Marcus Högberg.
Ottawa

Från farmarligans farmarliga till NHL-äventyr i Sverige: ”Jag blev lite chockad”

ANNONS

Han inledde säsongen i farmarligans farmarliga. Nu befinner sig målvakten Marcus Högberg hastigt och lustigt i Globen – med Ottawa Senators. 
– Jag blev lite chockad när jag fick beskedet, säger den före detta Linköpingsspelaren till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det svänger om den professionella hockeycirkusen i Nordamerika. Det har inte minst Marcus Högberg fått uppleva den här hösten. Efter att ha fått lämna Ottawa Senators träningsläger i september hamnade han inte i AHL och farmarlaget Belleville Senators, utan skickades ned ytterligare ett snäpp, till ECHL och Brampton Beast.

Just därför känns det lite surrealistiskt att han på tisdagen klev på is med de andra NHL-spelarna i Ottawa Senators i Globen inför helgens möten med Colorado Avalanche. Högberg, som var förstakeeper i Linköping så sent som i fjol, får nästan nypa sig själv i armen.
– Jag fick reda på det för några dagar sedan och blev lite chockad när de hörde av sig. Men självklart är jag jätteglad över att få följa med, säger den 22-årige örebrosonen medan han tar av sig sin svettiga utrustning i Ottawa Senators omklädningsrum i Globens innandöme.

”MAN BEHÖVER FÅ SPELTID”

Allt har gått så fort att han inte hunnit fixa biljetter till matcherna åt nära och kära. Chanserna till spel är förstås minimala för en tredjemålvakt. Marcus Högberg vill bara suga in upplevelsen och använda tiden i Stockholm till att få bra träning.
– Man försöker se och lära. Speciellt Craig (Anderson, förstamålvakten i Ottawa) har mycket erfarenhet. Man tittar på honom så mycket man bara kan för att få inspiration, säger Högberg.
– Man får träna med toppspelare och ha en tät kontakt med målvaktstränaren. Det gäller att ta chansen att suga in så mycket som möjligt.

Globenupplevelsen blir en kontrast jämfört med inledningen på säsongen. Att hamna i ECHL var inte riktigt planen och Marcus Högberg beskriver hösten som ”lite tuff”.
– Jag tycker att campen gick bra, det gick bra att anpassa sig till is och vinklar. Sedan har Ottawa jag själv och tre andra målvakter i AHL. Man behöver få speltid och det var tufft att få det i AHL. Jag har varit nedskickad i två veckor och spelat två-tre matcher i ECHL och sedan skickades jag upp till AHL igen.

De tre matcherna i Brampton Beast har gett honom en räddningsprocent på 86,3 och 5,3 insläppta mål per match i snitt.
– Från att ha varit i SHL och komma till East Coast är det en rejäl nivå nedåt, men det är inte så mycket man kan göra något åt mer än att kämpa på.
– Skicklighetsnivån är inte som i SHL, det är lite mer kalabalik på isen. Det är svårt att komma ner dit, men man måste ändå göra sitt jobb. Sedan hade jag inte de bästa matcherna där nere…

”TJEJEN OCH HUNDEN KOM I ONSDAGS – DÅLIG TAJMING”

Matt Duchene-trejden som genomfördes alldeles innan Ottawa for till Sverige kan ge Högberg bättre möjligheter till AHL-spel. I affären ingick nämligen målvakten Andrew Hammond. Det innebär en konkurrent mindre.
– Vi får se vad som händer när vi kommer tillbaka efter helgen, hur tankarna går hos dem. Jag vet faktiskt inte alls hur det påverkar mig.

Har det varit svårt att anpassa sig till livet utanför isen i Nordamerika?
– Det är jättestor skillnad jämfört med Sverige. Jag har bott på hotell i sex-sju veckor och det är såklart svårt att komma in i allting när man inte har ett hus eller en lägenhet. Man får ta det som det är.

Kan det påverka insatsen på isen?
– Jag vet inte… Man får inte låta sig påverkas av det, utan göra det bästa av det. Nu kom tjejen och hunden över i onsdags så det var lite dålig tajming att jag drog hit (skratt).
– Men jag har inte fått klartecken att skaffa boende än, så man kan inte mer än vänta och se vad som händer.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL