Sök
Moa Wernblom.
SDHL

Använder hockeyn som terapi efter tragedin: ”Det blir som ett andningshål”

Tragedin slog ned som en blixt från klar himmel i Örnsköldsvik i april. Blott 20 år gammal omkom Modo-målvakten Markus Olsson efter en olycka. För flickvännen och Modospelaren Moa Wernblom har det senaste halvåret varit tufft, men hon har funnit en en tillflyktsort i hockeyn och sin nya klubb Linköping.
– Det blir som ett andningshål, säger hon i en intervju med hockeysverige.se.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
På ett hockeymässigt plan pekar Moa Wernbloms karriärpil rakt uppåt. Även om 19-åringen från Örnsköldsvik inte kommer med till OS i Pyeongchang den här säsongen står hon på gränsen till Damkronorna och har alla förutsättningar att få en lång och framgångsrik karriär i landslaget.

Vid sidan av isen har det senaste halvåret varit tuffare. I april avled hennes pojkvän, Modo-målvakten Markus Olsson, efter en olycka. Han blev bara 20 år gammal.

Hockeysverige.se reste till Stångebro Ishall i Linköping för att träffa Moa Wernblom. Det är nämligen där har har sin hemmais från och med den här säsongen. När vi slår oss ner i lagets omklädningsrum för en intervju lyfter hon fram tiden i Modo som en bra tid för henne som hockeyspelare. 
– Modo har ett bra hockeygym och dom får dit duktiga tjejer. Det har varit mycket tävling då man var yngre för att ta sig upp i A-laget i Modo. Jag tror att det och konkurrensen är anledningen till att klubben får bra så många bra unga damspelare.

”DET ÄR NI JOURNALISTER SOM LYFTER SÅDANA SAKER”

När Wernblom berättar om dagarna på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik förstår man att tjejerna äter, sover och lever hockey 24/7.
– Det är nog egentligen som på alla ställen, att du går i skola. Sedan går du iväg och spelar hockey en timme innan du går tillbaka igen till skolan. Oftast blir det att sedan gå direkt till träning.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Du kommer från en riktig hockeyfamilj med pappa Magnus och syskonen Lukas och Wilma som alla är involverade i hockeyn, hur mycket hockey har det varit för dig under uppväxten?
– Oj… Det har varit mycket såklart, säger Moa Wernblom med ett leende och fortsätter:
– Framför allt har det varit mycket hockey för mig själv, men jag har också följt med och kollat på syskonen. Vi var även iväg och kollade på pappa när han fortfarande spelade. Så visst, det snackas mycket hockey hemma.
– Vi spelade mycket landbandy hemma på gatorna också då vi var små. Även grannarna var med, vilket var roligt.

Känner du att namnet Wernblom sätter en extra press på dig?
– Nej, det tycker jag inte. Det är främst ni journalister som lyfter sådana saker. Annars känner jag ingen direkt press.

Lillasyster Wilma, 14, ses, precis som Moa, som en talang inom hockeyn. Bland annat var hon med och vann Stålbucklan 2016.
– Hon spelar i Örnsköldsvik Hockey nu. Hon började lite senare med hockey, men hon utvecklas hon också.
– Det är lite svårare att följa henne då hennes matcher inte sänds på Live Arena eller liknande. Men det är klart att jag frågar hur det har gått på matcherna och så vidare.

Har hon samma inställning som dig och Lukas, att vilja komma någonstans med hockeyn?
– Ja, absolut. Hon är väldigt driven i allting som hon gör. Samtidigt håller hon på med lite allt möjligt och har provat på fotboll och innebandy. Nu vet inte jag riktigt vad hon satsar på, men det hon kommer välja kommer hon satsa helhjärtat på.

SATSAR MOT COLLEGE: ”KLART ATT JAG FLYTTAR”

Efter tre säsonger i Modos A-lag valde alltså Moa Wernblom att lämna klubben för att flytta ner till hårt satsande, och numera serietvåan, Linköping.
– Jag tänkte mest att det skulle vara roligt att få testa något nytt. Jag funderar på college nästa säsong så därför känns det bra att få prova på det här med att flytta hemifrån och testa nya miljöer. Jag tycker att det har känts jättebra hittills.

Påverkade valet av klubb det faktum att Madeleine Östling hade flyttat dit som tränare?
– Ja, absolut. Jag har haft ”Madde” i U18-landslaget samtidigt som jag tycker mycket om henne som ledare. Det kändes bra och Linköping är ett topplag, en bra förening och har en bra damverksamhet.

Är det klart att du ska till college nästa säsong?
– Jag har ”commitat” med University of Maine. Det är lite runt omkring som ska fixas, lite tester och sådana grejer, men jag har kommit ganska långt i den planeringen, men det är klart att jag ska flytta över nästa säsong så det ska bli kul.

Är det flera tjejer från Sverige som kommer flytta över samtidigt?
– Ebba Strandberg är redan där. Sedan har jag hört att Celine Tedenby (Modo) också kanske är på väg över dit.


Markus Olsson. Foto: Bildbyrån/Jonas Forsberg

”HOCKEYN HAR VARIT ETT STÄLLE ATT FLY TILL”

Det var i våras som Moa Wernbloms pojkvän Markus Olsson tragiskt omkom i Örnsköldsvik. Flytten till Linköping var fastställd redan innan den hemska olyckan
– Det är något som såklart alltid kommer att finnas med mig. Hockey har ändå varit ett ställe som jag har kunnat fly till, säger Moa Wernblom innan hon tystnar en stund och blir blank om ögonen.
– Det blir som ett andningshål. När jag kommer hit till hallen kan jag istället tänka på hockey och släppa lite andra grejen. Att fortsätta spela hockey är fortfarande kul och det har aldrig varit några tankar på något annat.

Jag antar att det även hade varit Markus vilja?
– Absolut, säger Wernblom med ett litet leende.

Den 19-åriga forwarden med landslagsmeriter från förra säsongen har haft en bra inledning i Linköping. På tolv matcher har hon svarat för ett mål och totalt sju poäng.
– Första tiden här har varit jättebra. Jag trivs bra i stan där föreningen har fixat jobb till oss samtidigt som jag får vara med på hockeygym här två dagar i veckan. Och laget, jag trivs jättebra i det här gänget.
– Jag tycker också att det har gått helt okej på isen. Det är alltid en omställning att komma till en ny klubb, men det blir samtidigt som en nytändning.

Wernblom spelade tre matcher med Damkronorna redan förra säsongen och givetvis är målet att på sikt ta en ordinarie plats i landslaget.
– Den här säsongen är lite speciell eftersom det är ett OS-år. Klart att det alltid är en målsättning för mig att komma med i Damkronorna. Nu har han (Leif Boork) antagligen redan tagit ut stora delar av sitt OS-lag, men i framtiden satsar jag absolut på både OS, VM och att få vara med så mycket som möjligt i landslaget.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten