Sök
Aleksandr Ovetjkin.
Washington

NHL 100 år – CCM:s största spelare: Aleksandr Ovetjkin

I samband med att NHL fyller 100 år tittar vi närmare på några av CCM:s största profiler. I dag har turen kommit till en spelare som verkligen har satt sin prägel på NHL det senaste årtiondet, Washington Capitals skarprättare och lagkapten Aleksandr Ovetjkin.

Aleksandr Ovetjkin är tillbaka hos CCM och storskytten ska givetvis inkluderas när vi blickar mot deras största profiler. Ryssen har ofta pekats ut när Washingtons uteblivna framgångar ska förklaras, men inte kan väl en av tidernas främsta målskyttar utgöra något problem?

Under en målsnål era har Ovetjkin lyckats göra knappt 600 mål på nästan 1 000 matcher. Han har stadigt klättrat i tidernas skytteliga och är bara några få mål bort från en topp-20-placering. Tittar vi mot målsnittet så har Ovetjkin i dag tidernas fjärde bästa notering, om vi filtrerar bort spelare med mindre än 500 matcher.

Han lär inte rå på suveräna Mike Bossy och Mario Lemieux, men han ligger före storheter som Wayne GretzkyBrett Hull, Phil Esposito och Maurice Richard när vi jämför målsnitt. Vid 32 års ålder lär Ovetjkin fortfarande ha minst en handfull producerande säsonger kvar i sig – och vem vet hur högt han har klättrat i tidernas skytteliga när han tackar för sig?

SUCCÉDEBUTEN

2004 skrevs det historia när två ryssar valdes med de två första valen i draften. Washington lade beslag på Aleksandr Ovetjkin med förstavalet medan Pittsburgh plockade på sig Jevgenij Malkin.

Eftersom man tyckte det var lämpligt att stänga ner ligan en hel säsong fick Ovetjkin däremot vänta på debuten till efter lockouten 04/05. Han spenderade därför ytterligare en säsong i Dynamo Moskva där han gjorde 13 mål och 13 assist på 37 matcher och vann titeln. Ovetjkin visade framfötterna under JVM samma säsong och blev utsedd till mästerskapets bästa forward när Ryssland fick med sig silvermedaljen hem.

Flytten över Atlanten blev ett faktum i augusti 2005. Då sajnade Ovetjkin sitt första kontrakt med Washington och två månader senare gjorde han sin NHL-debut – och vilken debut det blev. Ovetjkin blev tvåmålsskytt i premiären och succén höll i sig hela säsongen. När grundserien var avklarad hade han gjort 106 poäng – tidernas tredje bästa notering av en rookie.

Han var en av fem spelare som passerade 50-målsgränsen och även hans 52 fullträffar var tidernas tredje bästa notering av en rookie. Han slängde iväg 425 skott på mål under debutsäsongen, vilket var tidernas fjärde högsta notering. Sedan dess har Ovetjkin överträffat det vid två tillfällen och säsongen 08/09 blev han den enda spelaren som överhuvudtaget har hotat Phil Espositos rekord på 550 skott från säsongen 70/71.

Ovetjkin blev utsedd till ligans bästa rookie efter säsongen och knep alltså titeln tätt framför Sidney Crosby – och just de två kom att bli ligans stora affischnamn under de efterföljande tio åren.

TIDERNAS DYRASTE KONTRAKT

Efter rookiesäsongens braksuccé fortsatte Aleksandr Ovetjkin att producera i rasande takt. Säsongen 07/08 kom att bli karriärens bästa med 112 poäng och 65 mål. Hans 65 mål är den högsta målskörden i ligan sedan Mario Lemieux smällde in 69 mål säsongen 95/96.

I januari 2008 satte Ovetjkin sin signatur på en kontraktsförlängning med Washington. Kontraktet sträcker sig över 13 år – det slutar alltså först efter säsongen 20/21 – och är med sina 124 miljoner dollar tidernas dyraste NHL-kontrakt.

Säsongen 07/08 blev även Ovetjkins första säsong med slutspelshockey. Tre år i rad hade Washington missat slutspel, men i takt med att lagbygget blev starkare – bland annat hade spelare som Mike Green och Nicklas Bäckström anslutit – började Capitals klättra i tabellen.

Ovetjkins första slutspelsframträdande blev kortvarigt. Redan i den första omgången blev Philadelphia för svåra, men Ovetjkin hann med nio poäng (4+5) på sju matcher. Den säsongen kom annars att bli ett viktigt avstamp för Washington. Man lämnade NHL:s källare och tog sig till slutspel. Under de efterföljande åren var man sedan ett givet topplag.

NYA MILSTOLPAR

Aleksandr Ovetjkin producerade som bäst under sina fem första säsonger i ligan. Han tog sig över 100 poäng och 50 mål vid fyra tillfällen, och stod för nya bedrifter mest hela tiden. 07/08 blev han exempelvis ligans första vänsterforward att vinna poängligan sedan Bobby Hull på 60-talet. När han gjorde sitt 200:e mål blev han tidernas fjärde spelare att nå den milstolpen under sina fyra första säsonger. Något år senare blev han den femte spelaren att nå 500 poäng på fem säsonger.

Poängskörden sjönk något efter hans första fem år. Hans 32 mål från säsongen 10/11 blev hans sämsta notering i karriären och 65 poäng från 11/12 blev karriärens lägsta, lockoutsäsongen 12/13 exkluderat. Den perioden sammanföll dock med allmänt kaos på kontoret. Bruce Boudreau fick lämna som head coach och vare sig Dale Hunter eller Adam Oates visade sig vara så värst kompetenta coacher.

Ovetjkin slirade alltså till lite, men det dröjde inte allt för länge innan han återigen kom in på rätt spår. Säsongen 12/13 gav 32 mål på 48 matcher och därefter följde tre raka 50-målssäsonger. För knappt två år sedan gjorde Ovetjkin sitt 500:e mål och blev därmed den femte snabbaste spelaren att nå den milstolpen. Hittills har han mäktat med sju 50-målsssäonger, vilket enbart Mike Bossy och Wayne Gretzky har överträffat.

Under de senaste åren – med Barry Trotz vid rodret – blev Washington än en gång en juggernaut och tog exempelvis hem Presidents Trophy två år i rad. Men trots ett starkt lagbygge med högst kompetenta spelare i alla lagdelar och tillspetsat med en av tidernas främsta målskyttar har Washington, under Ovetjkin-eran, aldrig lyckats ta sig förbi andrarundan i slutspelet.

EN AV TIDERNAS BÄSTA

Några större slutspelsframgångar har det alltså inte blivit för Aleksandr Ovetjkin eller Washington, men till skillnad från vad många verkar ha intrycket av har Ovetjkin inte producerat dåligt i slutspelet. Han ligger strax under point per game med 90 poäng (46+44) på 97 matcher – en notering som bara elva spelare överträffar sedan han klev in i ligan. Målsnittet på 0,47 är det bästa bland spelarna med minst 50 slutspelsmatcher.

Som Capitals face of the franchise får han däremot oundvikligen symbolisera organisationens tillkortakommanden, men det är knappast Ovetjkin som har varit problemet. Tittar vi bara på Ovetjkins enskilda karriär är det odiskutabelt en av tidernas bästa, framför allt om vi viktar över mot målskyttet.

Genom åren har det blivit en mängd utmärkelser. Calder Trophy har följts upp med Rocket Richard Trophy vid sex tillfällen och en Art Ross Trophy. Tre gånger om har han tagit hem såväl Hart Trophy som Ted Lindsay Award och han är Washingtons mål- och poängbästa spelare genom tiderna.

Ovetjkin är redan nu en av tidernas främsta målskyttar och sedan han kom in i ligan är det ingen annan spelare som ens är i närheten av hans målproduktion. Håller han bara uppe produktionen under de kommande åren – inledningen på den här säsongen ger onekligen vibbar av det – kommer han dessutom klättra många positioner i tidernas skytteliga.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten