han var skyttekung för Linköping för bara tre säsonger sedan.
– Ja, haha, men det är nog tillfälligheter. Jag menar, det sista målet blir ju bara en bjudning, säger Simon och syftar på 4-1-målet han fick in när han klev ut från utvisningsbåset och Linköpings målvakt inte hunnit tillbaka till mål efter 6 mot 4-spelet.

Simons första mål i matchen gjorde han i numerärt underläge, men han har även fått hoppa in i powerplay nu när Joel Lundqvist är borta. Och där ser han ut att trivas.
– Ja, det är klart, powerplay-spel finns det nog ingen hockeyspelare som tackar nej till. Den där powerplay-uppställningen har ju funkat bra tidigare också, man vill inte gå in och förstöra något så det gäller att vara på tå. Men det är kul att det gett utdelning, säger 28-åringen.
– Det är vårt boxplay och powerplay i kombination med Johans (Gustafsson) målvaktsspel som gör att vi vinner idag.

Nu har ni fyra vinster i rad, vad betyder det för själen?
– Det är mer trygghet, man kommer inte in i matchen med kniven mot strupen. Det är klart att vi alltid måste ha rätt inställning, men kommer man med fyra förluster blir det lätt att man kramar klubban lite hårdare och man är lite nervös för att man så gärna vill vända på den dåliga trenden. Nu kan vi spela mer avslappnat, men ändå påkopplat på nåt sätt.

Många fans har varit otåliga och lite oroliga, har ni varit det?
– Nej, jag tror inte det har funnits någon oro alls. Jag har inte känt av det i alla fall. Vi har fullt förtroende för träningssätt och spelsätt och sådär, så det har inte funnits någon oro. Men det är klart att det varit frustrerande när resultaten inte kommit vår väg. Vi har bara behövt inse att det inte räcker att bara ha ett bra lag, man måste jobba hårt också. Nu har vi kommit en bra bit på den vägen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL