Sök
David Lillieström Karlsson.
SHL

”Jag är glad att jag slutade och inte blev en av dem som inte kan ha ett vanligt liv”

24 år gammal är han en pensionerad hockeyspelare. Till skillnad från många andra som drabbats av mängder med hjärnskakningar lämnade David Lillieström Karlsson sporten på sina egna premisser. Han hade bestämt sig för att inte bli ett offer.
– Jag lovade mig själv att jag inte skulle tillåta mig att bli det, säger den tidigare AIK-spelaren.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ilska.
Sorg.
Lättnad.
Glädje.
De olika stadier som David Lillieström Karlsson beskriver påminner om känslostormen många upplever när ett förhållande tar slut. På sätt och vis var det precis så det var. Efter att ha tillägnat hela livet åt sin barndomskärlek ishockey beslutade han sig för att ta ut skilsmässa. Det var ett synnerligen ofrivilligt men ändå kalkylerat beslut.

Efter fyra hjärnskakningar och de obehagliga konsekvenser de förde med sig kände David att han stod vid ett vägskäl. 24 år gammal hade han säkert kunnat pressa sex-åtta år till ur kroppen, men till vilket pris? Efter den fjärde hjärnskakningen i Kallinge-Ronneby i januari 2016 – en brutal tackling som slutade med att han blev medvetslös och fick hämtas av ambulans på isen – kröp sanningen sig på likt en ovälkommen följeslagare. En smäll till och allt skulle vara över.

Den smällen kom i slutet av september.

”ALLA SOM HAR HAFT HJÄRNSKAKNINGAR BLIR EXPERTER”

Efter ett par säsonger i Hockeyettan hade David Lillieström Karlsson sökt sig till Storbritannien och Guildford, en dryg timme sydväst om London. Flytten till England var en nytändning för den i Huddinge fostrade centern, som har representerat AIK i både SHL och Hockeyallsvenskan. David hade inlett säsongen med tre mål och fem poäng på de fem inledande matcherna i den brittiska ligan EIHL. Han trivdes utmärkt och hockeyn kändes äntligen riktigt bra igen efter den ödesdigra tacklingen han fick den där hemska januarikvällen för snart två år sedan. Men glädjen blev kortvarig.

Lördagen den 30 september spelade David Lillieström Karlsson sin sista match i karriären, en cupmatch mot Milton Keynes Lightning med sitt Guildford Flames. När vi ses på ett kafé på Södermalm i Stockholm tar han mig igenom händelseförloppet där allt tog slut.
– Det kom en passning som hamnade lite bakom mig och studsade i sargen och sedan in framför mig. Medan jag försökte lokalisera var pucken hamnade kom deras backcheckande forward och bara körde rakt över mig, trots att jag inte hade pucken.

Han tystnar för en stund.
– Jag var vid medvetande, men kände direkt att det var en hjärnskakning. Alla som har haft många hjärnskakningar har blivit någon form av expert. Man vet direkt när det är en hjärnskakning eller inte.


Foto: Uffe Bodin

”DÅ BRAST DET, JAG BARA GRÄT”

Det som följde var ett par riktigt tuffa dagar. Inte nog med att han skulle återhämta sig efter ännu en smäll mot huvudet som riskerade att ge långvariga effekter. Redan innan hjärnskakning nummer fem hade han bestämt sig för att det skulle vara över om han drabbades av ytterligare en huvudskada.
– Det blev omtumlande när jag för första gången erkände för mig själv att det var över. Då bara brast det, jag bara grät. Men det var också lättnad. Man har levt lite med en stress kring det här, en undermedveten oro. ”Vad händer efter nästa smäll?” Eller ”Fan, nu går det bra, måtte jag inte få en hjärnskakning för då är det över”. Sådana grejer. Det blev en lättnad på så vis att jag kände att jag aldrig mer skulle behöva oroa mig för en hjärnskakning igen.

Det svåraste var att vänja sig vid tanken på att han inte längre var en hockeyspelare. För många som investerat hela sina liv i sporten innebär det en identitetskris. David tror att han skonats från det tack vare ett rikt liv vid sidan av sporten, men berättar hur han bara någon dag efter beslutet att lägga av såg ett klipp på Twitter – en snygg dragning följt av ett läckert mål – som fick det att brista.
– Jag tänkte instinktivt ”Shit, det där ska jag göra på nästa match” och sedan kom man på sig själv: ”Just ja, jag ska aldrig mer spela en professionell hockeymatch i hela mitt liv”. Det är då det slår en så hårt och tårarna kommer, säger David Lilleström Karlsson som även hade tufft att hålla känslorna i styr när han skulle berätta för lagkamraterna i Guildford att han skulle sluta.
– Jag ville inte be tränarna berätta att jag hade packat och dragit. Jag ville säga det till dem själv, men jag kunde inte prata i mer än 30 sekunder innan det brast. Då hade det ändå gått en vecka sedan jag berättade för mina närmaste att jag skulle lägga av.


David i Östersunds tröja förra säsongen. Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”JAG INSÅG ATT JAG BEHÖVER EN PLAN B”

När David Lillileström Karlsson tillkännagav beslutet i ett instagram-inlägg den 24 oktober skrev han:
”Efter ytterligare en hjärnskakning, där antalet är lika med fingrar på min hand, så var jag skyldig mitt framtida jag att lägga av.”
Han utvecklar:
– Insikten kom i år. Efter smällen i Kallinge var jag medvetslös, hämtades av ambulans och sådär, men ändå var det första jag tänkte på när jag vaknade upp var ändå ”okej, jag ska tillbaka till Allettan”. Det fanns ingen tanke på att ”ja, det här var farligt, David”, de tankegångarna fanns inte då.
– Det här är en insikt jag har fått på senare tid, inför förra säsongen. När jag fick perspektiv och såg vilka problem jag hade fått insåg jag att det var rätt allvarliga grejer.

Vad var det för typ av problem?
– Det var nervproblem, skakningar i händerna, mycket problem med nacken och andra saker som kopplades till den smällen jag fick i Kallinge. Min finmotorik och balans fungerade inget vidare. Jag fick hjälp med det och de problemen är borta, men det var först i somras.
– Jag hade börjat känna någon slags oro och insåg att jag behöver en plan B. Det är därför jag har haft det här jobbet vid sidan av på g, jobbat på somrarna och pluggat extra. Jag fattade att jag inte skulle kunna hålla på tills jag är 35.

”OBEGRIPLIGT ATT HAN FÅR SPELA”

Han har även sett flera avskräckande exempel som fått honom att reagera. Spelares mörka vittnesmål om hur deras liv förändrats och i vissa fall till och med förstörts av hjärnskakningar. David Lillieström Karlsson insåg att han inte under några omständigheter ville hamna där själv. Även om det innebar att han tvingades sluta.
– Vem var den senaste? Sebastian Lauritzen… Han har haft åtta hjärnskakningar och ändå inte riktigt lagt ned helt. Han skulle bara inte spela mer den här säsongen. För mig är det obegripligt att han ens får spela.
– Han berättade vidriga saker, som att hans barn inte kände igen honom som person i hans beteende. Och det är ju så. Man blir så annorlunda som person när man är i hjärnskakningsrehabilitering. Jag känner ju själv att mitt tålamod är sämre än det var innan.

Kan du ge konkreta exempel?
– Som i vardagen… När man väl blir ledsen eller nere över något, då blir man mer nere än man var innan hjärnskakningen. Det är svårare att ta sig ur den spiralen. Har man dessutom fler saker man kan addera till den spiralen, typ vad ska man göra efter karriären eller vad ska man ha för jobb, och inte kan ha ett vardagligt liv som Lauritzen inte verkar kunna ha just nu… Det är det som har gjort att jag lovat mig att så där ska jag inte tillåta mig själv att bli.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

SÅGAR ”HJÄRNTRAPPAN”: ”HÅLLER INTE MÅTTET”

Sin första hjärnskakning fick David Lillieström Karlsson som sistaårsjunior. Året var 2012, han spelade SHL-hockey med AIK, jagade en plats i Juniorkronorna inför JVM och slet för att få ett nytt kontrakt. Smällen kom på försäsongen och han vilade bara någon vecka innan han kom tillbaka. För tidigt skulle det visa sig. 17 matcher in på säsongen kom nästa smäll. På intet sätt märkvärdig, men tillräckligt hård för att spoliera resten av året.
– Det sitter någonstans i ens DNA som hockeyspelare, eller egentligen vilken sport man än utövar, att man vill tillbaka. Håller ingen dig tillbaka kommer du att gå tillbaka innan du är hel. Med en hjärnskakning är det så diffust, för du vet i regel inte exakt när du har återhämtat dig heller, konstaterar han.

Det David framför allt är kritisk till är den så kallade ”hjärntrappan” som de flesta klubbar använder för att se hur väl en spelare har återhämtat sig från en hjärnskakning. Han ser klara brister i testformen.
– Det håller inte måttet. Du ska följa en trappa där du gradvis höjer din belastning för att se hur kroppen och framför allt huvudet reagerar, men det är jättesvårt att veta vad resultatet egentligen betyder. Det blir aldrig svart på vitt. För att det ska funka måste du vara helt ärlig mot dig själv och det är svårt att vara det. Om det är en viktig säsong, du sitter på utgående kontrakt eller vad som helst, då kommer du att göra allt för att spela. Är du inte hundra procent ärlig mot dig själv kommer det inte att fungera, menar han.

I NHL har många klubbar gått över till att göra datatester där man testar spelarna inför säsongen, när de är friska, och sedan igen efter en hjärnskakning för att se hur långt ifrån sin friska nivå de ligger. David Lillieström Karlsson hoppas att det här ska anammas i Sverige också.
– Med datatesterna blir det svart på vitt. Då kan man jämföra sina testresultat med när man var frisk. Om man då kommer fram till att man inte har samma resultat kan en läkare bara säga stopp. Men med hjärntrappan måste läkaren lita blint på att spelaren är ärlig. Det är inte så lätt alla gånger.

Är det här ett extra stort problem inom hockey, där man nästan förväntas spela skadad många gånger?
– Absolut, det förväntar man sig av sig själv också. Hela den mentaliteten finns i din ryggrad, hos din tränare och alla andra. Sedan är det rätt färskt hur farligt det är med hjärnskakningar. Det är först nu man börjat inse hur allvarligt det faktiskt är. Jag tror ändå att det görs framsteg.

PRATADE MED SANNY LINDSTRÖM

Det är just det som gör David Lillieström Karlsson hoppfull. För även om det bara är ett par år sedan som hockeyn började ta hjärnskakningar på allvar har utvecklingen tagit snabba steg i rätt riktning. Dessutom pratar spelarna mycket mer öppet om det här sinsemellan, vilket gör att skammen över att gå skadad inte är lika påtaglig som tidigare.
– Det tror jag är otroligt viktigt, att man har andra i sin omgivning som förstår vad man går igenom. I fjol hamnade till exempel Patrick Cehlin i samma sits som jag gjorde under mitt JVM-år när jag var borta hela året. Vi pratade en hel del om det då, utbytte erfarenheter.
– Sanny Lindström pratade jag med när jag var yngre på grund av vår gemensamma Huddinge-anknytning. När jag hörde de problem han hade efter karriären som hajade jag till. Men det räcker egentligen att läsa alla artiklar. Det finns bra reportage och det har belysts på ett bra sätt de senaste åren. Jag tror verkligen att folk är mer medvetna om problematiken nu.

Intervjun går mot sitt slut och 24-åringen framför mig ler stort. Trots att han inte längre har ”hockeyspelare” på sitt visitkort har han funnit sig till rätta i tillvaron. Den femte hjärnskakningen kunde ha förstört hans liv helt och hållet. I stället sitter han en och en halv månad efter den sista smällen framför mig och pratar glatt om sitt nya jobb som rekryterare, den ljusa framtiden och möjligheterna som livet efter ishockeyn erbjuder.
– Det är två faktorer som har gjort att det har gått bra. Dels för att jag fick komma hem till min flickvän, min familj och mina vänner, dels jobbet jag har nu.
– Lone, min flickvän, har betytt något oerhört för att jag ska våga ta det här beslut innan hockeyn hade förstört mitt liv. Nu älskar jag fortfarande sporten i stället för att jag ska behöva må dåligt över den. Hon räddade livet på mig.

Han ler igen.
– Det var länge sedan jag var så här glad. Det är nog flera år sedan. Det har varit olika sorters sorg, men nu är det bara lättnad och lycka. Jag är glad att jag slutade och inte blev en av dem som inte kan ha ett vanligt liv på grund av att man har kört hela vägen in i väggen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten